• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

عاقبت خودکشی

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: خودکشی.

پرسش: عاقبت افرادی که دست به خودکشی می‌زنند، چیست؟ لطفاً چند روایت در این زمینه بنویسید؟

پاسخ: براساس آیات قرآن و روایات چنین استفاده می‌شود که برای این عمل زشت مجازات سختی در نظر گرفته شده است و کسی حق ندارد نفس خود را از بین ببرد؛ چون خداوند خالق حیات و زندگی است و در خلقت انسان اهدافی دارد و جان انسان مال خداست و کسی حق ندارد در حریم الهی تجاوز کرده و خودسرانه اقدام به عملی کند که به او مربوط نمی‌شود و با این کار نافرمانی خداوند را بکند.



خودکشی از گناهان بزرگ است و در دین مبین اسلام بدون قیدوشرط به‌شدت محکوم شده است و خداوند متعال در قرآن کریم آن را نهی کرده و مذمت نموده است.

۱.۱ - سخن خداوند متعال

خداوند در آیه ۲۹ سوره نساء می‌فرماید:
«وَ لا تَقْتُلُوا اَنْفُسَکُمْ اِنَّ اللَّهَ کانَ بِکُمْ رَحِیماً وَ مَنْ یَفْعَلْ ذلِکَ عُدْواناً وَ ظُلْماً فَسَوْفَ نُصْلِیهِ ناراً وَ کانَ ذلِکَ عَلَی اللَّهِ یَسِیراً »؛ «ای اهل ایمان! خودتان را نکشید، به درستی که خداوند به شما مهربان است و هر کسی این کار را از روی دشمنی و شقاوت انجام دهد، ‌به‌زودی وی را به آتش جهنم می‌کشانیم و این کار بر خدا آسان است».


در این باره به چند روایت اشاره می‌کنیم:

۲.۱ - حدیثی از امام صادق

امام صادق (علیه‌السلام) در روایتی فرمودند که: «من قتل نفسه متعمدا فهو في نار جهنم خالدا فيها؛ هر کسی خود را از روی عمد بکشد، برای اوست آتش پایدار دوزخ».

۲.۲ - حدیثی از امام باقر

و در روایتی امام باقر (علیه‌السلام) فرمودند: «انّ المؤمن یبتلی به کل بلیة و یموت بکلٍّ الا انّهُ لا یقتل نفسهُ؛ مؤمن به هر بلایی مبتلا می‌شود و با هر نوعی از مرگ می‌میرد؛ ولی خودکشی نمی‌کند».

۲.۳ - حدیثی از پیامبر

ـ پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلم) فرمود: کسی که خودش را خفه کند، خویشتن را در آتش خفه کرده است و کسی که به خودش نیزه زند، در آتش باشد»؛

ـ هم‌چنین فرمود: «هر کسی خودش را در دنیا با هر وسیله‌ای بکشد، روز قیامت با همان وسیله عذاب می‌شود».


از این روایات و آیات قرآن چنین استفاده می‌شود که برای این عمل زشت مجازات سختی در نظر گرفته شده است و کسی حق ندارد نفس خود را از بین ببرد؛ چون خداوند خالق حیات و زندگی می‌باشد و در آفرینش انسان اهدافی دارد و جان انسان مال خداست و کسی حق ندارد در حریم الهی تجاوز کرده و خودسرانه اقدام به عملی کند که به او مربوط نمی‌شود و با این کار نافرمانی خداوند را بکند.


۱. سیدصادق نبی حسینی، گناهان بزرگ، (بی‌جا)، (بی‌تا).
۲. گناهان کبیره، شهید دستغیب شیرازی.


۱. نساء/سوره۴، آیه۲۹.    
۲. حر عاملی، محمد بن حسن، وسائل الشیعه، ج۱۹، ص۱۳.    
۳. حر عاملی، محمد بن حسن، وسائل الشیعه، ج۱۹، ص۱۳ ۱۴.    
۴. محمدی ری‌شهری، محمد، میزان الحکمه، ج۹، ص۲۹۷، ح۱۶۴۸۶.    
۵. محمدی ری‌شهری، محمد، میزان الحکمه، ج۹، ص۲۹۷، ح۱۶۴۸۶.    




سایت ‌اندیشه قم، برگرفته از مقاله «عاقبت خودکشی»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۷/۱۰/۱۶.    



رده‌های این صفحه : اخلاق اسلامی | خودکشی | رذائل اخلاقی




جعبه ابزار