• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

برترین اعمال در شب قدر

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه:شب قدر، اعمال شب قدر، تلاوت قرآن، تهجد، تقوا، تحصیل علم.
پرسش :برترین اعمال در شب قدر چه عملی است؟ و افضل اعمال در شب قدر چیست؟
پاسخ :



از روایات استفاده می‌شود که برترین اعمال در شب قدر، احیاء و شب زنده‌داری و اشتغال به تلاوت قرآن و دعا و نماز است.

۱.۱ - عبادت

در روایتی نقل شده است:«همانا رسول خدا (صلی الله علیه وآله) در دهه آخر ماه رمضان رختخواب خود را جمع می‌نمود و کمر خود را برای عبادت می‌بست و در شب بیست و سوم ماه رمضان خانواده خود را بیدار می‌نمود و به صورت کسانی که خواب بودند آب می‌پاشید و همین‌طور حضرت زهرا (سلام الله علیها) هیچ‌یک از أهل خانه خود را نمی‌گذاشت که در آن شب بخوابند، و برای این‌که خوابشان نبرد، غذای کمتری به آنان می‌داد و از روز، خود را برای شب‌زنده‌داری آماده می‌کرد، و می‌فرمود:محروم است کسی که از خیر این شب بی‌بهره بماند».
[۱] ابن حیون، نعمان بن محمد مغربی، دعائم الإسلام و ذکر الحلال و الحرام و القضایا و الأحکام، ج ۱، ص ۲۸۲، محقق و مصحح:فیضی، آصف،‌ مؤسسة آل البیت علیهم السلام، قم، چاپ دوم، ۱۳۸۵ق.


۱.۲ - تقوای الهی

البته در روایت دیگری امام علی (علیهالسلام) از پیامبر اکرم (صلی الله علیه وآله) از برترین اعمال ماه رمضان سؤال نمودند و آن‌حضرت در پاسخ فرمود:«برترین اعمال در ماه رمضان ورع و تقوای الهی است». این روایت اگر چه اشاره به اعمال شب قدر نکرده، اما در هر صورت لیالی قدر نیز از ایام ماه رمضان بوده و می‌توان برترین عمل در شب قدر را تقوای الهی دانست که مفهومی گسترده داشته و هر عبادتی را با شرایط خاص، می‌توان مصداقی از آن برشمرد.

۱.۳ - تحصیل علم

گفتنی است؛ شیخ صدوق بعد از بیان استحباب شب‌زنده‌داری در شب قدر و خواندن نماز با کیفیت خاص، برترین عمل شب قدر را اشتغال به تحصیل علم و دانش‌آموزی دانسته‌اند و اگر چه ایشان مستندی برای این برتری نقل نکرده‌اند، اما از آن‌جا که ایشان از حدیث‌شناسان بنام شیعه هستند و تلاش داشته‌اند که مطلبی را از خود نگویند، می‌توان به سخن ایشان اعتماد کرد و این احتمال قوی را داد که مستند ایشان، روایتی در این زمینه بوده که به ما نرسیده است.


۱. ابن حیون، نعمان بن محمد مغربی، دعائم الإسلام و ذکر الحلال و الحرام و القضایا و الأحکام، ج ۱، ص ۲۸۲، محقق و مصحح:فیضی، آصف،‌ مؤسسة آل البیت علیهم السلام، قم، چاپ دوم، ۱۳۸۵ق.
۲. مجلسی، محمد باقر، بحار الانوار، ج ۴۲، ص ۱۹۰، بیروت، دار إحیاء التراث العربی، چاپ دوم، ۱۴۰۳ق.    
۳. شیخ صدوق، الامالی، ص ۷۴۷.    



پایگاه اسلام کوئست    



جعبه ابزار