پرسش: درباره سیر مطالعاتی عقاید و علم کلام چه منابعی را معرفی میکنید؟
پاسخ: کتابهایی که برای سطح تا حدودی ابتدایی معرفی میشود، عبارت است از: ۱. مجموعه درسهایی از قرآن؛ ۲. آموزش عقاید؛ ۳. الهیات و معارف اسلامی. کتابهایی که برای سطح متوسط معرفی میشود، عبارت است از: ۱. آموزش کلام اسلامی؛ ۲. معارف قرآن؛ ۳. درسنامه عقاید؛ ۴. اصول عقاید؛ ۵. عقاید استدلالی؛ ۶. مجموعه کتابهای شهید مطهری در زمینه عقاید اسلامی؛ ۷. شرح الباب الحادی عشر. کتابهایی که برای سطح بالا معرفی میشود، عبارت است از: ۱. الهیات؛ ۲. تفسیر موضوعی قرآن؛ ۳. کشف المراد؛ ۴. گوهر مراد؛ ۵. سرمایه ایمان؛ ۶. التوحید. در ذیل توضیح هر یک از کتابهای فوق میآید.
آموزش عقاید اثر استاد مصباح یزدی، که آن هم از ویژگیهای مهمی برخوردار است، مباحث با نظم و ترتیب خاصی منطقی، و درسوار مطرح شده است و در ضمنی که مطالب عمیق مطرح شده است، در عین ساده روان تنظیم یافته است» و سازمان تبلیغات اسلامی آن را منتشر کرده است.
آموزش کلام اسلامی در دو مجلد از محمد سعیدیمهر، انتشارات طه، دارای خصوصیات کلاسیک بودن، روان بودن، و داشتن خلاصه و چکیده هر بحث، کتابی است بسیار مفید و کامل و متقن برای سطح دانشجو.
شرح الباب الحادیعشر از علامه طباطبایی، که چندین ترجمه و شرح آن در بازار موجود است و یکی از بهترین آنها ترجمه و شرح از آقای شیروانی است که انتشارات دارالفکر به چاپ رسانده است.
الهیات اثر آیتالله جعفر سبحانی در چهار جلد، و در این کتاب مباحث اعتقادی، بسیار مبسوط، و مستدل بحث شده است و بر انظار و آرای مختلف طرح شده و به آنها پاسخ داده شده است و مطالب آن به شیوه جدید، و بکر تنظیم یافته است.
کشف المراد فی شرح تجرید الاعتقاد که مؤلف این کتاب شریف خواجه نصیرالدین طوسی است، کتاب عمیق، تاحدی مبسوط و مستدل، و از قدامت و اعتبار خاصی برخوردار است و تا به حال تعلیقههای مختلفی به آن زده شده است، این کتاب با تعلیقه استاد جعفر سبحانی توصیه میشود و جامعه مدرسین آن را به چاپ رسانده است.