• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

بدحجابی

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلید واژه: حجاب، فساد ، بدحجابی
پرسش: در کشوری زندگی می کنیم که اسماً مسلمان هستیم. در کشور ما بدحجابی و فساد بیداد میکنه و کسی نیست که جلوی این فجایع رو بگیره، علت این بدحجابی چیست و راه مقابله با آن چه می باشد؟
پاسخ: بدحجابی مانند هر پدیده دیگر معلول عواملی است که مبارزه با آن جز از طریق شناخت علل آن امکان‌پذیر نیست. البته باید توجه داشت که بسیاری از ناهنجاری‌ها ریشه در بی‌اعتنایی پدران و مادران و طرز برخورد آن‌ها دارد. دختران نابالغ اگر توسط والدین خود آمادگی ورود به مرحله بلوغ را نداشته باشند و آموزش‌های لازم را نبینند، در نوجوانی و جوانی، پوشش کامل اسلامی را به سختی خواهند پذیرفت.
خانواده‌ ها باید برنامه مشخصی در زمینه آموزش حجاب و محرم و نامحرم و حلال و حرام برای فرزندان خود داشته باشند. از کودکی، دختران خود را با حجاب آشنا سازند. آن را تا زمان بلوغ به تأخیر نیندازند. در این راه از راهکارهای مفید بهره گیرند.



ما هم مانند شما از وضع بد حجابی ورواج منکرات ناراحت و خواستار گسترش حجاب در جامعه هستیم. اگر چه این مرکز -به طور مستقیم- با مسولان کشور در باره بد حجابی گفتگوئی نداشته، اما در قالب های دیگر، در باره بدحجابی و راه های مبارزه با آن بحث های خوبی داشته است، مثلا مقالات متعددی را در این زمینه جمع آوری نموده، همین طور در بیلوکس والفور به مباحث حجاب پرداخته است؛در مجموع ما هم قبول داریم در جامعه ما بدحجابی وجود دارد که باید با آن مبارزه شود. البته این امر باید سنجیده و کار شناسی شده باشد. یکی از کار های لازم این است که علل بد حجابی شناسایی گردد.


بدحجابی مانند هر پدیده دیگر معلول عواملی است که مبارزه با آن جز از طریق شناخت علل آن امکان‌پذیر نیست.
برخی از عوامل بدحجابی عبارتند از:

۲.۱ - تربیت ناصحیح خانواده

بسیاری از ناهنجاری‌ها ریشه در بی‌اعتنایی پدران و مادران و طرز برخورد آن‌ها دارد. دختران نابالغ اگر توسط والدین خود آمادگی ورود به مرحله بلوغ را نداشته باشند و آموزش‌های لازم را نبینند، در نوجوانی و جوانی، پوشش کامل اسلامی را به سختی خواهند پذیرفت.
خانواده‌ ها باید برنامه مشخصی در زمینه آموزش حجاب و محرم و نامحرم و حلال و حرام برای فرزندان خود داشته باشند. از کودکی، دختران خود را با حجاب آشنا سازند. آن را تا زمان بلوغ به تأخیر نیندازند. در این راه از راهکارهای مفید بهره گیرند.

۲.۲ - دگرگونی ارزش‌ها

شیوه نگرش افراد به ارزش‌ها در چگونگی موضع‌گیری آن‌ها تأثیر می‌گذارد. اگر زنی، خودنمایی را به جای حجب و حیا، ملاک ارزش گذاری قرار دهد و ارزشمند بداند، طبیعی است که خود را نشان می‌دهد حتی پوشش مناسب را برای نمایاندن خود بر‌گزیند.

۲.۳ - الگوهای ناهنجار

الگو در اخلاق اسلامی و روان‌شناسی جایگاه مهمی دارد. درگذشته که الگوها و نقش‌ها اندک و محدود بودند، هویت‌یابی آسان بود، اما امروزه الگوهای متنوع و متضادی که رسانه‌های متعدد ارائه می‌دهند، هویت‌یابی و انتخاب راه صحیح را بر جوانان مشکل کرده است. از این رو یکی از دلائل بدحجابی، مدگرایی و همرنگ جماعت شدن و تأسی به هنرپیشه‌ها و شخصیت‌های مطرح در رسانه‌ها می‌باشد.

۲.۴ - فقر معنوی

سقوط اخلاقی ، بروز ناهنجاری در جامعه و از جمله بدحجابی، ثمره نبود نظریات بنیادی مذهبی در باره هستی و انسان و معنای زندگی و در یک کلمه، عدم اعتقاد به مبدأ و معاد است.

۲.۵ - هواهای ‌نفسانی‌ و شهوت‌رانی ‌و شهوت‌پرستی‌

زمینه‌ شهوت‌ در وجود هر مرد و زنی‌ هست‌، که‌اگر کنترل‌ نشود، کم‌کم‌ بر انسان‌ مسلط‌ می‌شود. از امیرالمؤمنین‌(ع) آمده‌:" أشجع ‌الناس‌ من ‌غلب‌ هواه‌؛ شجاع‌ترین ‌مردم‌ کسی ‌است ‌که‌ بر هواهای‌ نفسانی‌اش‌ غلبه‌ کند. " امیرالمؤمنین(ع) فرمود:"غالب‌ الشهوة‌ قبل ‌قوّة‌ ضراوتها فانها ان‌ قویت‌ ملکتک‌ و استقادتک‌ و لم‌تقدر علی‌ مقاومتها؛ پیش‌از آن‌ که ‌تمایلات ‌نفسانی ‌به ‌تندروی‌ عادت‌ کنند، با آن ها به‌ستیز، زیرا اگر تمایلات ‌سرکش ‌در تجاوز و خودسری‌ نیرومند شوند، فرمانروای ‌تو خواهند شد. تو را به‌ هر سو که‌ بخواهند می‌برند، در نتیجه‌ قدرت‌ مقاومت‌ در برابر آن‌ها را از دست‌خواهی‌داد. "
[۲] عبد الواحد تمیمی آمدی، تصنیف غرر الحکم و درر الکلم، حدیث ۴۸۸۴، دفتر تبلیغات، ص ۲۴۱

