• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

امام حسین وارث پیامبران

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلید واژه: امام حسین(ع)، وارث ، پیامبران
پرسش: امام حسین (ع) وارث پیامبران گذشته است. این سخن به چه معنا است؟
پاسخ: خط جهاد در راه حق و مبارزه با باطل و ستم و طاغوت، سرلوحه دعوت همه انبیای الهی بوده، کربلا تجلی‌گاه درگیری حق و باطل است. عاشورا حضور دوباره آدم و نوح و ابراهیم و موسی و عیسی(ع) در قله فریادگری و هدایت است.



از کتاب های واژه شناسی و فقهی بر می‌آید: «الوارث من انتقل الیه ترکه المیت؛ وارث کسی است که اموال و اشیای متوفا به او منتقل می شود»، اما کاربرد این واژه محدود به این معنا نیست زیرا ارث تنها به اشیا و اثاثیه میت گفته نمی‌شود، بلکه به اوصاف و سرمایه های معنوی و صفات عالی هم اگر به دیگری برسد، ارث اطلاق می‌شود، مثلاً می‌گویند فلانی وارث تجربه هشتاد سالة استادش است یا فلانی شجاعت و سخاوت را از پدر یا جدش به ارث برده است .

۱.۱ - وارث و وراثت در قرآن

در قرآن مجید آمده است: «و ورث سلیمان داود و قال یا ایها الناس عُلِّمنا منطق الطیر و اُوتینا مِن کلِّ شئ إنّ هذا لهو الفضل المبین؛ سلیمان از داوود ارث برد و گفت: ای مردم! خداوند به ما زبان پرندگان را تعلم فرمود و از هر چیزی عنایت فرمود. در این تعلیم و عنایت او فضل آشکار است». حضرت سلیمان مال و دولت و ملک و نبوت و علم داوود را به ارث برد.
[۲] تفسیر اطیب البیان، سید عبدالحسین طیب، ج۱۰، ص ۱۱۹


۱.۲ - وارث در کلام امام صادق(ع)

در کافی روایت کرده که امام صادق(ع) فرمود : «إنّ داود ورث الانبیاء و إنّ سلیمان ورث داود و إنّ محمداً (ص) ورث سلیمان و إنّا ورثنا محمداً (ص) و إنّ عندنا صحف ابراهیم و الواح موسی ؛ داوود از پیامبران ارث برد و سلیمان از داوود ارث برد و محمد (ص) از سلیمان و ما از محمد (ص) و نزد ما صحف ابراهیم و الواح موسی است».

۱.۳ - وارث در کلام رسول اکرم

نیز در روایتی که شیعه و سنی نقل کرده اند پیامبر اکرم (ص) به علی (ع) فرمود : « تو برادر و وارث منی» گفت: یا رسول‌الله، چه چیز تو را از تو ارث می‌برم؟ فرمود: آن چه را پیامبران پیش از من به ارث گذاشتند...) کتاب خدا و سنت پیامبر».
در این روایت به کتاب‌های آسمانی و سنت های پیامبران ارث اطلاق شده و به کسی که به آنها آگاه است، وارث گفته شده است.


در زیارتنامه های امامان (ع) به آنان وارث پیامبران اطلاق شده، از جمله در زیارت جامعه کبیره (که از نظر متن و سند از بهترین و کامل ترین زیارت‌ها است) می خوانیم: «السّلام علی ائمه الهدی و مصابیح الدجی و ... ورثه الانبیاء...؛ درود بر شما پیشوایان هدایت و چراغ‌های درخشان و ... و وارثان پیامبران
[۶] التحقیق فی الامامه و شؤونها، عبدالطیف البغدادی، ص ۲۲۸


۲.۱ - وراثت معنوی

بنابراین وقتی به امام حسین (ع ) وارث پیامبران گفته می‌شود، پیداست که ارث مادی و مالی نیست، زیرا:

۲.۱.۱ - اولا

هنگامی که در پیشگاه مقدسش برای زیارت می ایستیم و این کلمات را بر زبان جاری می‌کنیم، به قصد تعظیم و تجلیل از مقام شامخ او است، نه خبر دادن از این که چه اموالی را از پیغمبران به ارث بُرد!

۲.۱.۲ - دوما

اگر هم مالی از پیغمبران باقی مانده بود، زمانی طولانی بین آدم و دیگر پیامبران با امام حسین (ع) است و می‌بایست به بازماندگان مستقیمشان می رسید، نه امام حسین، پس باید معنای دیگری را جستجو کرد. با اندکی تامل در می یابیم که میراث ظاهری و مادی مراد نیست بلکه مجد و عظمت و مقام معنوی و خلیفة اللهی است.
[۷] این مضمون از عبارت «السلام علیک یا وارث آدم خلیفة‌الله» قابل برداشت می‌باشد.



