• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

جلسات حدیثی امام رضا

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: امام رضا (علیه‌السّلام)، تفسیر قرآن، اصحاب امام هشتم، شیعیان.

پرسش: آیا امام رضا (علیه‌السّلام) جلسات حدیثی داشت؟

پاسخ: امام رضا (علیه‌السّلام) جلسات علمی بسیاری را در مکان‌های مختلف، نظیر مدینه، مکه، منا، کوفه و خراسان برگزار می‌کرد. در این جلسات گاهی تنها به بیان احادیثی از پیامبر خدا اکتفا می‌فرمود و گاه به پاسخ‌گویی به پرسش‌های مردم مشغول می‌شد. موضوع بعضی از این جلسات فقه، تفسیر قرآن و یا موعظه بوده است. علی‌رغم حرکت انحرافی واقفیان، و لطمه به هویت و همبستگی شیعیان، گزارش‌های متعددی حاکی از مراجعات گسترده در این زمان به منزل امام و به‌طور کلی مجامع حضور ایشان است. این گزارش‌ها نشان از آن دارد که مردم در جلسات امام مشتاقانه شرکت می‌کردند.



محمد بن عیسی، یکی از اصحاب امام هشتم (علیه‌السّلام) است. او تعدادی از این جلسات را گزارش کرده است. برای نمونه وی می‌گوید: من و یونس بن عبدالرحمن خدمت حضرت رضا (علیه‌السّلام) رسیدیم. نزدیک درب منزل آن حضرت گروهی اجتماع کرده بودند و از آن حضرت اجازه ورود می‌خواستند.
در این هنگام اجازه ورود داده شد و ما بعد از چند نفر وارد شدیم. پس از اینکه سلام کردیم و امام رضا (علیه‌السّلام) اجازه نشستن داد، یونس بن عبدالرحمن گفت: ‌ای سید من! اجازه می‌دهید از شما مسئله‌ای بپرسم؟... و سپس یونس سؤالات بسیاری را مطرح می‌کند.


بعضی وقت‌ها امام از شیعیان می‌خواست تا در منزل خودشان و یا در مکانی دیگر جمع شوند تا به سخنان امام گوش فرا دهند.
حضور گسترده مردم در جلسات مدینه گزارش شده است. در خراسان نیز این جمعیت نه تنها کاسته نشد بلکه فزونی یافت. یک‌بار در مرو، راوی تعداد حاضران را می‌شمارد و می‌گوید: ۱۶۰ نفر از شیعیان شهرهای مختلف در جلسه حاضر بودند.


گاهی وقت‌ها بعضی از شاگردان سخت‌کوش امام، مجموعه بیانات و یا احادیث نبوی ایشان را در کتابی گرد می‌آوردند. برای نمونه احمد بن عامر طائی در سال ۱۹۴ ق در مدینه، احادیث نبوی امام را در یک مجموعه جلسات نگاشته و بعدها این اثر با عنوان «صحیفة الرضا» منتشر شد که خوش‌بختانه تا به امروز باقی مانده است.
[۳] حمیری، عبدالله بن جعفر، قرب الاسناد، ص۲۰۰.
[۴] طبرسی، فضل بن حسن، الاحتجاج، ج۲، ص۴۱۵.
[۶] مهدی غلامعلی و علی‌نقی نگران، ماه هشتم، ص۶۳-۶۴.




۱. کلینی، محمد بن یعقوب، کافی، ج۴، ص۲۳.    
۲. طوسی، محمد بن حسن، تهذیب الاحکام، ج۶، ص۲۴، ح۹.    
۳. حمیری، عبدالله بن جعفر، قرب الاسناد، ص۲۰۰.
۴. طبرسی، فضل بن حسن، الاحتجاج، ج۲، ص۴۱۵.
۵. ابن طاووس حلی، سیدعلی بن موسی، المجتنی، ص۲۲.    
۶. مهدی غلامعلی و علی‌نقی نگران، ماه هشتم، ص۶۳-۶۴.



حدیث‌نت، برگرفته از مقاله «جلسات حدیثی امام رضا» تاریخ بازیابی ۱۳۹۸/۰۱/۱۳.    


رده‌های این صفحه : سیره امام رضا




جعبه ابزار