• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

آیت الله کوکبی تبریزی

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: آیت‌ الله کوکبی تبریزی.
پرسش: مختصری از زندگی‌نامه و سوابق علمی آیت‌ الله کوکبی تبریزی را برای حقیر ارسال فرمایید؟
پاسخ:



حضرت آیت الله سیدابوالقاسم کوکبی در سنه ۱۳۰۴ هجری شمسی در محله باغمیشه تبریز در محیطی پاک و آکنده از معنویت و خانواده‌ای روحانی و اهل علم و سیادت چشم به جهان گشود.


دوران طفولیت را به تبعیت پدرشان در شهر مقدس قم سکونت داشته و در سن شش سالگی برای فراگیری قرآن مجید به مکتب‌خانه سپرده می‌شود و آغاز تحصیلاتش را در قم برای یادگیری قرآن صرف می‌کند.


پدرشان از شاگردان آیت الله حائری مؤسس حوزه علمیه قم بوده است و در قم از محضر وی کسب فیض می‌نموده که بنابر درخواست اهالی محترم تبریز از آیت الله حائری و به دستور ایشان به محله باغمیشه هجرت می‌نماید تا در راه ترویج دین و تبلیغ در آن منطقه مستقر می‌گردد.


آقای کوکبی نیز همراه پدرشان در محل تولد خود سکونت داشته و تحصیلات مقدماتی رایج را آغاز می‌نماید و با خواندن و یادگیری کتاب‌های‌ صرف و نحو و نهج‌البلاغه این دوره را سپری می‌نماید و وارد تحصیلات مقدماتی حوزه می‌شود و دروس مربوط به مقدمات رایج حوزه را در مدرسه طالبیه تبریز و در محضر بزرگان و اساتید حوزه تبریز به پایان می‌برد.


بعد از پایان دوره مقدمات در محل تولدش (تبریز) به حوزه نوپای شهر مقدس قم که تحت زعامت حضرت آیت الله العظمی شیخ عبدالکریم تأسیس شده بود و فضلای بزرگی در آن تدریس می‌نمودند، عزیمت می‌نماید.


پدرشان او را به آیت الله العظمی سیدمحمد حجت کوه‌کمری
[۱] آیت الله العظمی سیدمحمد حجت کوه کمری یکی از علمای طراز اول قم و معاصر با آیت الله بروجردی بوده‌اند که مدرسه حجتیه قم را تأسیس، و فضلا و دانشمندان زیادی را در این مدرسه تربیت کرده‌اند که اکنون در جامعه اسلامی خدمت می‌کنند.
که از زعمای بزرگ قم بود، می‌سپارد و او تحت نظارت آن بزرگوار با جدیت تمام تحصیلات خود را در حوزه قم آغاز می‌نماید. مرحوم آیت الله حجت توجه و عنایتی خاص به آقای کوکبی داشته و درباره تحصیلاتش او را یاری نموده‌اند.


آقای کوکبی دوره سطوح متوسطه حوزه را در شهر مقدس قم و با اشراف آیت الله حجت آغاز نموده و با جدیت استمرار می‌دهند و در محضر اساتید بزرگوار همچون آیت الله میرزا حسن صادقی تبریزی و آیت الله مجاهد تبریزی کسب فیض می‌نمایند.
و در سطوح عالی که در حوزه مقدسه قم تحصیل نموده‌اند، در حضور آیت الله سیدمحمد محقق داماد ـ قدس‌سره‌الشریف ـ اصول (کفایة الاصول) و در محضر علامه طباطبایی ـ قدس‌سره‌الشریف ـ منظومه سبزواری (فلسفه، حکمت و منطق) کسب فیض می‌نمایند.


بعد از اتمام سطوح متوسطه وارد سطوح عالیه، یعنی دروس خارج فقه و اصول می‌شوند و از محضر پر فیض آیت الله العظمی سیدمحمد حجت کوه‌کمری و خارج فقه آیت الله بروجردی کسب فیض می‌نمایند.


