• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

علت ارتکاب زنا

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: فحشاء ، زنا .
پرسش: چرا در جامعه ما که یک جامعه شیعه مذهب و پیرو پیامبر و ائمه اطهار می‌باشد اگر یک زن فاسده در محلی پیدا شده و ساکن شود (غریبه یا خودی و اهل همان شهر) افراد زیادی علیرغم اینکه می‌دانند رابطه با این زن نامشروع و گناه کبیره است ( زنا ) با او رابطه پیدا می‌کنند به گونه‌ای که وقتی مأمورین پیگیر قضیه می‌شوند افراد زیادی دستگیر می‌شوند. آیا علت آن نمی‌تواند عدم توجه زنان جامعه ما به آیین همسرداری و رعایت حقوق شوهر و پاسخگویی به خواسته‌های به حق شوهرشان باشند و یا دلیل دیگری هم دارد خواهشمند است راهنمائی بفرمایید؟
پاسخ: بعضی عوامل به خود شخص و بعضی دیگر به کوتاهی‌های خانواده و جامعه در قبال فرزند بر می‌گردد، که پاسخ سوال در این دو بخش مطرح می‌شود.



نامه شما را خواندم، آن‌چه که شما را می‌رنجاند همان چیزی است که باعث رنجش خانواده‌های مذهبی شده است به همین خاطر وظیفه امثال من و شما سنگین‌تر می‌شود. پاسخ نامه شما را به دلیل اینکه، بعضی عوامل به خود شخص و بعضی دیگر به کوتاهی‌های خانواده و جامعه در قبال فرزند بر می‌گردد در دو بخش تقسیم می‌کنم. در بخش اول عواملی که باعث آن خانوده است مطرح شده و در بخش دوم به علل و عوامل فردی توجه شده است.
البته قبل از بیان علل توجه به چند مطلب ضروری است:
الف) این عوامل نسبی هستند و نمی‌توان آن را به همه افراد مبتلا به این معضل تعمیم داد.
ب) همان طور که خود واقفید این‌ها گوشه‌هایی از عوامل هستند نه همه آن‌ها.
ج) هر یک از این عوامل، ‌به گونه‌ای بیان شده‌اند که می‌توان راه حل این معضلات را هم از آن استنباط کرد.
د) بعضی از عوامل، شامل افراد مجرد و متأهل (هر دو) می‌شود و بعضی دیگر اختصاص به یکی از این دو گروه دارد.




۲.۱ - عدم وجود فضای معنوی در خانه

یکی از عوامل گرایش افراد به این‌گونه زنان،‌ نبودن فضای معنوی و روحانی در خانه است. همه انسان‌ها برای تقویت جسمی افراد خانواده برنامه دارند.
[۱] آئین خانه‌ داری، محمد حسین حقجو، ص۲۵۳، چاپ اول، انتشارات مرکز فرهنگی انصار المهدی،‌۱۳۷۶.
سه وعده غذای روزانه، نوع غذا، میوه‌های فصل و... همه این‌ها از ضروریات عادی زندگی برای تقویت قوای جسمی شمرده شده است که البته مذموم نیست اما آن‌چه مذموم است این است که همین افراد به همان اندازه‌ای که به تقویت جسم در خانه اهمیت می‌دهند حتی یک دهم آن را برای تقویت فضای معنوی و روحانی خانه اهمیت نمی‌دهند. در حالی‌که باید برای ایجاد فضائی که روح را جلا بدهد فکری کرد. ایجاد این فضا باعث می‌شود که دختر و پسر این خانه و حتی پدر و مادر، خودشان را در درون دژ مستحکم الهی بیابند به گونه‌ای که این تند بادهای زودگذر و آنی نتوانند لحظه‌ای آن‌ها را بلرزانند، هر چند با عشوه‌گری شیطانک‌ها همراه باشد.

