• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

شبهه حرمت خوردن گوش حیوانات

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: حرام، شیطان، حلال، حیوانات، گوش چهارپایان، سوره نساء.

پرسش: در ترجمه آیه ۱۱۹ سوره نساء از زبان شیطان رجیم آمده که «آنان را وادار می‌کنم که گوش‌های چهارپایان را (به نشانه حرام بودن بهره‌گیری از آنان) بشکافند...» ؛ آیا این به این معنا نیست که خوردن گوش حیوانات حرام است؟

پاسخ اجمالی: خداوند در این آیه شریفه به برخی از راه‌های فریب شیطان از راه ترویج خرافه‌گرایی اشاره می‌کند. در دوران جاهلیت، برخی مردم شتری را که پنج بار زاییده و پنجمین بچه‌اش نر بود به گمان خود مورد احترام و تقدیس قرار داده و گوش حیوان را از بالا شکاف داده و یا آن‌را می‌بریدند تا کسی او ‌را نکشد! بریدن گوش این حیوانات، بخشی از آیین بت‌پرستی به شمار می‌آمد؛ از‌این‌رو در این آیه، خداوند چنین سنت جاهلی را به رسمیت نشناخته و نتیجه‌اش حلال بودن این حیوانات می‌باشد که شامل گوش آنان نیز خواهد بود.



«وَ لَاُضِلَّنَّهُمْ وَ لَاُمَنِّیَنَّهُمْ وَ لَآمُرَنَّهُمْ فَلَیُبَتِّکُنَّ آذانَ الْاَنْعامِ وَ لَآمُرَنَّهُمْ فَلَیُغَیِّرُنَّ خَلْقَ اللَّهِ وَ مَنْ یَتَّخِذِ الشَّیْطانَ وَلِیًّا مِنْ دُونِ اللَّهِ فَقَدْ خَسِرَ خُسْراناً مُبیناً».
خداوند در این آیه شریفه به برخی اهداف شیطان اشاره کرده و بر دشمنی او با فرزندان آدم تاکید می‌ورزد. در این میان، به یکی از فریبکاری‌های او نیز اشاره می‌کند.
شیطان به خدا عرضه می‌دارد:
• (وَ لَاُضِلَّنَّهُمْ) و حتماً آدمیان را گمراه می‌سازم.
• (وَ لَاُمَنِّیَنَّهُمْ) و آنان با آرزوهای دور و دراز و رنگارنگ سرگرم می‌کنم.
• (وَ لَآمُرَنَّهُمْ فَلَیُبَتِّکُنَّ آذانَ الْاَنْعامِ) و به آنان فرمان می‌دهم که گوش‌های چهارپایان را بشکافند و یا قطع کنند!
این بخش از آیه، اشاره به یکی از اعمال خرافی و زشت دوران جاهلیت است که در میان بت‌پرستان رواج داشت. آنان برای علامت‌گذاری، گوش بعضی از چهارپایان زنده را می‌شکافتند و یا به کلی قطع می‌کردند و سوار شدن بر آن‌را ممنوع می‌دانستند و از آن استفاده نمی‌کردند و در واقع حلال خدا را حرام می‌کردند!
در آن دوره، برخی مردم شتری را که پنج بار زاییده و پنجمین بچه‌اش نر بود به گمان خود مورد احترام و تقدیس قرار داده و گوش حیوان را از بالا شکاف داده و یا آن‌را می‌بریدند تا کسی او ‌را نکشد! بریدن گوش این حیوانات، بخشی از آیین بت‌پرستی به شمار می‌آمد؛ از این‌رو در این آیه، خداوند چنین سنت جاهلی را به رسمیت نشناخته و نتیجه‌اش حلال بودن این حیوانات می‌باشد که شامل گوش آنان نیز خواهد بود. نقل چنین بدعتی می‌تواند تنها برای نشان دادن یکی از راه‌های فریب شیطان از راه ترویج خرافه‌گرایی باشد.
• (وَ لَآمُرَنَّهُمْ فَلَیُغَیِّرُنَّ خَلْقَ اللهِ) و آنان را وادار می‌سازم که آفرینش پاک خدایی را تغییر دهند. این جمله اشاره به آن است که خداوند در نهاد اوّلی انسان توحید و یکتاپرستی و هرگونه صفت و خوی پسندیده را قرار داده، ولی وسوسه‌های شیطانی و هوا و هوس‌ها انسان را از این مسیر صحیح منحرف می‌سازد و به بی‌راهه‌ها می‌کشاند، چنان‌که در آیه‌ای از قرآن می‌خوانیم: «روی خود را متوجه آئین خالص توحید کن همان سرشتی که خداوند از آغاز، مردم را بر آن قرار داده و این آفرینشی است که نباید تبدیل گردد این است دین صاف و مستقیم».
این ضرر غیر قابل جبرانی است که شیطان بر پایه سعادت انسان می‌زند؛ زیرا حقایق و واقعیات را با یک سلسله اوهام و وساوس قلب می‌کَنَد و به دنبال آن سعادت به شقاوت تبدیل می‌گردد.
• (وَ مَنْ یَتَّخِذِ الشَّیْطانَ وَلِیًّا مِنْ دُونِ اللهِ فَقَدْ خَسِرَ خُسْراناً مُبِیناً). خداوند در پایان آیه به نتیجه‌گیری و بیان یک اصل کلی پرداخته و می‌فرماید: «هر که بجای خداوند، به دوستی با شیطان رو آورد، زیان آشکاری کرده است».


۱. فیض کاشانی، ملا‌محسن، الاصفی فی تفسیرالقرآن، ج‌۱، ص۲۳۹، قم، مرکز انتشارات دفتر تبلیغات اسلامی، چاپ اول، ۱۴۱۸ق.    
۲. طبرسی، فضل بن حسن، مجمع البیان فی تفسیر القرآن، ج‌۳، ص۱۷۳، تهران، ناصر خسرو، چاپ سوم، ۱۳۷۲ش.    
۳. زمخشری، محمود، الکشاف عن حقائق غوامض التنزیل، ج۱، ص۵۶۶، بیروت، دار الکتاب العربی، چاپ سوم، ۱۴۰۷ق.    
۴. روم/سوره۳۰، آیه۳۰.    
۵. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج‌۴، ص۱۳۸، تهران، دار الکتب الاسلامیة، چاپ اول، ۱۳۷۴ش.    



پایگاه اسلام کوئست، برگرفته از مقاله «شبهه حرمت خوردن گوش حیوانات»، تاریخ بازیابی۱۴۰۰/۴/۵.    






جعبه ابزار