هم‌زمان با این درس‌ها، کلاس‌های تدریس ایشان نیز برقرار بوده است؛ از جمله تدریس کتاب شرح لمعه (در فقه) و کتاب رسائل (در اصول) در حسنیه ارک که این دوره از فعالیت‌های تدریس ایشان محسوب می‌گردد و فضلای زیادی در آن شرکت جسته‌اند.


آقای کوکبی پس از تدریس و تحصیل در حوزه قم قصد عزیمت به حوزه نجف را می‌نمایند تا برای اکمال و آشنایی با شیوه تدریس حوزه دیرین نجف و درک محضر بزرگان و زعمای آن حوزه مقدس به شهر مقدس نجف مهاجرت می‌نمایند. نخست شش ماه در آن شهر بدون عائله مشغول به تحصیل شده و برای آشنایی بیشتر در دروس زعمای بزرگ، از جمله آیات عظام سیدمحسن حکیم، سیدعبدالهادی شیرازی، سیدمحمود شاهرودی، سیدابوالقاسم خویی، شیخ حسین حلی و شیخ میرزا باقر زنجانی شرکت نموده و کسب فیض می‌نماید و بعد از تصمیم به اقامت مستمر به ایران مراجعت نموده و دوباره همراه با خانواده‌اش به نجف و عراق عزیمت نمودند.


آقای کوکبی به‌طور جدی و مستمر در دروس فقه و اصولِ زعیم عالی‌قدر شیعه یعنی آیت الله العظمی سیدابوالقاسم خویی شرکت جسته و تمام دروس را که حاضر شده، تقریر و چاپ نموده و در اختیار فضلای حوزه قرار می‌دهد و از طرف آیت الله خویی نیز این تقریرات مورد تأیید واقع شده و به ایشان عنایت خاص و توجه ویژه می‌نمایند.


در سنه ۱۳۷۵ ق. تقریرات ایشان با اجازه آقای خویی تحت عنوان «مبانی الاستنباط» چاپ شده است و در همان اوایل در بازار کمیاب شده و فقط در اختیار عده‌ای از فضلای نجف قرار گرفته است.


آقای کوکبی در راه تحصیل بسیار جدی و سختکوش بوده‌اند؛ به‌طوری‌که در تمام جلسات درس فقه و اصول آقای خویی بدون هیچ وقفه‌ای شرکت جسته و با هیچ عذری درس خود را تعطیل ننموده‌اند، در حوزه نجف نیز هم‌زمان با تحصیل دروس خارج به تدریس فقه و اصول اشتغال داشته‌اند.


ایشان بعد از دگرگونی وضع کشور عراق به وطن خود بازگشته و به فعالیت‌های علمی و دینی اشتغال دارند و اکنون نیز در حوزه قم تدریس می‌نمایند و یکی از مراجع تقلید به شمار می‌روند.
[۲] یاد نامه‌ی آیت العظمی حاج سیدابوالقاسم خویی قدس‌سره، چاپ اول، قم، مهر، سال ۱۳۷۲ و زندگی‌نامه‌ آقای کوکبی تبریزی، چاپ دوم، انتشارات مجمع ذخائر اسلامی، سال ۱۳۸۰.



۱. آیت الله العظمی سیدمحمد حجت کوه کمری یکی از علمای طراز اول قم و معاصر با آیت الله بروجردی بوده‌اند که مدرسه حجتیه قم را تأسیس، و فضلا و دانشمندان زیادی را در این مدرسه تربیت کرده‌اند که اکنون در جامعه اسلامی خدمت می‌کنند.
۲. یاد نامه‌ی آیت العظمی حاج سیدابوالقاسم خویی قدس‌سره، چاپ اول، قم، مهر، سال ۱۳۷۲ و زندگی‌نامه‌ آقای کوکبی تبریزی، چاپ دوم، انتشارات مجمع ذخائر اسلامی، سال ۱۳۸۰.



سایت اندیشه قم.    


رده‌های این صفحه : علمای شیعه




جعبه ابزار