انتظار مسئولانه و غیر مسئولانه
ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف
کلیدواژه: ظهور امام مهدی (علیهالسّلام)
تربیت،
ظلم،
عدالت.
پرسش: انتظار مسئولانه و انتظار غیر مسئولانه برای ظهور امام مهدی (علیهالسّلام) چگونه است؟
پاسخ:
انتظار، دوگونه است: انتظار مسئولانه با هدف رسیدن به آرمانهای اسلام اقدامات لازم را پیش میبرد اما انتظار غیر مسئولانه هدفی برای رسیدن ندارد.
در این حالت، شخص منتظر اگر چه به وضعیت موجود، معترض است، ولی بدون هیچگونه تلاش و کوششی، تنها به آینده بهتر، چشم دوخته است. به عبارت دیگر، هر چند وضعیت موجود، او را سرخورده و منزوی کرده است، او با دوری گزیدن از روال عمومی جامعه و حوادث سیاسی و اجتماعی، اعتراض خویش را از وضعیت موجود، اعلام میدارد. او تنها در پی آن است که خود و نزدیکانش، تحت تاثیر وضعیت موجود قرار نگیرند؛ ولی تلاش در راه نجات دیگران را وظیفه خویش نمیداند.
در انتظار غیر مسئولانه، اصلاح جامعه قبل از
ظهور امام مهدی (علیهالسّلام) اقدامی بیهوده و بینتیجه است و وظیفه ما تنها آن است که چشم به راه موعود و منجی باشیم تا او بیاید و نابهسامانیها را سامان دهد.
شخص منتظر مسئول، حالتی سازنده، فعّال، پویا و تاثیرگذار دارد، وضعیت موجود را برنمیتابد و تلاش میکند تا زمینههای اجتماعی و فرهنگی را برای ظهور
امام (علیهالسّلام) آماده کند. او نه تنها از منظر ویژگیهای فردی، خود را شخصی آماده برای عصر ظهور
تربیت میکند، بلکه از منظر
دانش و مهارتهای اداری، اجتماعی، سیاسی و فرهنگی نیز آمادگی کامل ورود فرد و جامعه به عصر ظهور را در پیش دید خود دارد و توانایی اداره جامعه مهدوی را داراست.
باور داشتن به اهداف جامعه مهدوی است. منتظر مسئول، در محدوده قدرت و عمل خویش، تلاش در برپایی جامعهای مطابق با معیارهای مهدوی را وظیفه خویش میداند. تکامل انسان و جامعه، کوشش در مسیر بازسازی جامعه بر اساس قسط و
عدل، و مبارزه با
ظلم و بیعدالتی، از جمله نمودهای انتظار مسئولانهاند.با این همه، منتظرِ مسئول میداند که
عدالت فراگیر و جهانی، تنها در سایه دولت مهدوی پدید میآید. از اینرو، آمادهسازی زمینههای ورود به آن دوره را وظیفه خود میشمرد.
چنانکه
امام صادق (علیهالسّلام) میفرماید:
هر یک از شما باید خود را برای خروج قائم آماده کند، هر چند که با فراهم آوردن یک تیر باشد.
حدیثنت، برگرفته از مقاله «انتظار مسئولانه و غیر مسئولانه» تاریخ بازیابی ۱۳۹۷/۱۲/۲۰.