• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

اصحاب قریه

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



پرسش: اصحاب قریه چه کسانی هستند؟



در سوره یس به سرگذشت این گروه به طور اجمال اشاره ای شده است. و در ضمن این آیات و چندین آیه بعد که مجموعا ۱۸ آیه را تشکیل می‌دهد سرگذشتی از چند تن از پیامبران پیشین که مامور هدایت قوم مشرک و بت پرستی بودند که قرآن از آنها به عنوان" اصحاب القریه" یاد کرده و آنها به مخالفت برخاستند و آنان را تکذیب کردند و سرانجام به عذاب دردناکی گرفتار شدند بیان می‌کند، تا هم هشداری باشد برای مشرکان مکه، و هم تسلی و دلداری باشد برای پیامبر و مؤمنان اندک آن روز:وَ اضْرِبْ لَهُمْ مَثَلًا أَصْحابَ الْقَرْیَةِ إِذْ جاءَهَا الْمُرْسَلُونَبرای آنها اصحاب قریه را مثال بزن که فرستادگان خدا به سوی آنها آمدند.


" قریه" در اصل نام برای محلی است که مردم در آن جمع می‌شوند، و گاهی به خود انسانها نیز" قریه" گفته می ‌شود، بنا بر این مفهوم گسترده‌ای دارد که هم شهرها را شامل می‌گردد و هم روستاها را، هر چند در زبان فارسی معمولی تنها به روستا اطلاق می‌شود، ولی در لغت عرب و در قرآن مجید کرارا به شهرهای مهم و عمده مانند" مصر" و" مکه" و امثال آن اطلاق شده است.


در اینکه این شهر کدامیک از شهرها بوده است معروف و مشهور در میان مفسران این است که" انطاکیه" از شهرهای شامات بوده است، و این شهر یکی از شهرهای بسیار معروف روم قدیم بوده، و هم اکنون از نظر جغرافیایی جزء قلمرو کشور ترکیه است که شرح بیشتر در باره آن را در نکات بیان خواهیم کرد.


به هر حال از آیات این سوره به خوبی بر می‌آید که اهل این شهر بت‌ پرست بودند و این رسولان برای دعوت آنها به سوی توحید و مبارزه با شرک آمده بودند.


سپس قرآن بعد از این بیان اجمالی و سربسته، به شرح ماجرا پرداخته، چنین می‌گوید:" در آن زمان که دو نفر از رسولان را به سوی آنها فرستادیم. اما آنها رسولان ما را تکذیب کردند، لذا برای تقویت آن دو شخص سومی ارسال نمودیم، آنها همگی گفتند ما فرستادگان به سوی شما از طرف پروردگاریم" إِذْ أَرْسَلْنا إِلَیْهِمُ اثْنَیْنِ فَکَذَّبُوهُما فَعَزَّزْنا بِثالِثٍ فَقالُوا إِنَّا إِلَیْکُمْ مُرْسَلُونَ
به این ترتیب سه نفر از رسولان پروردگار (دو نفر در آغاز و یک نفر در اثناء برای تقویت آنها) به سوی این قوم گمراه آمدند.
در اینکه این رسولان چه کسانی بودند در میان مفسران گفتگو است، جمعی گفته‌اند: نام آن دو نفر" شمعون" و" یوحنا" بود و نام سومین" بولس" و بعضی نامهای دیگری برای آنها ذکر کرده‌ اند. برای آکاهی بیشتر می توانید به تفسیر نمونه ذیل همین آیات مراجعه کنید.


۱. یس/سوره۳۶، ایه۱۳.    
۲. یس/سوره۳۶، ایه۱۴.    



شهر سؤال.    


رده‌های این صفحه : تفسیر | قرآن شناسی | واژگان قرآنی




جعبه ابزار