۲.۲ - عدم رعایت حریم در روابط زن و مرد

متأسفانه یکی از آسیب‌های عمده جامعه امروزی، عدم توجه به حریم شرعی و عرفی زن و مرد است. شکی نیست که طبیعت جنسی زن و مرد همدیگر را جذب می‌کنند و در صورت اختلاط در محیط آزاد و بدون قید و بند شرعی، عرفی و قانونی مفاسد و خطرهای بزرگی را به بار می‌آورد. به طوری که بخش ثابت حوادث مجلات و روزنامه‌ها را جریاناتی تشکیل می‌دهد که بنا به گفته خودشان، ریشه آن عدم رعایت حریم‌ها است.
در رعایت کردن حریم هم، فرقی بین محرم و نامحرم ، یا آشنا یا غریبه نیست. هر کدام از این‌ها به میزان آسیب‌پذیری افراد باعث ایجاد انحراف می‌شوند. وقتی از شخصی که به خاطر روابط نامشروع دستگیر شده بود سؤال شد که چرا به این راه کشیده شده‌ای؟ جواب داد: عامل اصلی انحراف من پدر و مادرم هستند وقتی مادرم با لباس زیر در خانه قدم می‌زند و یا وقتی از بعضی مسائل در حضور ما، ‌با هم سخن می‌گویند! شما انتظار دارید ما سالم بمانیم و این پدر و مادر امام‌زاده تحویل جامعه بدهند!؟
آری برادر عزیز خودمان متوجه بعضی رفتارهایمان نیستیم اما وقتی بعد از چند سال نتیجه عملکرد خود را مشاهده کردیم دیگر هیچ کاری از دست ما بر نمی‌آید جز افسوس و پشیمانی ما باید علاج واقعه را قبل از وقوع بکنیم و با حفظ حریم‌ها چه در خانه و چه در مهمانی‌ها، و چه در محل کار، فضای آسیب پذیری جامعه را به حداقل برسانیم تا دیگر شاهد این رفتارها نباشیم.

۲.۳ - تربیت کاریکاتوری

گاهی نوع تربیت ما در خانه، حالت کاریکاتوری به خود می‌گیرد، یعنی به بعضی چیزها بیش از حد اهمیت می‌دهیم و به بعضی دیگر اصلاً توجهی نداریم مانند کاریکاتور که بینی شخصی را بسیار بزرگ و در عین حال گوش او را بسیار کوچک نشان می‌دهند ‌این نوع تربیت اصلاً منطقی نیست ما به هر چیز باید به همان اندازه خودش اهمیت بدهیم نه کم نه زیاد. اگر به دین و اعتقادات دینی به اندازه لازم اهمیت ندهیم، یا اگر به تفریح و آزادی مطلق اهتمام بیشتری داشته باشیم، یا به کسب و کار، مطالعه و درس خواندن و... بیش از اندازه خودش اهمیت بدهیم تربیت حالت کاریکاتوری به خود گرفته و باعث فراهم آوردن زمینه آسیب پذیری افراد خانه می‌شویم.
قطعاً پدران و مادرانی که براساس اطلاعات اسلامی و روانشناسی تربیتی، رفتارهای خود را ترتیب می‌دهند موفقیت بیشتر و آرامش زیادتری برای خود و اعضای خانواده تأمین خواهند کرد و تا کسانی که با کم آگاهی یا ناآگاهی بخواهند در محیط خانه تلاش کنند،
[۲] آئین خانه داری، محمدحسین حقجو، ص۳۱.
وقتی که این منطق بر خانه حاکم شد می‌توان گفت که عقل و عشق در آن خانه جا باز کرده و همه نیازهای افراده خانه توأمان ارضا شده است و هوس‌های زودگذر و آنی بیرونی نمی‌تواند در مقابل عشق مستحکم خانه و خانواده دوام بیاورد و جوان خانه را به بیراهه بکشاند.

۲.۴ - عدم رعایت اصول همسرداری و زناشویی

یکی دیگر از عوامل را نیز می‌توان عدم رعایت اصول همسرداری و زناشویی دانست. همانطور که خود اشاره داشتید، اگر زن و یا شوهر با همسر خود از جهت عاطفی و جنسی ارضاء نشود احتمال اینکه در جای دیگر به دنبال ارضاء باشد زیاد است. چرا که امور جنسی از امور غریزی است که در وجود تمام انسان‌ها قرار دارد و مقاومت در برابر آن بسیار مشکل است. پس بهترین راه جلوگیری از فساد شخصی و اجتماعی همین راهکاری است که اسلام به مقتضای طبیعت انسان بیشتر پای او قرار داده، یعنی ارضاء به طریق معقول و یا رعایت مصالح که با رعایت حقوق هم و با رعایت ا صول زناشویی حاصل می‌گردد.