وراثت حسین(ع) از انبیا و اوصیا برای آن است که:

۳.۱ - مبارزه با طاغوت سرلوحه همه پیامبران

خط جهاد در راه حق و مبارزه با باطل و ستم و طاغوت، سرلوحة دعوت همه انبیای الهی بوده، کربلا تجلی‌گاه درگیری حق و باطل است. عاشورا حضور دوباره آدم و نوح و ابراهیم و موسی و عیسی(ع) در قلة‌ فریادگری و هدایت است. این که حسین را وارث آدم (ع) می‌خوانیم و زیارت وارث را با سلام بر آن پیمبران الهی آغاز می‌کنیم، برای همین است؛ یعنی نقطه اتصال همه حرکت‌های الهی و انقلاب‌های خدایی ، به صورت تجسم دوباره پیامبران و اوصیا در لحظه‌های خورشیدی عاشورا و واقعیت سرشار کربلا .
[۸] فرهنگ عاشورا، جواد محدثی، ص ۴۶۰


۳.۲ - اهداف بعثت پیامبران قیام برای عدالت

از سوی دیگر قرآن مجید یکی از اهداف بعثت پیامبران را قیام برای عدالت اجتماعی یا آماده کردن زمینه برای آن می‌داند: «لَقَدْ أَرْسَلْنَا رُسُلَنَا بِالْبَيِّنَاتِ وَأَنزَلْنَا مَعَهُمُ الْكِتَابَ وَالْمِيزَانَ لِيَقُومَ النَّاسُ بِالْقِسْطِ ؛ پیامبران را با دلائل روشن فرستادیم و با آن‌ها کتاب و میزان نازل کردیم تا مردم برای برپایی عدالت قیام کنند». در زیارت امام حسین(ع) می‌خوانیم: «أشهد أنّک قد أمَرتَ بالقسط و العدل و دعوت إلیهما؛ گواهی دهم که دستور به عدل و داد فرمودی و مردم را به آن دعوت کردی».
[۱۰] مصباح کفعمی، تقي الدين إبراهيم بن علي كفعمي، ص ۴۹۱

از این رو می‌توان نتیجه گرفت: تلاش برای برپایی عدالت اجتماعی و مبارزه با ستم، رسالت همة‌انبیا و میراث مشترک رسول الهی است و حسین بن علی(ع) به دلیل دعوت به عدل و مبارزه با بی عدالتی، وارث همه انبیا است.


زیارت وارث که امام حسین را وارث حضرت آدم و دیگر پیامیران معرفی می کند، به ما می آموزد که امام رسالت تاریخی همة ادیان توحیدی را بر عهده دارد و امامت امتداد رسالت الهی است. امام بر اثر قرار گرفتن در مقطع حساس تاریخ و اوج اختناق اموی و خودسری های یزید (که تصمیم داشت حق و حقیقت را از بین ببرد و وحی را به تمسخر گرفته و رسالت را باور نداشت) احساس کرد همة رسالت های پیامبران بر دوش اوست و نباید اجازه دهد پیوند زمینیان با آسمان قطع گردد و بشر به عصر جاهلیت باز گردد. عاشورا نقطه اوج نبرد مکتب توحید با شرک و تجلی‌گاه یکتا پرستی ابراهیمی و باطل کننده شرک نمرودی بود. امام حسین (ع) وارث رسالت انسان سازی، قیام برای پیروزی حق بر باطل و هدایت بشر به کمال بود که میراث همه پیامبران الهی است .


۱. نمل(۲۷ ) آیه ۱۶    
۲. تفسیر اطیب البیان، سید عبدالحسین طیب، ج۱۰، ص ۱۱۹
۳. تفسیر نمونه، ج۱۷، ص تفسیر نمونه، آیت الله ناصر مکارم شیرازی، ج۱۴، ص ۵۲۹    
۴. بحارالانوار،‌ علامه مجلسی، ج۳۸، ص ۱۵۴؛«وأنت أخی ووارثی، قال:وما أرث منک یا رسول الله ؟ قال:ما ورث الانبیاء قبلی، قال:وما ورث الانبیاء قبلک ؟ قال:کتاب الله و سنة نبیه»    
۵. ینابیع المودة، شیخ سلیمان بن ابراهیم قندوزی، ج۱، ص ۱۷۷    
۶. التحقیق فی الامامه و شؤونها، عبدالطیف البغدادی، ص ۲۲۸
۷. این مضمون از عبارت «السلام علیک یا وارث آدم خلیفة‌الله» قابل برداشت می‌باشد.
۸. فرهنگ عاشورا، جواد محدثی، ص ۴۶۰
۹. حدید (۵۷) آیه ۲۵    
۱۰. مصباح کفعمی، تقي الدين إبراهيم بن علي كفعمي، ص ۴۹۱



سایت مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی    






جعبه ابزار