• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

ساقط شدن حق حضانت

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: حضانت.

پرسش: در چه مواردی حق حضانت فرزندان از ابوین ساقط می‌شود؟

پاسخ: حضانت در لغت و اصطلاح به معنای نگاهداری است. در برخی موارد حق حضانت ساقط می‌شود: ۱. جنون پدر یا مادر؛ ۲. فوت پدر یا مادر؛ ۳. عدم صلاحیت پدر و مادر؛ ۴. شوهر کردن مادر.



حضانت در لغت به معنای نگاهداری است. معنی اصطلاحی آن نیز همان حفاظت و نگاهداری است. اهمیت مسئله حفاظت و تربیت اطفال بر هیچ‌کس پوشیده نیست و این امر مورد عنایت خاص همه قانون‌گذاران و مصلحان اجتماعی است؛ چراکه سعادتمندی و پیشرفت جامعه در گرو نگاهداری درست و تعلیم و تربیت صحیح کودکان است. پاسخ نیز از منظر قانون مدنی این است که براساس فقه امامیه نوشته شده.


این‌که حضانت حق است یا تکلیف، در قانون مدنی تصریح دارد که «نگاهداری اطفال هم حق و هم تکلیف ابوین است».
[۱] قانون مدنی، ماده ۱۱۶۸.

در ماده دیگری تأکید می‌کند «هیچ‌یک از ابوین حق ندارند، در مدتی که حضانت طفل به عهده آن‌هاست، از نگاهداری او امتناع کنند ...».
[۲] قانون مدنی، ماده ۱۱۷۲.
بنابراین حضانت در درجه اول حق و تکلیف طبیعی و قانونی پدر و مادر است که طفل را به دنیا آورده‌اند و این تکلیف تا زمانی که طفل به سن بلوغ نرسیده، باقی است. هر چند که بعد از رسیدن پسر به سن دو سال تمام و رسیدن دختر به هفت سال تمام اولویت در امر حضانت، با پدر خواهد بود.
[۳] قانون مدنی، ماده ۱۱۶۹.
بدون شک حضانت را باید به کسی واگذار کرد که شایستگی و توانایی برای انجام این امر مهم داشته باشد.


در موارد زیر حق حضانت ساقط می‌شود:

۳.۱ - جنون پدر یا مادر

کسی که نگاهداری طفل به او واگذار می‌شود، باید عاقل باشد. برای همین در قانون مدنی می‌گوید: «اگر مادر در مدتی که حضانت طفل با اوست، مبتلا به جنون شود ...، حق حضانت با پدر خواهد بود».
[۴] قانون مدنی، ماده ۱۱۷۰.

قانون‌گذار فقط در مورد مادر این شرط را ذکر کرده، ولی بدیهی است که هیچ‌گاه نمی‌توان حضانت را به دیوانه واگذار کرد و از این لحاظ فرقی بین مادر و غیر او نیست؛ یعنی در فرض جنون پدر نیز این حق ساقط می‌شود. این را از ماده دیگر قانون می‌توان استنباط کرد.
[۵] قانون مدنی، ماده ۱۱۸۶.
البته این حق طبیعی والدین با جنون برای همیشه ساقط نمی‌شود؛ بلکه فقط مانعی برای اعمال آن پیش می‌آید، با رفع جنون این حق دوباره قابل اعمال است.

۳.۲ - فوت پدر یا مادر

هرگاه پدر یا مادری که حضانت طفل به او واگذار شده است فوت کند، حضانت ساقط می‌شود و نگاهداری طفل با آن دیگری که زنده است، خواهد بود.
[۶] قانون مدنی، ماده ۱۱۷۱.


۳.۳ - عدم صلاحیت پدر و مادر

با در نظر قرار دادن سرنوشت کودک، والدین باید برای حضانت صلاحیت داشته باشند. اعتیاد و امراض ساری داشتن پدر یا مادر، از موارد سقوط حق حضانت است؛ زیرا هدف از اعطای صلاحیت اعمال ولایت، تأمین مصلحت کودک است و اگر چنین مصلحتی تأمین نشود یا برای او مفسده ایجاد شود، دلیلی برای چنین ولایتی نخواهد بود.

۳.۴ - شوهر کردن مادر

هرگاه مادری که حضانت طفل با اوست، با دیگری شوهر کند، نگاهداری طفل، به پدر واگذار می‌شود،
[۷] قانون مدنی، ماده ۱۱۷۰.
چه اغلب در این‌گونه موارد، مادر نمی‌تواند وظیفه‌ نگاهداری طفل را ـ چنان‌که باید ـ انجام دهد و جمع بین وظایف ناشی از حضانت و تکالیفی که ازدواج جدید بر دوش او می‌گذارد، دشوار است. با وجود این، اگر دادگاه تشخیص دهد مادر با این‌که شوهر دیگری اختیار کرده، برای حضانت مناسب‌تر از پدر است، حضانت را به مادر خواهد داد.
[۸] مستنبط از مواد ۱۲ و ۱۳ قانون حمایت خانواده.



۱. صفایی، سیدحسین و امامی، اسدالله، حقوق خانواده، ج۲، ص۱۱۸-۱۴۲، تهران، مؤسسات انتشارات و چاپ دانشگاه تهران، ۱۳۷۴ش.
۲. حکیمیان، علی‌محمد، فصل‌نامه کتاب زنان، ش۱۶، ص۱۲۶-۱۴۰، تابستان ۱۳۸۱.


۱. قانون مدنی، ماده ۱۱۶۸.
۲. قانون مدنی، ماده ۱۱۷۲.
۳. قانون مدنی، ماده ۱۱۶۹.
۴. قانون مدنی، ماده ۱۱۷۰.
۵. قانون مدنی، ماده ۱۱۸۶.
۶. قانون مدنی، ماده ۱۱۷۱.
۷. قانون مدنی، ماده ۱۱۷۰.
۸. مستنبط از مواد ۱۲ و ۱۳ قانون حمایت خانواده.




سایت ‌اندیشه قم، برگرفته از مقاله «ساقط شدن حق حضانت»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۸/۰۱/۱۳.    



رده‌های این صفحه : حضانت | حقوق خانواده | فقه | مباحث حقوقی




جعبه ابزار