• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

اعلام‌ زمان برای نمازها و دعاها

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: دعا، زمان، مکان، نمازهای یومیه.

پرسش: آیا زمانهای اعلام‌شده برای نمازها و دعاها، به تنهایی هیچ ارزشی نداشته و تنها برای منظم کردن آنها مورد استفاده قرار می‌گیرند؟

پاسخ: در هماهنگی با این نظام طبیعی، نوعی نظام عبادی نیز شکل گرفته است تا نظام مادی و معنوی در راستای هم طیّ مسیر کنند. در هماهنگی میان نظام تکوین با نظام تشریع نیز این رابطه و اثر گذاری وجود دارد.



در نظام تکوین، مخلوقات در یکدیگر تاثیر دارند و از یکدیگر متاثر می‌شوند، به یکدیگر بهره می‌دهند و از یکدیگر بهره می‌برند.
[۱] مطهری، مرتضی، مجموعه ‌آثار، ج‌۲۲، ص۲۳۴، تهران، صدرا.
در حقیقت نظام اتمّ، از مجموع علل و اسباب آشکار و نهان تشکیل شده است. همان‌طوری که علل مادّی و محسوس، بعضی در بعض دیگر تاثیر می‌گذارد، در مواقع خاصّی علل معنوی نیز بعضی در بعض دیگر تاثیر می‌گذارد.
[۲] مطهری، مرتضی، مجموعه ‌آثار، ج‌۱، ص۴۰۹.

پروردگار جهان، با گردش زمین به دور خود، گردش ماه به دور زمین و گردش زمین به دور خورشید، نظم‌هایی را به وجود آورده و روز و ماه و سال را شکل داده است. در همین راستا؛ در هماهنگی با این نظام طبیعی، نوعی نظام عبادی نیز شکل گرفته است تا نظام مادی و معنوی در راستای هم طیّ مسیر کنند. در هماهنگی میان نظام تکوین با نظام تشریع نیز این رابطه و اثر گذاری وجود دارد.
خدا توصیه کرده که نمازهای واجب را در پنج وقت بخوانیم، قبل از طلوع خورشید و نیز قبل از غروب آن به تسبیح خدا مشغول باشیم و...


اما این‌که کیفیت اثر زمان بر روی دعا چگونه است؛ این خیلی برای ما روشن نیست و شاید بتوان گفت از محدوده فکر بشری خارج است.
امّا این‌که گفته شده؛ «نماز یومیه را برای یک وقت خاص نمی‌خوانیم. اوقات فقط به آنها نظم می‌دهند»، این طور نیست که اوقات فقط به نماز نظم بدهند، اگر این درست باشد باید ممکن باشد بر اساس نظمی دیگر چینش آن‌را تغییر داد و یا بتوان رکعات نماز را جا به جا کرد.


۱. مطهری، مرتضی، مجموعه ‌آثار، ج‌۲۲، ص۲۳۴، تهران، صدرا.
۲. مطهری، مرتضی، مجموعه ‌آثار، ج‌۱، ص۴۰۹.
۳. طه/سوره۲۰، آیه۱۳۰.    
۴. ق/سوره۵۰، آیه۳۹.    



پایگاه اسلام کوئست، برگرفته از مقاله «اعلام‌ زمان برای نمازها و دعاها»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۵/۱۰/۱۲.    



جعبه ابزار