• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

غضب خدا

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: غضب خداوند، امام موسی کاظم علیه‌السلام.
پرسش: در حدیثی آمده است حضرت امام کاظم ـ علیه‌السلام ـ می‌فرماید: «همانا خداوند به شیعیان غضب می‌کند. سپس خداوند به من دستور داد که کدام را انتخاب می‌کنید بین او و آنها؟ من گفتم: به خدا قسم! آنها را نجات بدهم از غضب خداوند». مقصود از این حدیث چیست؟
پاسخ:



«موسی علیه‌السلام: إِنَّ اللَّهَ عَزَّ وَ جَلَّ غَضِبَ‌ عَلَی الشِّیعَةِ فَخَیَّرَنِی نَفْسِی أَوْ هُمْ‌ فَوَقَیْتُهُمْ وَ اللَّهِ بِنَفْسِی‌».
در روایتی از امام موسی بن جعفر علیه‌السلام نقل شده است که ایشان فرمودند: «خدای ـ عزوجل ـ بر شیعه غضب کرد؛ پس مرا مخیر ساخت که یا من و یا آنها فدا شویم، به خدا قسم! من با دادن جان خودم ایشان را حفظ کردم».
برای بررسی این روایت توجه به این نکات ضروری است:


در مورد متن حدیث، اندیشمندان دینی، گفتارهایی در تفسیر این روایت و در بیان علت غضب خداوند بر شیعیان بیان کرده‌اند؛ مانند این‌ تفسیر:

۲.۱ - اول

این غضب یا به این جهت بود که شیعیان تقیه را ترک کرده و امامت آن امام را آشکار کرده‌اند؛ سپس هارون الرشید مردد ماند بین این‌که شیعیان و تابعان آن امام را بکشد یا این‌که آن امام را زندانی کرده و او را به شهادت برساند. پس امام برای شیعیان خود دعا کرده و بلا را برای خود خواستند،

۲.۲ - دوم

یا این‌که علت غضب را در این بدانیم که شیعیان آن امام را حمایت نکردند و در پی‌روی از او نیت خالص و پاک نداشتند.
[۲] مجلسی، محمدباقر، مرآة العقول فی شرح أخبار آل‌الرسول، محقق و مصحح: رسولی، سید هاشم، ‌ج ۳، ص ۱۲۶، دارالکتب الإسلامیة، تهران، چاپ دوم، ۱۴۰۴ق.



با این وجود، این روایت به لحاظ سند، چندان قابل اعتماد نبوده و مرسل می‌باشد. بنابراین نمی‌توان قطعیتی برای صدور این روایت از امام کاظم علیه‌السلام قائل شد؛ لذا بر فرض قبول سند این روایت، می‌توان با توضیحاتی که ارائه شد، آن‌ را پذیرفت.


۱. کلینی، محمد بن یعقوب، الکافی، محقق و مصحح:غفاری، علی‌اکبر، آخوندی، محمد، ج ۱، ص ۲۶۰، دارالکتب الإسلامیة، تهران، چاپ چهارم، ۱۴۰۷ق.    
۲. مجلسی، محمدباقر، مرآة العقول فی شرح أخبار آل‌الرسول، محقق و مصحح: رسولی، سید هاشم، ‌ج ۳، ص ۱۲۶، دارالکتب الإسلامیة، تهران، چاپ دوم، ۱۴۰۴ق.



پایگاه اسلام کوئست.    


رده‌های این صفحه : بررسی سندی | تفسیر حدیث | حدیث شناسی




جعبه ابزار