• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

قبر حضرت محسن

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



‌کلیدواژه: مدفن حضرت محسن علیه‌السلام.
پرسش: آیا حقیقت دارد که قبر حضرت محسن ـ علیه‌السلام ـ در پای درب نیم‌سوخته خانه امیرالمؤمنین ـ علیه‌السلام ـ است؟
پاسخ: حضرت محسن ـ علیه‌السلام ـ فرزند سقط شده فاطمه ـ سلام‌الله‌علیها ـ است که پیامبر اکرم ـ صلی‌الله‌علیه‌و‌آله ـ او را محسن نامید.
[۱] شیخ عباس قمی، منتهی الامال، قم، انتشارات هجرت، چاپ پانزدهم، ۱۳۸۲ ش، ج ۱، ص ۲۳۸.




حضرت محسن ـ علیه‌السلام ـ به‌وسیله ضربات، غلاف شمشیر قنفذ، غلام عمرو در اثر ضربات پای عمر بن خطاب، در رحم مادرش سقط شد.
[۳] قزوینی، سیدمحمدکاظم، فاطمه از ولادت تا شهادت، تهران، نشر آفاق، چاپ ششم، ۱۳۸۱ ش، ص ۳۷۲؛ به نقل از شهرستانی، الملل و النحل، ترجمه مصطفی خالق‌زاده، ج ۱، ص ۸۱.



هیچ‌یک از منابع معتبر تاریخی و مقاتل به محل دفن حضرت محسن ـ علیه‌السلام ـ اشاره نکرده‌اند.

۲.۱ - روایتی از جامع النورین

اما اینکه حضرت محسن در پای درب نیم‌سوخته خانه امیرالمؤمنین ـ علیه‌السلام ـ دفن شده، در کتاب جامع النورین چنین نقل شده است: بعد از آنکه عمر با لگد بر پهلوی آن بانوی بزرگوار زد، حضرت فاطمه ـ سلام‌الله‌علیها ـ روی زمین افتاد، هرطور بود از جا برخاست، حرکت کرد و به خانه آمد و روی زمین افتاد و صدا زد: عمر مرا کشت. امیرالمؤمنین، آن امام مظلوم جلو آمد تا حال او را در آن وضع دید، صدا زد: فضه، فاطمه ـ سلام‌الله‌علیها ـ را دریاب که درد او را فراگرفته است؛ فضه به یاری فاطمه ـ سلام‌الله‌علیها ـ رفت؛ چند لحظه گذشت، به‌سوی امیرالمؤمنین ـ علیه‌السلام ـ آمد، چیزی روی دست گرفته بود، حضرت پرسید: فضه این چیست؟
پاسخ داد: مولای من، بدن بی‌جان محسن است. حضرت فرمود؛ من که نمی‌توانم از خانه بیرون روم و کسی را هم که ندارم او را به بقیع ببرد و به خاک سپارد، خودت او را در آستانه خانه دفن کن.
[۴] ملااسماعیل سبزواری، جامع النورین، تهران، علمیه اسلامیه، بی‌تا، ص ۲۰۶.
[۵] علی‌اصغر یونسیان، ریحانة النبی، چاپ اول، ۱۳۸۱ ش، ص ۱۹۶.



گرچه منابع تاریخی به اين نکته اشاره نکرده‌اند، ولی شايد با دو احتمال بتوان گفت که حضرت محسن در آستانه و پای درب نيم‌سوخته دفن شده باشد.

۳.۱ - احتمال اول:

با توجه به محیط خفقان و جَو سیاسی حاکم بر آن عصر که حضرت علی ـ علیه‌السلام ـ را در تنگنا قرار داده بودند تا برای تثبیت خلافت ابوبکر حتی با زور و آتش زدن خانه فاطمه زهرا ـ سلام‌الله‌عليها ـ از آن حضرت بیعت بگيرند؛ می‌توان گفت که شرايط آن عصر اين اجازه را به حضرت علی ـ علیه‌السلام ـ نداد که حضرت محسن را در قبرستان بقيع دفن کنند.


۳.۲ - احتمال دوم:

اينکه اگر حضرت محسن را در قبرستان بقيع ـ قبرستان عمومی مدینه ـ دفن می‌کردند، حتماً مقتل و تاريخ‌نويسان به آن اشاره می‌کردند، پس عدم اشاره تواریخ به قبر آن حضرت شايد دليل بر اين است که حضرت محسن مخفیانه و در خانه دفن شده است.


۱. شیخ عباس قمی، منتهی الامال، قم، انتشارات هجرت، چاپ پانزدهم، ۱۳۸۲ ش، ج ۱، ص ۲۳۸.
۲. مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، بیروت، لبنان، مؤسسة الوفاء، الطبعة الثانیه، ۱۴۰۳ ق، ج ۴۳، ص ۱۷۰.    
۳. قزوینی، سیدمحمدکاظم، فاطمه از ولادت تا شهادت، تهران، نشر آفاق، چاپ ششم، ۱۳۸۱ ش، ص ۳۷۲؛ به نقل از شهرستانی، الملل و النحل، ترجمه مصطفی خالق‌زاده، ج ۱، ص ۸۱.
۴. ملااسماعیل سبزواری، جامع النورین، تهران، علمیه اسلامیه، بی‌تا، ص ۲۰۶.
۵. علی‌اصغر یونسیان، ریحانة النبی، چاپ اول، ۱۳۸۱ ش، ص ۱۹۶.



سایت اندیشه قم    


رده‌های این صفحه : تاریخ معصومان | حضرت زهرا




جعبه ابزار