در درجه ‌اول ‌مسئولان ‌فرهنگی‌ کشور باید با مفاسد مبارزه‌ کنند. جلو فساد و فحشا را بگیرند. نیز زمینه ‌ازدواج‌ را فراهم‌ کنند. تورم‌ و گرانی‌ و ثابت‌ نبودن ‌قیمت ها را حل‌ کنند. وظیفة ‌مردم‌ نیز امر به‌ معروف‌ و نهی ‌از منکر است‌. در انجام‌ وظیفة‌ مهم‌ نباید کوتاهی ‌کنند. البته امر به معروف و نهی از منکر باید با رعایت شرایط صورت گیرد، در غیر این صورت ممکن است اثر بخش نباشد.

۲.۶ - کمبود شخصیت

کمبود محبت و محرومیت‌های زمان خردسالی، افرادی را که به عقده حقارت مبتلا شده‌اند، وادار به جبران می‌کند تا از این طریق خلأ درونی خود را پر نمایند. یکی از راه‌های ایجاد شخصیت‌پنداری، خودآرایی است.

۲.۷ - تهاجم فرهنگی

یکی از اهداف استعمارگران و سلطه جویان، زدودن پوشش زنان به منظور هویت زدایی آن‌ها است.


پس از روشن شدن علل بدحجابی باید راه‌های صحیح مقابله با آن را جستجو کرد که عبارتند از:

۳.۱ - تقویت بنیان خانواده

برای مقابله با بدحجابی، اولین قدم را باید خانواده بردارد. والدین فرزندشان را از ابتدا با فرهنگ پوشش و حجب و حیا آشنا سازند. احکام شرعی و حدود اسلامی را به آن‌ها بیاموزند.

۳.۲ - آموزش صحیح از طریق اولیا و مربیان

قدم دوم را محیط آموزشی به‌خصوص مقطع ابتدایی و راهنمایی باید بردارند.

۳.۳ - تقویت باورهای مذهبی

گام سوم باید توسط محیط اجتماع و فرهنگ عمومی برداشته شود. وظیفه حکومت و دلسوزان جامعه به ویژه رسانه‌های گروهی مانند صدا و سیما و روزنامه‌ها آن است که با ارائه فیلم، مقاله و غیره، موضوع حجاب را به صورت فرهنگ درآورند. نیز عوامل اجرایی مراقب عناصر فاسد باشند و به پاک سازی محیط بپردازند.

۳.۴ - ترویج فرهنگ امر به معروف و نهی از منکر

از همه مهم تر این که افراد عادی و عموم اشخاص به امر معروف و نهی از منکر بپردازند که نتیجه این امر رستگاری انسان و اصلاح جامعه است:
وَ لْتَکُنْ مِنْکُمْ أُمَّةٌ یَدْعُونَ إِلَی الْخَیْرِ وَ یَأْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَ یَنْهَوْنَ عَنِ الْمُنْکَرِ وَ أُولئِکَ هُمُ الْمُفْلِحُونَ؛
باید از میان شما، جمعی دعوت به نیکی، و امر به معروف و نهی از منکر کنند! آن ها همان رستگارانند.
کُنْتُمْ خَیْرَ أُمَّةٍ أُخْرِجَتْ لِلنَّاسِ تَأْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَ تَنْهَوْنَ عَنِ الْمُنْکَرِ َ؛
بهترین امتی بودید که به سود انسان ها آفریده شده‌اند (چه این که) امر به معروف و نهی از منکر می‌کنید.
البته امر به معروف و نهی از منکر باید با رعایت شرایط انجام گیرد، که یکی از آن شرایط احتمال تاثیر امر به معروف و نهی از منکر می باشد.
در ضمن راه ها و راهکار مقابله با بدحجابی و فساد در جامعه را می توان به نمونه های دیگری نیز اشاره کرد:
-معرفی الگوهای شایسته
- مبارزه با تهاجم فرهنگی دشمن
- برقراری ارتباط صمیمی با جوانان
- از بین بردن زمینه‌های بدحجابی
- تسهیل امر ازدواج
- قاطعیت در اجرای قوانین و مبارزه با باندهای فساد
- خلق آثار فرهنگی و هنری‌
- جذب جوانان از طریق گفتگوهای چهره به چهره و پاسخ گویی به شبهات آنان
- بازشناسی ناهنجاری‌ها و نقاط منحط فرهنگ غرب‌
- همخوانی گفتار و رفتار مربیان
- تکیه بر دعوت عملی و زبان رفتاری‌
- سالم سازی محیط



۱. شیخ صدوق، أمالی، اعلمی،ص ۲۱    
۲. عبد الواحد تمیمی آمدی، تصنیف غرر الحکم و درر الکلم، حدیث ۴۸۸۴، دفتر تبلیغات، ص ۲۴۱
۳. آل عمران(۳) آیه۱۰۴    
۴. همان، آیه۱۱۰    



سایت:مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی    



جعبه ابزار