اهمیت جماعت
ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف
کلیدواژه: اهمیت نماز جماعت، تهدید، آتش، پیامبر صلیاللهعلیهوآله.
پرسش: آیا پیامبر ـ صلیاللهعلیهوآله ـ اصحاب خود را
تهدید نمود که در صورت عدم حضور در نماز جماعت، خانههایتان را به آتش خواهم کشید؟
پاسخ:
اگرچه روایاتی در موضوع مورد پرسش در منابع
شیعه و اهل سنت وجود دارد، اما جدای از اعتبار و عدم اعتبار آنها باید گفت، این تهدیدها در مقام اهمیت و جایگاه ویژه نماز جماعت صادر شده است، نه در مقام اجرای چنین مسئلهای، وگرنه کیست که نداند پیامبر
رحمت هرگز هنگام نماز صبح که
زن و بچه در منزل در حال استراحتاند و اتفاقاً آنان یا اساساً مأمور به
نماز نیستند
یا موظف به حضور در مسجد نیستند،
آنان را مورد هجوم قرار نمیدهد. این مسئله مانند تهدید به عذابی است که خداوند نسبت به مسلمانان صدر اسلام داشت که البته هیچ وقت اتفاق نیفتاد.
بههرحال به چند مورد از
روایات اشاره میشود.
امام صادق علیهالسلام فرموده است:
پیامبر اسلام صلیاللهعلیهوآله با همسایگان مسجد شرط فرمودند که برای نمازها در
مسجد حاضر شوند و فرمودند: آیا افرادی که برای نماز در مسجد حاضر نمیشوند از رفتار خود دست برمیدارند یا آنکه بگویم کسی
اذان و اقامه بگوید و اگر حاضر نشدند به مردی از
اهل بیت خودم یعنی
علی علیهالسلام دستور دهم خانه آنان را با هیزم
آتش بزند.
به
امام علی علیهالسلام خبر رسید که گروهی برای نماز در مسجد حاضر نمیشوند، حضرت در ضمن خطبهای فرمودند: گروهی برای نماز در مسجد حاضر نمیشوند، پس
حق ندارند با ما بخورند و بیاشامند و با ما
مشورت و وصلت کنند و از غنیمت نیز سهمی ندارند تا اینکه در نماز جماعت ما شرکت نمایند و شاید هم دستور دهم که خانههایشان را با آنان آتش بزنم، مگر اینکه دست از این کارشان بردارند. به دنبال بیانات حضرت، مسلمانان نیز با آنان سر یک سفره ننشستند و با آنان وصلت نکردند تا اینکه با مسلمانان در جماعت حاضر شدند.
رسول خدا صلیاللهعلیهوآله فرمود: هیچ نمازی چون نماز صبح و عشاء بر منافقان گران نمیآید؛ و اگر میدانستند این دو نماز چه با خود دارند، با خزیدن هم که میبود برای گزاردن آنها میآمدند، تصمیم گرفتم تا دستور دهم نماز جماعت برپا شده، سپس دستور دهم فردی
امامت جماعت را بر عهده گرفته و بعد از آن، خودم با تعدادی از مردم که پشتهای از هیزم به همراه دارند، به سمت گروهی بروم که در نماز جماعت حضور پیدا نمیکنند، تا خانههایشان را بر سرشان آتش بزنم.
رسول خدا ـ صلیاللهعلیهوآله ـ در جایی دیگر فرمود: تصمیم گرفتم به نماز دستور دهم تا اقامه شود؛ سپس به سمت خانه افرادی بروم که در جماعت شرکت نمیکنند و خانههایشان را بر سرشان آتش بزنم.
بنابراین به دلیل وجود عباراتی مانند «انی لاوشک ان آمر» که در متن روایت برخی روایات وجود دارد، میتوان چنین برداشت نمود که این روایات بیشتر جنبه تهدید دارد و احتمالاً مخصوص همسایگان مسجد میباشد و بیشتر برای نشان دادن فضیلت نماز جماعت است.
دلیل محکمی که ما را در این دیدگاه تأیید میکند، این است که پیامبر اسلام ـ صلیاللهعلیهوآله ـ و امام علی ـ علیهالسلام ـ هرگز به چنین کاری اقدام ننموده و خانه فردی را به دلیل عدم حضور در جماعت آتش نزدند.
پایگاه اسلام کوئست.