• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

امکان زنده شدن مرده با خواندن سوره حمد

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: روایت، سوره حمد، شفای مریض.

پرسش: آیا در روایتی آمده که با هفتاد بار خواندن سوره حمد می‌توان یک مرده را زنده کرد؟!

پاسخ اجمالی: این روایت حسنه از امام صادق (علیه‌السّلام) در کتب روایی موجود است. ولی از نظر محتوایی مراد از این روایت آن است که ارزش سوره حمد به‌ اندازه‌ای است که حتی این ظرفیت در آن نهفته است که اگر بر مرده‌ای هفتاد بار خوانده شود، آن مرده زنده ‌شود؛ و بدیهی است که مراد روایت آن نیست که هر فردی هفتاد بار این سوره را بر مرده‌ای بخواند و یا بر هر مرده‌ای هفتاد حمد خوانده شود، زنده می‌شود.



سوره حمد، نام‌های گوناگونی که هر کدام از آنها به یکی از ویژگی‌ خاصی اشاره دارد. یکی از نام‌های این سوره «شافی، (شفا‌دهنده)» است. در مورد شفابخشی سوره حمد روایاتی وارد شده است.
از جمله، روایتی از امام صادق (علیه‌السّلام) نقل شده که حضرتشان فرمود:
«لَوْ قُرِئَتِ‌ الْحَمْدُ عَلَی‌ مَیِّتٍ‌ سَبْعِینَ‌ مَرَّةً ثُمَ‌ رُدَّتْ‌ فِیهِ الرُّوحُ مَا کَانَ ذَلِکَ عَجَباً؛ اگر سوره حمد هفتاد بار بر مرده‌ای خوانده شود و روح به تن او باز گردد، جای تعجب نیست‌».
این روایت از نظر سندی، روایتی حَسَن» است؛ یعنی روایتی که تمام افراد موجود در سند آن، شیعه امامی بوده و بدون آنکه تصریح به عدالتشان شود، اما مورد ستایش قرار گرفته‌اند.
از نظر محتوایی باید گفت؛ مراد از این روایت آن است که ارزش سوره حمد به‌ اندازه‌ای است که حتی این ظرفیت در آن نهفته است که اگر بر مرده‌ای هفتاد بار خوانده شود، آن مرده زنده ‌شود؛ و بدیهی است که مراد روایت آن نیست که هر فردی هفتاد بار این سوره را بر مرده‌ای بخواند و یا بر هر مرده‌ای هفتاد حمد خوانده شود، زندگی او را به دنبال داشته باشد، زیرا بعد از مرگ، هیچ‌گاه انسان به دنیا برنمی‌گردد جز با اعجاز که آن هم به صورت‌ اندک تحقق پیدا می‌کند. ازاین‌رو، از مسلّمات دینی آن است که یک انسان عادی بدون اذن خداوند هرگز توانایی انجام چنین کاری را نخواهد داشت. همان‌طوری که قرآن در مورد نماز می‌فرماید «اِنَّ الصَّلاةَ تَنْهی‌ عَنِ الْفَحْشاءِ وَ الْمُنْکَرِ» (همانا نماز از فحشاء و منکر جلوگیری می‌کند) و این موضوع شامل هر نمازی نمی‌شود، بلکه نمازی که دارای شروط خاصی باشد می‌تواند انسان را از فحشاء و منکر دور کند؛


۱. ر.ک:سایت ویکی پرسش، مقاله «مادر قرآن».    
۲. ر.ک:کلینی، محمد بن یعقوب‌، الکافی، ج‌۲، ص۶۲۳، تهران، دار الکتب الاسلامیة، چاپ چهارم، ۱۴۰۷ق‌.    
۳. مجلسی، محمد‌باقر‌، مرآة العقول فی شرح اخبار آل الرسول‌، ج۱۲، ص۵۱۱، تهران، دار الکتب الاسلامیة، چاپ دوم، ۱۴۰۴ق‌.    
۴. ر.ک:سایت ویکی پرسش، مقاله «تقسیمات حدیث».    
۵. ر.ک:خمینی، سید مصطفی، تفسیر القرآن الکریم، ج‌۱، ص۲۶-۲۷، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی (رحمة‌الله‌علیه)، چاپ اول، ۱۴۱۸ق.    
۶. ر.ک:سایت ویکی پرسش، مقاله «نماز بازدارنده از فحشا و منکر».    



پایگاه اسلام کوئست، برگرفته از مقاله «امکان زنده شدن مرده با خواندن سوره حمد»، تاریخ بازیابی۱۴۰۰/۱/۱۴.    


رده‌های این صفحه : سوره حمد | شفا | مباحث حدیثی




جعبه ابزار