• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

منظور از یاری کردن خدا توسط مؤمنان

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: خداوند، شریعت، نصرت، یاری کردن خدا، سوره محمد.

پرسش: خدا در قرآن توصیه کرده تا او را یاری کنیم «یا اَیُّهَا الَّذینَ آمَنُوا اِنْ تَنْصُرُوا اللهَ یَنْصُرْکُم‌». آیا این نشانی از ضعف خدا نیست؟!

پاسخ اجمالی: تعبیر به یاری کردن خدا تعبیری کنایی به معنای یاری کردن آئین او است؛ چون خداوند متعال هم بی‌نیاز مطلق است و هم قادر مطلق.
این آیات در ادامه تشویق مؤمنان به مسئله پیکار با دشمنان حق است.



خداوند متعال هم بی‌نیاز مطلق است و هم قادر مطلق؛ یعنی در تحقق مرادش توانایی کامل دارد و به هیچ‌ کس و هیچ چیزی نیاز ندارد؛ لذا وقتی گفته می‌شود «خدا را یاری کنید» معنای حقیقی آن مراد نیست، بلکه در این‌جا معنای کنایی آن مراد است، پس تعبیر به یاری کردن خدا، به معنای یاری کردن دین، پیامبر، شریعت و... است.
این آیات در ادامه تشویق مؤمنان به مسئله پیکار با دشمنان حق است، با تعبیری جالب و رسا آنها را تشویق به «جهاد» می‌کند و می‌فرماید: «ای کسانی که ایمان آورده‌اید! اگر خدا را یاری کنید، او شما را یاری می‌کند و گام‌هایتان را استوار می‌دارد».
تعبیر به یاری کردن خدا به وضوح به معنای یاری کردن آئین او است؛ یعنی یاری کردن پیامبر او و شریعت و تعلیمات او. به دیگر سخن؛ منظور از «نصرت دادن به خدا» جهاد در راه خدا و تنها به منظور تایید دین او و اعلای کلمه حق است، نه این‌که نبرد کنند تا در زمین سروری نمایند و یا غنیمت به چنگ آرند، و یا شجاعت و هنر خود را نشان دهند. لذا در بعضی دیگر از آیات قرآن یاری کردن خدا و رسولش در کنار یکدیگر قرار داده شده است؛ مانند این آیه شریفه: «وَ یَنْصُرُونَ اللهَ وَ رَسُولَهُ اُولئِکَ هُمُ الصَّادِقُونَ؛ و خدا و رسولش را یاری می‌کنند و آنها راستگویانند».


مشاهده می‌کنیم با آن‌که قدرت خداوند بی‌پایان است و قدرت مخلوقات در برابر او بسیار ناچیز، ولی باز با زبان کنایی از مؤمنان یاری می‌خواهد تا اهمیت مسئله جهاد و دفاع از آئین حق را روشن سازد و تعبیری از این با عظمت‌تر برای این موضوع پیدا نمی‌شود.
اما وعده‌ای را که خداوند در برابر دفاع از آئینش به مجاهدان داده چیست؟ نخست می‌گوید: «شما را یاری می‌کند» اما از کدام راه؟
پاسخ آن است که از راه‌های بسیار، در قلب شما نور ایمان و در روح شما تقوا، در اراده شما قدرت، در فکر شما آرامش می‌افکند. فرشتگان را به یاری شما می‌فرستد، حوادث را به نفع شما تغییر مسیر می‌دهد، قلوب مردم را به شما متمایل می‌کند، سخنانتان را نافذ، فعالیت‌هایتان را پرثمر می‌سازد، آری یاری خدا جسم و جان و درون و برون را احاطه می‌کند.


۱. محمد/سوره۴۷، آیه۷.    
۲. طباطبائی، سید محمد‌حسین، المیزان فی تفسیر القرآن، ج‌۱۸، ص۳۴۶-۳۴۷، ترجمه:موسوی همدانی، سید محمدباقر، قم، دفتر انتشارات اسلامی، چاپ پنجم، ۱۳۷۴ش.    
۳. حشر/سوره۵۹، آیه۸.    
۴. مکارم شیرازی، تفسیر نمونه، ج‌۲۱، ص۴۲۵-۴۲۶، تهران، دار الکتب الاسلامیة، چاپ اول، ۱۳۷۴ش.    



پایگاه اسلام کوئست، برگرفته از مقاله «منظور از یاری کردن خدا توسط مؤمنان»، تاریخ بازیابی۱۴۰۰/۶/۲۹.    






جعبه ابزار