۳.۱ - بیکاری

یکی از عوامل مهمی که باعث این گونه رفتارهای نابهنجار می‌شود بیکاری و نداشتن شغل است. وقتی انسان مشغول به کاری نیست و ذهن فارغ البال است شیطان بهتر امکان جولان می‌یابد و آن‌قدر شخص را وسوسه می‌کند تا بالاخره او را به خلاف راضی کند.
به همین خاطر در روایات متعددی به ما سفارش شده است که از بیکاری دوری بجوئیم.
[۳] غرر الحکم و دررالحکم، ‌عبدالواحد آمدی، ص۴۶۳، (کلیه روایات فصل هفتم)، قم، انتشارات: دفتر تبلیغات، چاپ اول.
مراد از کار هم این نیست که حتماً در اداره یا ارگانی مشغول به کار شویم بلکه می‌توان با فعالیت‌های متفاوتی مثل: تفریح ، فوتبال، کتاب‌خوانی و... از بیکاری در آمد. آنچه مهم است بیکار نبودن است اما نوع کار مهم نیست. البته باید توجه داشت که کار هم نباید به گونه‌ای باشد که محرک امیال نفسانی انسان باشد.

۳.۲ - ضعف اراده

در خیلی از موارد، وقتی افراد گناهی می‌کنند، بعد از گناه به شدت از کرده خود پشیمان می‌شوند و حتی تصمیم به خودکشی می‌گیرند. غالباً علت این‌گونه رفتارها ضعف اراده در آن‌ها بر می‌گردد.
زمانی که زمینه گناه فراهم بود و هیچ مانعی بر سر راه این عمل وجود نداشت شیطان بر شدت تحریکاتش می‌افزاید، در این‌جا اراده انسان است که می‌تواند او را نجات بدهد، اگر شخص ضعیف الاراده بود خودش را در مقابل این طوفان می‌بازد و تن به کار خلاف می‌دهد. اما وقتی که طوفان غریزه جنسی فروکش کرد متوجه جریان شده و از رفتار خود به شدت پشیمان می‌شود، اما دیگر چه سود.
یک لحظه هوس رانی یک عمر پشیمانی
پس ما باید اراده خود را تقویت کنیم که یکی از راه‌های آن ورزش کردن است. افراد باید بخشی از زندگی خود را هر چه اندک به ورزش اختصاص بدهند زیرا ورزش علاوه بر قوت و سلامتی بدن، باعث نظم در زندگی و تقویت اراده هم می‌شود.

۳.۳ - چشم چرانی

چشم پنجره‌ای است که از دریچه آن می‌توان هم معصیت و هم عبادت خدا را کرد. در روایات محبت آمیز به پدر و مادر، صورت عالم ، کعبه و... عبادت شمرده شده است.
[۴] میزان الحکمه، محمدی ری شهری، ج۱۳، ص۶۳۱۸. حدیث۲۰۲۶۶، انتشارات: دارالحدیث، چاپ دوم، مؤسسه آل البیت، چاپ لبنان.
با این حال می‌توان با نگاه به ناموس مردم معصیت کرده و عرش خدا را به لرزه در آورد.
نگاه حرام و چشم‌ چرانی ، مقدمه و زمینه ساز عمل خلاف عفت ( زنا ) است. چرا که گاهی یک نگاه کردن، انسان را در دروازه این عمل قرار می‌دهد، و قدم اول این کار زشت از نگاه کردن‌های نامشروع آغاز می‌شود. پس در واقع تحریم چشم‌ چرانی، تحریم اولین قدم این کار زشت است.
امام صادق علیه‌السلام می‌فرمایند: « نگاه بعد از نگاه (چشم چرانی) در دل ایجاد شهوت می‌کند و این در انداختن صاحبش به فتنه (زنا) کفایت می‌کند».
[۶] کتاب النکاح، باب۱۰۴، حدیث۶.

بنابراین می‌توان گفت چشم چرانی، عامل بسیار مهمی در گرایش افراد به سوی جنس مخالف است به همین خاطر باید در همین ابتدا ریشه این نابهنجاری را بخشکانیم زیرا هر چه بگذرد از بین بردن آن بسیار سخت‌تر می‌شود.
زدست دیده و دل هر دو فریاد هر آن‌چه دیده بیند دل کند یاد
بسازم خنجری نیشش زفولاد زنم بر دیده تا دل گردد آزاد

