• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

خلافت امام حسن

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: امام حسن علیه‌السلام، خلافت.
پرسش: مدت خلافت ظاهری امام حسن ـ علیه‌السلام ـ چند سال طول کشید؟
پاسخ: امام حسن ـ علیه‌السلام ـ پس از شهادت پدر بزرگوارش به خلافت رسید.



مدت خلافت آن حضرت کوتاه بود؛ ولی در همین مدت کوتاه درس‌هایی به جامعه اسلام و آیندگان داد و چهره دروغین مدعیان خلافت را آشکار نمود و غاصب بودن و نامشروع بودن حکومت و خلافت آنها را برای تمامی انسان‌های آزاده روشن ساخت.


مرحوم سیدمحسن‌ امین از کتاب استیعاب ابن عبدالبز نقل می‌کند:
صلح امام حسن ـ علیه‌السلام ـ با معاویه در تاریخ پانزدهم جمادی‌الاولی سال چهل و یکم هجرت روی داد؛ بنابراین هرکس آن را سال چهلم هجری بداند، خطا کرده است.


حاکم نیشابوری نیز در کتاب المستدرک می‌نویسد که عهدنامه صلح در سال ۴۱ هجری صورت پذیرفته است.
گفته شده است که این قرارداد در بیست و پنجم ربیع‌الاول انجام گرفته و برخی آن را بیست و پنجم ربیع‌الاخر می‌دانند. به این ترتیب اگر جمادی‌الاولی را بپذیریم، زمان خلافت ظاهری امام حسن ـ علیه‌السلام ـ هفت ماه و بیست و چهار روز می‌باشد و اگر ربیع‌الاول را بپذیریم، این زمان شش ماه و چهار روز می‌شود و در صورت سوم، این مدت چند روز بیشتر می‌شود.
[۱] ر. ک: مسعودی، مروج الذهب، بیروت، دارالمعروف، بی‌تا، ج ۳، ص ۴.
[۳] سیدمحسن امین، امام حسن و امام حسین علیهم‌السلام، ترجمه اداره کل تبلیغات اسلامی، چاپ پنجم، سال ۱۳۶۶، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، تهران، ص ۶۹.



به هر تقدیر مراحل مختلف زندگی امام حسن ـ علیه‌السلام ـ را می‌توان به این صورت بیان کرد:

۴.۱ - مرحله اول:

هفت سال و شش ماه در زمان جدش رسول‌الله صلی‌الله‌علیه‌و‌آله.

۴.۲ - مرحله دوم:

سی سال تا شهادت پدر بزرگوارش.

۴.۳ - مرحله سوم:

شش ماه و پنچ روز حکومت ظاهری تا صلح با معاویه.

۴.۴ - مرحله چهارم:

نه سال و نه ماه و سیزده روز از هنگام صلح تا شهادت.
[۴] سیدمحسن امین، امام حسن و امام حسین علیهم‌السلام، ترجمه اداره کل تبلیغات اسلامی، چاپ پنجم، سال ۱۳۶۶، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، تهران، ص ۹۷.



در هر صورت خلافت را امام حسن حق مسلم خودش می‌دانست و مورخین اهل‌سنت نيز نوشته‌اند: بيعتی كه با امام حسن ـ علیه‌السلام ـ شد، بی‌نظير بود و اجتماعی كه مردم برای بيعت با او تشكيل دادند تا در جنگ با معاويه او را ياری دهند، بی‌نظير بود.
برای مطالعه بيشتر به كتاب صلح امام حسن، شيخ راضی آل‌ياسين ترجمه مقام معظم رهبری و كتاب حسن كيست فضل الله كمپانی مراجعه فرمایيد.


«بين حق و باطل چهار انگشت است؛ آنچه را با دو چشم خود ديدی، آن حق است و با گوش‌هايت اخبار بی‌اساس بسيار شنيده‌ای؛ بنابراين آنچه شنيدی، آن را به‌عنوان حق نپذير تا ثابت شود.»


۱. ر. ک: مسعودی، مروج الذهب، بیروت، دارالمعروف، بی‌تا، ج ۳، ص ۴.
۲. ابن کثیر، البدایه و النهایه، بیروت، مکتبة المعارف، بی‌تا، ج ۸، ص ۱۴.    
۳. سیدمحسن امین، امام حسن و امام حسین علیهم‌السلام، ترجمه اداره کل تبلیغات اسلامی، چاپ پنجم، سال ۱۳۶۶، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، تهران، ص ۶۹.
۴. سیدمحسن امین، امام حسن و امام حسین علیهم‌السلام، ترجمه اداره کل تبلیغات اسلامی، چاپ پنجم، سال ۱۳۶۶، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، تهران، ص ۹۷.
۵. ابن شعبه الحرانی، تحف العقول، ص ۲۲۹.    



سایت اندیشه قم    


رده‌های این صفحه : امام حسن | تاریخ معصومان




جعبه ابزار