• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

شرط خرید سرزمین کربلا

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: امام حسین، کربلا، صدقه.

پرسش: ‌آیا امام حسین (علیه‌السّلام) سرزمین کربلا را خریدند؟ با چه شرطی به چه کسانی واگذار کردند؟

پاسخ اجمالی: امام حسین روز دوم محرم سال ۶۱هـ وارد سرزمین کربلا شدند و تا روز عاشورا که مدت هشت روز در آن سرزمین اقامت داشتند اقدامات مهمّی انجام دادند، از جمله اینکه در همان بدو ورود چهار میل از هر طرف محلی که اکنون مرقد آن حضرت در آن واقع شده است از مالکان خریداری کرده و دوباره به آنها صدقه دادند. آنگاه امام شرط کردند که آنها زائران را سه روز میهمان کرده و به مزار حضرت راهنمایی نمایند. در روایات داریم که چون امام از محل شهادت خود خبر داشتند آن محل را خریداری کردند و با شروطی به اهالی صدقه دادند، ولی آنها به شرط امام عمل نکردند.



امام حسین (علیه‌السّلام) در جریان نهضت خویش بعد از طی مسیری نسبتاً طولانی و گذر از منازل متعدد روز دوم محرم سال ۶۱هـ وارد سرزمین کربلا شدند و تا روز عاشورا که مدت هشت روز در آن سرزمین اقامت داشتند اقدامات مهمّی انجام دادند، و خطبه‌های زیادی جهت اثبات حقانیت خود و جلوگیری از خونریزی انجام دادند، و به گفته منابع تاریخی در همان بدو ورود محلی را که اکنون مرقد آن حضرت در آن واقع است خریداری کردند.
[۲] نظری منفرد، علی، قصه کربلا.
بنابر نقل برخی از منابع از هر طرف چهار میل از مالکان آن خریداری نموده و دوباره به مالکان صدقه دادند. و شرط کردند که آنها زائران را سه روز میهمان کنند و به مزار حضرت راهنمایی نمایند.


در این رابطه روایتی هم از امام صادق (علیه‌السّلام) وارد شده که در تعیین حدود حرم امام حسین (علیه‌السّلام) می‌فرمایند: حرم امام حسین که آن را خریداری کرد چهار میل در چهار میل از اطراف قبر است و این محل برای اولاد آن حضرت و دوستداران حلال ولی برای غیر از آنها که با اولاد حضرت مخالفت کنند حرام است و در آن سرزمین برکت است.
در مقتل المقرم از قول امام صادق (علیه‌السّلام) نیز وارد شده که امام حسین (علیه‌السّلام) وقتی آن زمین را خریداری کردند و به اهالی صدقه دادند با آنها شرط کردند ولی آنها به شرط امام عمل نکردند.


با توجه به مطالب گفته شده و روایتی که از امام صادق (علیه‌السّلام) در این رابطه نقل شده می‌توان به این نتیجه رسید که امام حسین (علیه‌السّلام) چون از شهادت خویش خبر داشت و آن را از طریق پیامبر اکرم (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) و امام علی (علیه‌السّلام) شنیده بود و حتی موضع آنرا می‌دانست لذا قبل از شروع جنگ آن محل را خریداری کرده و با شروطی به اهالی صدقه دادند.


اما اینکه گفته شده حضرت به زور شمشیر، آن زمین‌ها را گرفته این نمی‌تواند درست باشد زیرا امام در جنگ موضع دفاعی داشته نه تهاجمی، همچنین از امام صادق خلاف این عقیده نقل شده، علاوه بر این مدت جنگ این اجازه را نمی‌داد که امام محلی را تصرف کند و به دوست‌داران خود هدیه کند و در نهایت اینکه امام در آن جنگ به شهادت رسیدند و کوفیان همه خیمه‌گاه را تصرف کردند و به آتش کشیدند و خاندان امام را به اسارت بردند پس این گفته نمی‌تواند درست باشد. چون امام به قصد فتوحات و جنگ با کفار نرفته بود. (بلکه زمینی که در آن جنگ واقع شد ملک اهل غاضریه بود امام از آنها خریداری کرد تا مباح و در آینده زیارتگاه مؤمنان باشد).


۱. عبدالرزاق مقرم، ترجمه مقتل المقرم.    
۲. نظری منفرد، قصه کربلا.
۳. موسسه امام صادق (علیه‌السّلام) قم، فرهنگ جامع سخنان امام حسین.
۴. شیخ مفید، ترجمه رسولی محلّاتی، الارشاد.    


۱. مقرّم، سید عبدالرزاق، مقتل، ص۱۹۶، بیروت، دار الکتب اسلامیه، چاپ پنجم.    
۲. نظری منفرد، علی، قصه کربلا.
۳. طریحی، فخر الدین، مجمع البحرین، ج۱، ص۴۹۸، واژه حرم.    
۴. مقرّم، سید عبدالرزاق، مقتل، ص۱۹۶، بیروت، دار الکتب اسلامیه، چاپ پنجم.    



سایت اندیشه قم، برگرفته از مقاله "آیا امام حسن(ع) سرزمین کربلا را خریدند؟ با چه شرطی به چه کسانی واگذار کردند؟"، تاریخ بازیابی ۱۳۹۹/۰۸/۲۴.    






جعبه ابزار