• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

خزان العلم

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: خزان العلم، اهل بیت علیهم‌السلام، دعای کمیل، حضرت خضرع حضرت علی علیه‌السلام.
پرسش: اگر اهل بیت علیهم‌السلام، «خُزّان العلم» هستند پس چرا دعای کمیل را حضرت خضر به امام علی ـ علیه‌السلام ـ تعلیم فرمود؟
پاسخ:



دعای کمیل در کتاب «مصباح المتهجد» شیخ طوسی
[۱] شیخ طوسی، محمد بن حسن، مصباح المتهجّد و سلاح المتعبّد، ج ۲، ص ۸۴۴، مؤسسه فقه الشیعة، بیروت، چاپ اول، ۱۴۱۱ق.
و «اقبال الأعمال» سید بن طاوس آمده است.

۱.۱ - دیدگاه سید بن طاووس

سید بن طاووس (ره) در طلیعه بیان این دعا می‌گوید: در روایتی (غیر از روایت شیخ طوسی) دیدم که کمیل بن زیاد نخعی گفت: در مسجد بصره و در کنار امیر المؤمنین علی ـ علیه‌السلام ـ نشسته بودم که حضرت در اعمال شب نیمه شعبان فرمود: «و در این شب دعای خضر را بخوانید»، بعد از آن‌که مردم متفرق شدند، من به دنبال حضرت علی علیه‌السلام در دل شب به راه افتادم که آن حضرت فرمود: «چه می‌خواهی ای کمیل؟» گفتم: دعای خضر! امام علیه‌السلام فرمود: «بنشین؛ و چون این دعا را یاد گرفتی در هر شب جمعه بخوان یا در ماه و یا در سال حداقل یک بار بخوان... بنویس: اللَّهُمَّ إِنِّی أَسْأَلُکَ بِرَحْمَتِکَ الَّتِی‌...».
[۲] . سید بن طاووس‌، علی بن موسی، الإقبال بالأعمال الحسنة، محقق و مصحح: قیومی اصفهانی، جواد، ج ۳، ص ۳۳۱، دفتر تبلیغات اسلامی، قم، چاپ اول، ۱۳۷۶ش.



در هر دو کتاب، صحبتی از این‌که این دعا را حضرت خضر به امیر المؤمنین ـ علیه‌السلام ـ تعلیم داده است، وجود ندارد.


نسبت دادن این دعا به جناب خضر صحیح می‌باشد، گرچه از امام علی ـ علیه‌السلام ـ نقل شده است


این دعا یکی از گنجینه‌های الهی بوده است که گویا تا زمان امام علی علیه‌السلام مخفی بوده و توسط ایشان به مردم ارائه شده است که دارای مضامین بسیار بالایی است.


پس اهل بیت علیهم‌السلام و امام علی ـ علیه‌السلام ـ خُزّان علم الهی‌اند و توسط ایشان دعایی از دعاهای پیامبران و اولیای الهی که بر همه انسان‌ها مخفی مانده به عالم بشریت عرضه شد و چه‌بسا اگر توسط ایشان حجاب از روی این دعا برداشته نمی‌شد، برای همیشه این دعا مخفی می‌ماند، و این نشانه اتصال علم اهل بیت ـ علیهم‌السلام ـ به علم لدنی الهی است؛ ازاین‌رو اطلاع داشتن و آگاه کردن دیگران به یکی از دعاهای پیامبران و اولیای الهی، نشانه‌ای از علم غیر بشری امام علی علیه‌السلام است.


۱. شیخ طوسی، محمد بن حسن، مصباح المتهجّد و سلاح المتعبّد، ج ۲، ص ۸۴۴، مؤسسه فقه الشیعة، بیروت، چاپ اول، ۱۴۱۱ق.
۲. . سید بن طاووس‌، علی بن موسی، الإقبال بالأعمال الحسنة، محقق و مصحح: قیومی اصفهانی، جواد، ج ۳، ص ۳۳۱، دفتر تبلیغات اسلامی، قم، چاپ اول، ۱۳۷۶ش.



پایگاه اسلام کوئست.    


رده‌های این صفحه : اخلاق اسلامی | دعا | دعا کمیل




جعبه ابزار