• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

راه‌های کنترل زبان

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: کنترل زبان، آزار زبانی.
پرسش: هر چه سعی می‌کنیم تا با حرفهایمان دیگران را آزار ندهیم اما باز هم سخن از روی بی‌فکری به زبان جاری می‌کنیم، چه کنیم تا قدرت کنترل بر زبان را افزایش یابد؟
پاسخ: اندیشیدن پیش از سخن گفتن، ارزیابی سخن بعد از صحبت، رفع نقایص کلام از طریق صحبت با یک دوست، تمرین خوب صحبت کردن، بازبینی صحبت‌های روزانه، مطالعه زندگی افراد بد زبان، همنشینی با افراد خوش سخن از جمله راه‌های کنترل زبان است.



اگر زبان شما به بیان سخنان ناهنجار عادت کرده باید به دستورالعمل‌های زیر توجه نمایید. تا کم‌کم از این عادت ناپسند دوری کنید.


شتاب‌زده حرف نزنید اول کمی فکر کنید و پس از آن سخن بگویید: همانطور که حضرت علی (علیه‌السلام) فرمودند: «زبان عاقل از پس قلب او، و دل احمق از پس زبان او است».
[۱] ـ علی (علیه السلام) امام اول، نهج البلاغه، قم، جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، ص۱۰۹۶.

‌این سخن زیبا بیانگر آن است که شخص عاقل پیش از سخن گفتن می‌اندیشد و می‌سنجد و از دل خود می‌پرسد که آیا این کلام به صلاح او است؟ آیا به شخصیت دیگران لطمه‌ای نمی‌زند؟ و بعد که تمام جوانب امور را مورد بررسی قرار داد لب به سخن می‌گشاید. لیکن فرد جاهل که بدون فکر حرف می‌زند یک دفعه متوجه می‌شود که شخصیت دیگران را کوبیده و باعث حسرت و اندوه خود شده است.

۲.۱ - ارزیابی سخن بعد از صحبت

بعد از صحبت کردن حرف‌های خود را مورد ارزیابی قرار دهید. فکر کنید که سخن شما چگونه بوده آیا خود شما از چنین حرف زدنی احساس شوق می‌کنید یا باعث سرافکندگی شده است چنانچه به نظرتان کلام ناپسند آید دیگر آن را تکرار نکنید.

۲.۲ - صحبت کردن با یک دوست

دوستی را پیدا کنید و روبروی هم بنشینید و به نوبت، سخن بگوئید و سپس دریافت‌های خود را نسبت به طرف مقابل و عکس العمل‌هایی را که مشاهده می‌شود مورد دقت قرار دهید. اگر عکس‌العمل منفی است از آن کلام دیگر استفاده نکنید و به دنبال سخن مطلوب‌تری باشید.

۲.۳ - تمرین خوب صحبت کردن

اگر برایتان امکان دارد هر روز چند دقیقه‌ای سخن زیبا و پرمحتوی بر زبان جاری نمایید و آن را بر روی نوار ضبط کنید و این کار را تکرار کنید تا زبان شما با سخنان خوب عادت نماید.

۲.۴ - بازبینی صحبت‌های روزانه

هر شب حرف زدن‌های یک روزه خود را با دیگران مرور کنید و ببینید آیا جوری حرف زده‌اید که دیگران از شما انتظار دارند؟ اگر کلمات نادرست گفته‌اید سعی کنید فردا دیگر آن را تکرار نکنید.

۲.۵ - مطالعه زندگی افراد بد زبان

زندگی کسانی را که با سخنان بد خود دیگران را رنجانده‌اند و نتایج سوئی را به دنبال داشته مطالعه و مورد دقت قرار دهید، و واقعاً از آنان عبرت بگیرید.

۲.۶ - همنشینی با افراد خوش سخن

همیشه سعی کنید با افراد خوش سخن و از اخلاقی اسلامی بهره‌مندند همنشین شوید. و از آنان الگو بگیرید.


۱. ـ علی (علیه السلام) امام اول، نهج البلاغه، قم، جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، ص۱۰۹۶.



اندیشه قم.    






جعبه ابزار