• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

درهای بهشت

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: درهای بهشت، بهشتیان ، اعمال خیر .

پرسش: آیا بهشت دارای درهای متعددی است و این درها نام‌های به‌خصوصی دارند، اگر امکان دارد، نام درها و ترجمه‌ی فارسی آنها را بفرمایید.

پاسخ: بهشت درهای متعدد دارد و تعداد آنها هشتاست؛ اما در مورد نام آنها و این‌که دقیقاً چه گروهی از چه دری وارد می‌شوند، در احادیث مقداری اختلاف به چشم می‌خورد و نام آنها به‌طور پراکنده در احادیث مختلف ذکر شده است؛ مانند باب الرحمة، باب الصبر، باب الشکر، باب البلاء و.... آنچه که از مجموع روایات استفاده می‌شود، این است که هر‌یک از درها راهی است برای گروهی از بهشتیان که در دنیا در کار خیر خاصی ممتاز بوده‌اند، و نام آن در مرتبط و متناسب با کار خیر آن گروه خاص است.



بهشت درهای متعددی دارد؛ چرا که خداوند در قرآن کریم می‌فرماید:«و متقین گروه‌گروه به‌سوی بهشت سوق داده می‌شوند، تا هنگامی‌که به آن می‌رسند و درهای آن گشوده می‌شود». همچنین در جای دیگری می‌فرماید: «باغ‌های جاودان بهشتی که درهای آن به‌سوی آنان گشوده است».


در روایات بسیاری که از شیعه و سنی در این زمینه وارد شده، تعداد درهای بهشت هشت در است.
[۳] محمد بن محمدرضا قمی مشهدی، تفسیر کنزالدقائق و بحر الغرائب، ج ۱۱ ؟؟؟، ص ۳۴۳.
[۴] جلال‌الدین سیوطی، تفسیر الدر المنثور فی تفسیر المأثور، ج ۵، ص ۳۴۲.


۲.۱ - روایتی از امام علی

در روایتی از امیرالمؤمنین ـ علیه‌السلام ـ آمده است:بهشت هشت در دارد، دری که پیامبران و صدیقان از آن وارد بهشت می‌شوند و دری که شهدا و صالحان از آن وارد می‌شوند و پنج در از درهای آن شیعیان و محبان ما از آنها داخل می‌شوند و در دیگری است که سایر مسلمانان از کسانی که شهادت لا اله الا الله را گفته و....

۲.۲ - روایتی از پیامبر اکرم

از پیامبر اکرم ـ صلی‌الله‌علیه‌وآله ـ روایتی نقل شده است که می‌فرماید:بهشت هشت در دارد و جهنم هفت در دارد. همان‌طور که در قرآن به هفت در بودن جهنم اشاره شده است: «برای جهنم هفت در است».

۲.۳ - روایتی از اهل سنت

در روایتی از اهل‌سنت آمده است:برای بهشت هشت در است. دری برای نمازگزاران، دری برای روزه‌داران، دری برای حاجیان، دری برای عمره‌گزاران، دری برای مجاهدان، دری برای ذاکران و دری برای شاکران .
[۸] جلال‌الدین سیوطی، تفسیر الدر المنثور فی تفسیر المأثور، ج ۵، ص ۳۴۳.


۲.۴ - استناد به روایاتی دیگر

و از روایات دیگر چنین استفاده می‌شود که برای هر عملی دری است از درهای بهشت و انسان بهشتی روز قیامت با بهترین عملش فراخوانده می‌شود. پس بهترین عمل او هرچه باشد، با آن عمل به‌سوی در مخصوص خود دعوت می‌شود.
[۹] جلال‌الدین سیوطی، تفسیر الدر المنثور فی تفسیر المأثور، ج ۵، ص ۳۴۳.