۳.۳.۱ - مفاسد چشم چرانی

البته چشم چرانی مفاسد دیگری هم دارد از جمله:
فشار عصبی و روحی، چون بیشتر مواقع فرد نمی‌تواند به آرزوی خود برسد.
باعث ایجاد اختلاف در خانواده می‌شود، مخصوصاً برای متأهلین. چون روزها به زنان (یا مردان) متعدد و با رنگ، شکل و اندام‌های مختلف نگاه می‌کند و شب با ده‌ها عکس خیالی به خانه بر می‌گردد و همسرش را مانند عکس‌های خیالی خود نمی‌بیند.
دود آتش چشم چرانی بقیه را هم گرفتار می‌کند، و ناموس این فرد چشم چران را هم در بر می‌گیرد.
هرکس افتد نظرش در پی ناموس کسان پی ناموس وی افتد نظر بوالهوسان

۳.۴ - تأخیر در ازدواج

بالا بردن سن ازدواج نیز زمینه ساز گناه است.

۳.۵ - ترک امر به معروف و نهی از منکر

عدم توجه جدی به امر به معروف و نهی از منکر نیز زمینه ساز جرأت بر گناه است.

۳.۶ - عدم خودباوری و عزت نفس

چه بسیار افرادی که تن دادن ایشان به انحراف، ریشه در احساس خواری، بی‌ارزشی خود و یا عوامل مربوط به حیات دارد.
[۷] مرزها در روابط پسران و دختران، دکتر علی قائمی، ص۱۹۱.
اگر این‌گونه افراد به خودباوری برسند هیچگاه خود را با گناه پست و کوچک نمی‌کنند. باید آن‌ها را آگاه کرد که « ارزش وجودی او معادل بهای بهشت است.»، یا « ارزش غرائز مخصوصاً غریزه جنسی عامل تداوم حیات و هدیه الهی است و نباید آن را به دامن هر آلوده ای ریخت» و...
وقتی شخص هویت واقعی خودش را شناخت مصداق این سخن مولا امام علی علیه‌السلام می‌شود که می‌فرماید:« کسی که در خود احساس کرامت می‌کند شهوات و خواهش‌های نفس ، نزد او بی‌مقدار می‌شود».
[۸] میزان الحکمه، ج۱۳، ص۶۴۱۰، حدیث۲۰۵۴۱.


۳.۷ - نوع تغذیه

در پایان یادآوری این نکته خالی از لطف نیست که این‌گونه افراد باید در برنامه غذایی خود دقت داشته باشند، مثلاً در خوردن غذاهای تحریک کننده و قوی مانند گوشت قرمز و تخم مرغ و همچنین چای و قهوه زیاد، فلفل‌ها، سس‌های تند و هر نوع ادویه دیگر جانب احتیاط را رعایت کنند. اما مصرف خوراکی‌های پخته به خصوص میوه جات ساده، انجیر، دوغ و سایر چیزهائی که به صورت خام خورده می‌شوند بسیار مفید است.


در پایان ذکر این نکته لازم است که کم توجهی و یا سهل انگاری دولت‌مردان و مسئولین فرهنگی کشور به امور مذهبی و اجتماعی یکی از عوامل مهم رشد فساد در جامعه است.


۱. آئین خانه‌ داری، محمد حسین حقجو، ص۲۵۳، چاپ اول، انتشارات مرکز فرهنگی انصار المهدی،‌۱۳۷۶.
۲. آئین خانه داری، محمدحسین حقجو، ص۳۱.
۳. غرر الحکم و دررالحکم، ‌عبدالواحد آمدی، ص۴۶۳، (کلیه روایات فصل هفتم)، قم، انتشارات: دفتر تبلیغات، چاپ اول.
۴. میزان الحکمه، محمدی ری شهری، ج۱۳، ص۶۳۱۸. حدیث۲۰۲۶۶، انتشارات: دارالحدیث، چاپ دوم، مؤسسه آل البیت، چاپ لبنان.
۵. وسائل الشیعه، شیخ حر عاملی، چاپ دوم، ج۲۰، ص۱۹۲، حدیث۶.    
۶. کتاب النکاح، باب۱۰۴، حدیث۶.
۷. مرزها در روابط پسران و دختران، دکتر علی قائمی، ص۱۹۱.
۸. میزان الحکمه، ج۱۳، ص۶۴۱۰، حدیث۲۰۵۴۱.



سایت اندیشه قم.    


رده‌های این صفحه : اخلاق اسلامی | رذائل اخلاقی | فساد




جعبه ابزار