• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

انتظار مسئولانه و غیر مسئولانه

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: ظهور امام مهدی (علیه‌السّلام) تربیت، ظلم، عدالت.

پرسش: انتظار مسئولانه و انتظار غیر مسئولانه برای ظهور امام مهدی (علیه‌السّلام) چگونه است؟

پاسخ:



انتظار، دوگونه است: انتظار مسئولانه با هدف رسیدن به آرمان‌های اسلام اقدامات لازم را پیش می‌برد اما انتظار غیر مسئولانه هدفی برای رسیدن ندارد.

۱.۱ - انتظار غیر مسئولانه

در این حالت، شخص منتظر اگر چه به وضعیت موجود، معترض است، ولی بدون هیچ‌گونه تلاش و کوششی، تنها به آینده بهتر، چشم دوخته است. به عبارت دیگر، هر چند وضعیت موجود، او را سرخورده و منزوی کرده است، او با دوری گزیدن از روال عمومی جامعه و حوادث سیاسی و اجتماعی، اعتراض خویش را از وضعیت موجود، اعلام می‌دارد. او تنها در پی آن است که خود و نزدیکانش، تحت تاثیر وضعیت موجود قرار نگیرند؛ ولی تلاش در راه نجات دیگران را وظیفه خویش نمی‌داند.
در انتظار غیر مسئولانه، اصلاح جامعه قبل از ظهور امام مهدی (علیه‌السّلام) اقدامی بیهوده و بی‌نتیجه است و وظیفه ما تنها آن است که چشم به راه موعود و منجی باشیم تا او بیاید و نابه‌سامانی‌ها را سامان دهد.

۱.۲ - انتظار مسئولانه

شخص منتظر مسئول، حالتی سازنده، فعّال، پویا و تاثیرگذار دارد، وضعیت موجود را برنمی‌تابد و تلاش می‌کند تا زمینه‌های اجتماعی و فرهنگی را برای ظهور امام (علیه‌السّلام) آماده کند. او نه تنها از منظر ویژگی‌های فردی، خود را شخصی آماده برای عصر ظهور تربیت می‌کند، بلکه از منظر دانش و مهارت‌های اداری، اجتماعی، سیاسی و فرهنگی نیز آمادگی کامل ورود فرد و جامعه به عصر ظهور را در پیش دید خود دارد و توانایی اداره جامعه مهدوی را داراست.


باور داشتن به اهداف جامعه مهدوی است. منتظر مسئول، در محدوده قدرت و عمل خویش، تلاش در برپایی جامعه‌ای مطابق با معیارهای مهدوی را وظیفه خویش می‌داند. تکامل انسان و جامعه، کوشش در مسیر بازسازی جامعه بر اساس قسط و عدل، و مبارزه با ظلم و بی‌عدالتی، از جمله نمودهای انتظار مسئولانه‌اند.با این همه، منتظرِ مسئول می‌داند که عدالت فراگیر و جهانی، تنها در سایه دولت مهدوی پدید می‌آید. از این‌رو، آماده‌سازی زمینه‌های ورود به آن دوره را وظیفه خود می‌شمرد.
چنان‌که امام صادق (علیه‌السّلام) می‌فرماید:
هر یک از شما باید خود را برای خروج قائم آماده کند، هر چند که با فراهم آوردن یک تیر باشد.
[۲] ر.ک: محمدی ری‌شهری، محمد، دانش‌نامه امام مهدی (علیه‌السلام) بر پایه قرآن و حدیث و تاریخ، ج۵، ص۳۰۹-۱۳۱.
[۳] باقری‌زاده اشعری، محمد، از امام مهدی بیشتر بدانیم، ص۶۵-۶۶.




۱. نعمانی، محمد بن ابراهیم، الغیبة، ص۳۲۰، ح ۱۰.    
۲. ر.ک: محمدی ری‌شهری، محمد، دانش‌نامه امام مهدی (علیه‌السلام) بر پایه قرآن و حدیث و تاریخ، ج۵، ص۳۰۹-۱۳۱.
۳. باقری‌زاده اشعری، محمد، از امام مهدی بیشتر بدانیم، ص۶۵-۶۶.



حدیث‌نت، برگرفته از مقاله «انتظار مسئولانه و غیر مسئولانه» تاریخ بازیابی ۱۳۹۷/۱۲/۲۰.    


رده‌های این صفحه : امام زمان | انتظار




جعبه ابزار