بنابراین قدر متیقن از آیات و روایات این است که بهشت درهای متعددی دارد و تعداد آنها هشتاست؛ اما این‌که دقیقاً نام آنها چه باشد و هر‌یک مخصوص چه گروهی باشند، در روایات اختلاف است و به نام همه‌ی آنها اشاره نشده است. ولی به‌عنوان نمونه می‌توان به چند روایت که نام برخی از درها در آنها ذکر شده است، اشاره کرد:

۲.۲ - روایتی از پیامبر اکرم

پیامبر اکرم ـ صلی‌الله‌علیه‌وآله ـ فرمود: بهشت دارای هشت در است. یکی از آنها دری است که ریّان نام دارد. داخل آن نمی‌شوند، مگر روزه‌داران.
[۱۰] طبرسی، مجمع البیان، ج ۴، ص ۵۱۱ ؟؟؟.
ریّان یعنی سیراب.

۳.۲ - روایتی دیگر از پیامبر

بلال از پیامبر ـ صلی‌الله‌علیه‌وآله ـ در‌باره‌ی درهای بهشت سؤال کرد پیامبر فرمود: درهای بهشت مختلف‌اند، "باب الرحمة" (در رحمت ) از یاقوت سرخ است... "باب الصبر"(در صبر ) در کوچکی است که یک لنگه دارد و از یاقوت سرخ است و اما "باب الشکر"(در شکر ) از یاقوت سفید است و دو لنگه دارد و عرضش به اندازه‌ی پانصد سال راه است... اما "باب البلاء"... در مصیبت‌ها و مرض‌هاست و آن دری است از یاقوت زرد و یک لنگه دارد و چه کمتر افرادی از این در وارد می‌شوند... اما "باب الاعظم"،بندگان صالح از آن وارد می‌شوند و آنها اهل زهد و ورع هستند و کسانی هستند که راغب به خدایند و با او انس می‌گیرند.

۳.۳ - روایتی از اهل سنت به نقل از پیامبر

از طریق اهل سنت نیز روایتی از پیامبر اکرم ـ صلی‌الله‌علیه‌وآله ـ نقل شده است که از درهای بهشت دری است که به او "ضحی" گفته می‌شود. هنگامی‌که روز قیامت می‌شود، منادی ندا می‌دهد کجایند کسانی که بر نماز ضحی مداومت می‌کردند؟ این در ورودی شماست، پس داخلش شوید با رحمت خدا.
[۱۳] جلال‌الدین سیوطی، تفسیر الدر المنثور فی تفسیر المأثور، ج ۵، ص ۳۴۳.


۳.۳.۱ - معنای ضحی

ضحی موقعی از روز است که آفتاب برآمده باشد و همه‌جا را فراگیرد.


آنچه از این احادیث استفاده می‌شود این است که اعمال خیر، راه‌هایی هستند برای ورود به بهشت و هر‌یک از این درها راهی است برای گروه خاصی از بهشتیان که در انجام عمل خیر ی ممتاز بوده‌اند.


۱. زمر (۳۹)، آیه ۷۳.    
۲. ص (۳۸)، آیه ۵۰.    
۳. محمد بن محمدرضا قمی مشهدی، تفسیر کنزالدقائق و بحر الغرائب، ج ۱۱ ؟؟؟، ص ۳۴۳.
۴. جلال‌الدین سیوطی، تفسیر الدر المنثور فی تفسیر المأثور، ج ۵، ص ۳۴۲.
۵. شیخ صدوق، الخصال، ج ۱، ص ۴۰۷.    
۶. عبد علی بن جمعه عروسی حویزی، تفسیر نورالثقلین، ج ۴، ص ۵۰۶.    
۷. حجر (۱۵)، آیه ۴۴.    
۸. جلال‌الدین سیوطی، تفسیر الدر المنثور فی تفسیر المأثور، ج ۵، ص ۳۴۳.
۹. جلال‌الدین سیوطی، تفسیر الدر المنثور فی تفسیر المأثور، ج ۵، ص ۳۴۳.
۱۰. طبرسی، مجمع البیان، ج ۴، ص ۵۱۱ ؟؟؟.
۱۱. شیخ صدوق، من لایحضر الفقیه، ج ۱، ص ۱۹۲.    
۱۲. شیخ صدوق، من لایحضر الفقیه، ج ۱، ص ۲۹۵.    
۱۳. جلال‌الدین سیوطی، تفسیر الدر المنثور فی تفسیر المأثور، ج ۵، ص ۳۴۳.



پایگاه اسلام کوئیست.    


رده‌های این صفحه : بهشت | کلام | معاد شناسی




جعبه ابزار