• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

سن ازدواج در دختران

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: ازدواج ، سن ازدواج .
پرسش: نظر شما راجع به ازدواج در سنین پایین برای دختران چیست؟ بین ۱۵ تا ۱۸ سالگی؟
پاسخ: سن تقویمی مشخصی نمی توان برای ازدواج مشخص کرد، عواملی بر زمان ازدواج موثر است از جمله، خطر افتادن به گناه ، رسیدن به بلوغ جنسی و فکری و اجتماعی، درک تمایلات جنسی.



تصور کنید نیاز زیادی به خواب داشته باشید، اما به دلایلی قادر به استراحت کردن نباشید، هرچه زمان ارضاء این نیاز به تاخیر می‌افتد فشار روانی ، اضطراب ، پرخاشگری و مشکلاتی از این دست در شما به وجود می‌آید. در یک نگاه کلی می‌توان گفت زمانی که ارضاء نیازهای طبیعی انسان از جمله نیازهای جنسی به تاخیر می‌افتد، انسان در سطوح مختلف رفتاری، هیجانی و جسمانی دچار مشکل می‌شود. اسلام نه با ازدواج دیر هنگام موافق است و نه با ازدواج زود هنگام، بلکه اسلام با ازدواج به موقع موافق است.
این دین مقدس پیروان خود را به فراهم کردن زمینه ازدواج جوانان دعوت می‌کند. بنابراین می‌توان گفت از دیدگاه اسلام فرد باید در ابتدای جوانی برای ازدواج خود اقدام کند و به بهانه‌های مختلف و یا پایبندی به رسومات دست و پاگیر بی‌جهت ازدواج خود را به تاخیر بیندازد. البته فردی که هنوز آمادگی‌های ازدواج از لحاظ مسائل گوناگون برای او فراهم نیست، باید تا فراهم شدن این آمادگی‌ها باید صبر کند.


بنابراین می‌توان گفت: مهم‌ترین معیار برای ازدواج احساس آمادگی و توان اداره زندگی است. احساس احتیاج به شریک در زندگی، توان پذیرفتن مسئولیت یک یا چند نفر در غالب خانواده ، توان عشق ورزیدن به همسر و فرزند و تامین سایر نیازهای اعضای خانواده معیارهای اصلی اقدام به ازدواج هستند. بنابراین به نظر می‌رسد برای ازدواج نمی‌شود سنی در نظر گرفت، چرا که ازدواج یک مرحله از زندگی است و برای وارد شدن به این مرحله آماده شدن و رشد یافتن عقل و جسم و البته بوجود آوردن شرایط مناسب بسیار بسیار اهمیت دارد.
در اینجاذکراین نکته ضروری است که زمان ازدواج هر فردی بر اساس شرائط مختلف شخصی، فرهنگی ، اجتماعی، و خانوادگی وی متفاوت است.


درباره زمان و سن ازدواج دو نکته را باید در نظر داشت که:
۱. ازدواج زمان صد در صد معین شده و ثابتی برای همه انسان‌ها ندارد، بنابراین سن ازدواج هر فردی با توجه به شرایط و ویژگی‌های روانی و عاطفی او تعیین می‌شود.
۲. سن ازدواج همیشه تابع آمادگی‌های روانی، اخلاقی و اجتماعی دختر و پسر برای تشکیل زندگی مشترک است.


با توجه به این دو نکته مواردی را درباره سن ازدواج خاطر نشان می‌سازد:

۴.۱ - درک تمایلات جنسی

در روایتی از رسول مکرم اسلام صلی الله علیه و آله ملاک سن ازدواج در ضمن تشبیه زیبایی ارائه می‌گردد:
« إِنَّ الْأَبْکَارَ بِمَنْزِلَةِ الثَّمَرِ عَلَی الشَّجَرِ إِذَا أَدْرَکَ ثِمَارُهَا فَلَمْ تُجْتَنَ أَفْسَدَتْهُ الشَّمْسُ وَ نَثَرَتْهُ الرِّیَاحُ وَ کَذَلِکَ الْأَبْکَارُ إِذَا أَدْرَکْنَ مَا یُدْرِکُ النِّسَاءُ فَلَیْسَ لَهُنَّ دَوَاءٌ إِلَّا الْبُعُولَةُ وَ إِلَّا لَمْ یُؤْمَنْ عَلَیْهِنَّ الْفَسَادُ لِأَنَّهُنَّ بَشَر»؛ دوشیزگان مانند میوه بر درخت هستند زمانی که برسند باید آنان را چید وگرنه حرارت خورشید و وزش بادها تباه‌شان می کند.
زمانی که دوشیزگان آن‌چه را که زنان «از غریزه جنسی» درک می‌کنند حس کنند، دوایی جز شوهر کردن ندارند و در غیر این صورت فاسد و آلوده می‌شوند زیرا آن‌ها نیز بشر هستند.
در روایت فوق سن خاصی برای ازدواج تصریح نشده است بلکه بهترین زمان برای ازدواج زمانی است که دختر تمایلات جنسی زنانه را درک می‌کند، بنابراین زمانی که والدین احساس می‌کنند دختر آنان از لحاظ عقلی، اجتماعی، اخلاقی به رشد کافی رسیده است و توانایی اداره کردن زندگی مشترک را دارد، باید زمینه ازدواج دختر خود را فراهم کنند و در این مسیر از فشارهای اجتماعی و سخنان طعنه آمیز دیگران بیمی نداشته باشند.

۴.۲ - وجوب ازدواج در صورت عدم ازدواج

برای افرادی که به وسیله ازدواج نکردن به گناه آلوده می‌شوند ازدواج نمودن واجب است و بر اساس این معیار، زمان و سن خاص را نمی‌توان معرفی نمود. هر زمانی و در هر سنی که آدمی از حفظ گوهر پاکی عاجز گردد به گونه‌ای که علی‌رغم تمهید مقدمات و رعایت اصول اخلاقی و احکام فقهی همچنان از تیررس شیطان در امان نباشد و از تهدید نفس اماره و آلوده شدن مصون نباشد باید ازدواج کند.

۴.۳ - رسیدن به بلوغ جنسی، فکر و اجتماعی

عامل دوّم رسیدن به بلوغ جنسی و رشد فکری و اجتماعی و اخلاقی است، یعنی احساس نیاز جنسی برای ازدواج به تنهایی کافی نیست، بلکه انسان زمانی برای ازدواج باید اقدام کند که علاوه بر نیازهای جنسی، به رشد فکری و عقلی و اجتماعی و اخلاقی دست یافته باشد. در این‌جا نیز نمی‌توان به صورت قطعی سن معینی را بیان نمود ولی معمولاً دختران بین سنین ۱۷ تا۲۲ سالگی اقدام به ازدواج می‌کنند.
دانشجوی عزیز، موفقیت در زندگی مادی و معنوی، حاصل توکل به خدای مهربان، انجام فرامین او و فرمانبرداری از عقل (به دور از هیجانات) است. برایتان آرزوی بهترین‌ها را داریم و منتظر مکاتبات بعدی شما هستیم.


۱. وسائل الشیعه، ج۱۴، ص۳۹، تعجیل تزویج البنت عند بلوغها و تحصینها بالزوج....    



سایت پرسمان دانشجویی.    


رده‌های این صفحه : ازدواج | جوانان | سن ازدواج




جعبه ابزار