• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

هدیه‌

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: هدیه، قاضی، کوری چشم.
پرسش: آیا حدیثی به این مضمون داریم که « هدیه، باعث کور شدن چشم قاضی می‌شود»؟
پاسخ:



با جست‌وجویی که در منابع حدیثی انجام شد؛ روایتی با عبارات و الفاظ اشاره شده در پرسش یافت نشد.


اما روایات دیگری داریم که می‌توان این معنا و مضمون را از آنها استفاده کرد:

۲.۱ - روایت اول

پیامبر اکرم ـ صلی‌الله‌علیه‌وآله ـ فرمود: «الهدیّة تعور عین الحکیم»؛
[۲] ابن‌المقریء، أبوبکر محمدبن إبراهیم، المعجم، تحقیق: أبی‌عبدالحمن عادل‌بن سعد، ص ۱۵۹، مکتبة الرشد، الریاض، چاپ اول، ۱۴۱۹ق.


۲.۲ - روایت دوم

همچنین در روایتی آمده است:«الهَدِیَّةُ تَعُورُ عَیْنَ السُّلْطَان‌»؛ هدیه، چشم حاکم و فرمان‌روا را کور می‌کند.


مقصود این است که هدیه به شخص دانا و حاکم باعث می‌شود که او را از دیدن خطاها و لغزش‌ها و درخواست‌های نابجای هدیه‌دهنده کور و کر ‌سازد.
قاضی نیز از جهت این‌که شخص دانا و خردمندی در امر قضاوت است و وظیفه او برپایی عدالت و حق و حل اختلاف میان طرفین دعوا از روی علم و آگاهی است؛ باید از کسی هدیه نگیرد؛ چراکه ممکن است در دل او وسوسه شیطان رفته و نگذارد که به درستی دادرسی کرده و حق را از باطل تشخیص دهد و یا اگر حق را تشخیص دهد، به جهت این هدیه، فریب شیطان را خورده و ظلم به یک طرف دعوا نماید. حتی برخی فقها گفته‌اند که قاضی پس از تمام شدن مرافعه نیز احتیاط کند و هدیه‌ای از طرفین دعوا نگیرد.



۱. النبهانی‌، یوسف‌بن إسماعیل، وسائل الوصول إلی شمائل الرسول صلی الله علیه و آله و سلم‌، ص ۳۲۱، دارالمنهاج‌، بیروت، چاپ دوم، ۱۴۲۵ق.    
۲. ابن‌المقریء، أبوبکر محمدبن إبراهیم، المعجم، تحقیق: أبی‌عبدالحمن عادل‌بن سعد، ص ۱۵۹، مکتبة الرشد، الریاض، چاپ اول، ۱۴۱۹ق.
۳. شیخ صدوق، من لا یحضره الفقیه، محقق و مصحح:غفاری، علی‌اکبر، ج ۳، ص ۲۹۹ (پاورقی)، دفتر انتشارات اسلامی، قم، چاپ دوم، ۱۴۱۳ق.    
۴. موسوی گلپایگانی، سید محمدرضا، مجمع المسائل، محقق و مصحح:کریمی جهرمی، علی، ثابتی همدانی، علی، نیری همدانی، علی، ‌ج ۳، ص ۱۵۸، دارالقرآن الکریم‌، قم، چاپ دوم، ۱۴۰۹ق.    



پایگاه اسلام کوئست.    


رده‌های این صفحه : فقه | قضاوت | هدیه




جعبه ابزار