• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

نامه امام علی به معاویه

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: حضرت علی (علیه‌السلام)، نامه، شیطان، معاویه، طغیان.

پرسش: امام علی (علیه‌السلام) به معاویه درباره طغیانش و نفوذ شیطان در او چه فرمود؟ (این سخن حضرت علی (علیه‌السلام): «تو نازپرورده‌ای هستی که شیطان بر تو حکومت می‌کند و با تو به آرزوهایش می‌رسد و چون روح و خون در سراسر وجودت جریان دارد»، در مورد چه کسی است؟).

پاسخ: حضرت علی (علیه‌السلام) در نامه‌ای به معاویه، وی را فردی دانسته که در دنیا غرق شده و مطیع کامل شیطان گشته و او را از ادامه دادن این حالت برحذر داشته است.



امام علی (علیه‌السلام) در زمان حکومت خود، نامه‌های متعددی را به افراد مختلفی نگاشته است که بخشی از کتاب شریف «نهج ‌البلاغه»، به همین نامه‌ها اختصاص دارد. در بین این نامه‌ها، نامه‌ای از آن‌ حضرت به معاویه وجود دارد که حضرت علی (علیه‌السلام) در آن نامه، معاویه را فردی دانسته که در دنیا غرق شده و مطیع کامل شیطان گشته و او را از ادامه دادن این حالت برحذر داشته است.


در ادامه، به او هشدار داده است: «فَاِنَّکَ مُتْرَفٌ قَدْ اَخَذَ الشَّیْطَانُ مِنْکَ مَاْخَذَهُ وَ بَلَغَ فِیکَ اَمَلَهُ وَ جَرَی مِنْکَ مَجْرَی الرُّوحِ وَ الدَّم‌»؛ «تو کسی هستی که ثروتمندی، تو را به طغیان کشیده است. شیطان در تو جا گرفته و از طریق تو به آرزویش رسیده و مانند روح و خونت، در سراسر وجودت جریان پیدا کرده است».

۲.۱ - دیدگاه ابن ابی‌الحدید

ابن ابی‌الحدید در توضیح این فقره از نامه می‌گوید: یعنی شیطان خرد و عقلت را از تو گرفته. انتهای این عبارت نیز اشاره به روایت پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلم) دارد که فرمود: «شیطان همانند خون، در وجود فرزندان آدم جریان دارد».


۱. امام علی (علیه‌السلام)، نهج البلاغه، شریف رضی، محمد بن حسین، محقق، مصحح، صبحی صالح، ص۵۹۳، نامه ۱۰، قم، انتشارات هجرت، چاپ اول، ۱۴۱۴ق.    
۲. ابن ابی‌الحدید، عبد الحمید بن هبه الله، شرح نهج البلاغة، محقق، مصحح، ابراهیم، محمد ابوالفضل، ‌ ج۱۵، ص۸۱، قم، مکتبة آیة الله المرعشی النجفی، چاپ اول، ۱۴۰۴ق.    



پایگاه اسلام کوئست، برگرفته از مقاله «نامه امام علی به معاویه»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۵/۰۵/۲۰.    



جعبه ابزار