• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

منظور از کتاب در آیه ۲ سوره بقره

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: کتاب، قرآن، سوره بقره.

پرسش: اینکه قرآن کریم از خود با وصف «کتاب» یاد می‌کند، مراد چیست و آیا کتاب فیزیکی و عینی مراد است و یا تفسیر دیگری برای آن وجود دارد؟

پاسخ اجمالی: در مورد کلمه الکتاب در آیه ۲ سوره بقره بین مفسرین اختلاف نظر وجود دارد، برخی می‌گویند مقصود از «الکتاب» اشاره به صورت محقق قرآن است پیش از آن‌که به صورت الفاظ و عبارات درآید؛ یعنی اشاره به مجموع قرآن است. گروهی معتقدند: مقصود همین قرآن عینی است؛ چرا که کلمه «ذلک» در این‌جا به معنای «هذا»؛ یعنی قرآن حاضر است. بعضی نیز می‌گویند: مراد از «کتاب» مجموع آن آیاتی است که تا وقت نزول این آیه نازل شده بود و نیز آن قسمتی که در علم خدا بود تا وقت نزول آن برسد و ...



در اولین آیات سوره بقره می‌خوانیم «ذلِکَ الْکِتابُ لا رَیْبَ فیهِ هُدیً لِلْمُتَّقین؛ آن کتاب که شکّی در آن راه ندارد، مایه هدایت پرهیزکاران است.»
در این‌که منظور از «کتاب» در این آیه و نیز آیات مشابه آن، کدام قرآن است، آیا قرآنی است که در لوح محفوظ در علم الهی است، یا این‌که همین قرآنی است که بر پیامبر اسلام (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) نازل شده، میان مفسران اختلاف نظر وجود دارد.
• برخی از مفسران برآنند؛ با توجه به این‌که نزول قرآن هنوز به آخر نرسیده و همه آیاتش پیش از این اشاره فرود نیامده بوده، تا به صورت کتاب درآید و با عنایت به این‌که «ذلک» برای اشاره به دور بوده و توسعه‌ای که در معنای کتاب وجود دارد، بهتر از هر توجیهی این است که بگوییم این اشاره به صورت محقق قرآن است پیش از آن‌که به صورت الفاظ و عبارات درآید؛ یعنی اشاره به مجموع قرآن است که در لوح محفوظ جای گرفته است. چنان‌که هر حقیقت علمی که در عالم بسیط عقل است، پیش از آن‌که به عالم حس تنزل نماید، در عالم ذهن صورت می‌گیرد، معنای نزول قرآن هم همین است که پیش از تنزل کامل، در ذهن کلی عالم (یا به تعبیر روایات آسمان دنیا) نازل شده است.
[۲] طالقانی، سید‌محمود، پرتوی از قرآن، ج۱، ص۵۲، تهران، شرکت سهامی انتشار، چاپ چهارم، ۱۳۶۲ش.

• گروهی معتقدند؛ مقصود از کتاب همین قرآن عینی است؛ چرا که کلمه «ذلک» در این‌جا به معنای «هذا»؛ یعنی قرآن حاضر است و این چیزی است که در اشعار و ادبیات عرب سابقه دارد.
• بعضی نیز می‌گویند؛ مراد از «کتاب» مجموع آن آیاتی است که تا وقت نزول این آیه نازل شده بود و نیز آن قسمتی که در علم خدا بود که نازل شود.
• البته، بعضی می‌گویند؛ اگر از قرآن با عنوان «ذلک الکتاب» یعنی «آن کتاب» تعبیر کرده که اشاره به دور است، بدان جهت بوده که قرآن از لحاظ عظمت و قداست آن‌چنان والا است که گویا دور از دسترس است و این دوری، دوری معنوی است و دوری ظاهری و فیزیکی نیست؛ لذا می‌توانیم بگوییم که مراد از کتاب در این‌جا آن حقیقت بسیطی است که به بیت المعمور، یا بیت العزة و یا قلب پیامبر یک‌جا نازل شده و «ذلک الکتاب» اشاره به آن حقیقت است.
[۶] جعفری، یعقوب، کوثر، ج‌۱، ص۴۲، قم، هجرت، چاپ اول، ۱۳۷۶ش.



۱. بقره/سوره۲، آیه۲.    
۲. طالقانی، سید‌محمود، پرتوی از قرآن، ج۱، ص۵۲، تهران، شرکت سهامی انتشار، چاپ چهارم، ۱۳۶۲ش.
۳. طبرسی، فضل بن حسن، مجمع البیان فی تفسیر القرآن، ج۱، ص۱۱۸، مقدمه، بلاغی‌، محمد جواد، تهران، ناصر خسرو، چاپ سوم، ۱۳۷۲ش.    
۴. قرشی، سید علی‌اکبر، تفسیر احسن الحدیث، ج۱، ص۴، تهران، بنیاد بعثت، چاپ سوم، ۱۳۷۷ش.    
۵. فخرالدین رازی، محمد، مفاتیح الغیب، ج۲، ص۲۵۹، بیروت، دار احیاء التراث العربی، چاپ سوم، ۱۴۲۰ق.    
۶. جعفری، یعقوب، کوثر، ج‌۱، ص۴۲، قم، هجرت، چاپ اول، ۱۳۷۶ش.



پایگاه اسلام کوئست، برگرفته از مقاله «منظور از کتاب در آیه ۲ سوره بقره»، تاریخ بازیابی۱۴۰۰/۶/۱۶.    






جعبه ابزار