• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

ملاک انتخاب دوست

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: دوستی، رفاقت، ملاک انتخاب دوست.

پرسش: در محل تحصیلم با خانمی آشنا شدم، بعد از مدتی ایشان به من پیشنهاد رفاقت داد، من هم مانعی ندیدم و پذیرفتم، مدتی پس از این قضیه مشکلات ما شروع شد مبنی بر این‌که من چرا به ایشان کم‌محلی می‌کنم و تحویلشان نمی‌گیرم، پاسخ دادم اخلاق من همین است.

پاسخ:




گرچه رفاقت و دوستی از مهم‌ترین نیازهای بشر در طول زندگی ـ به خصوص دوران جوانی ـ است و اساساً زیستن در اجتماع و پیمودن راه تکامل بدون آن میسر نیست، چون انسان مدنی بالطبع است و در روایاتی که از ناحیه ائمه معصومین (علیهم‌السلام) به ما رسیده نیز، ما را تشویق به داشتن «دوست» نموده است،
[۱] امام علی (علیه‌السلام)، نهج‌البلاغه، ق ۱۲.
اما آن‌چه در این میان حائز اهمیت است، تشخیص دادن دوستان واقعی است. دوستان را نباید به طور تصادفی برگزید، گرچه بسیاری از مردم چنین رفتار می‌کنند؛ یعنی به دلیل آن‌که در جایی معین متولد شده‌اند یا چند سالی در یک مدرسه با هم بوده‌اند، با عده‌ای از مردم دوست می‌شوند، بدون آن‌که طرف را از نظر اخلاق و سلایق و تیپ شخصیتی مورد آزمون قرار دهند که آیا هم‌خوانی و سازگاری با وی دارد یا خیر. علت این‌که عمر غالب دوستی‌ها در دوران نوجوانی کم و کوتاه است، همین نکته است.
چنان‌چه از نامه شما نیز برمی‌آید، علت اصلی به هم خوردن رفاقت شما در این بوده است که در انتخاب دوست دقت نکرده‌اید. اساساً از طرف شما انتخاب صورت نگرفته است. به مجرد این‌که دوست شما پیشنهاد رفاقت نموده است و شما را از میان هم‌کلاسی‌ها شایسته دوست شدن، تشخیص داده است، بی‌درنگ پیشنهاد وی را پذیرفته‌اید و دوستتان گرچه به نظر خودش شما را بهترین دوست تشخیص داده است، اما معلوم است که در این انتخاب موفق نبوده است. شاید به این نکته توجه نداشته است که در انتخاب دوست علاوه بر ملاک‌های ایمان، تدین، صداقت، امانت‌داری و... سازگاری از نظر سلایق و تیپ شخصیتی نیز ضرورت دارد. برای این‌که بیش‌تر به این نکته توجه کنید، توضیح مختصری را در این باره یادآور می‌شوم.


شرایط لازم و ملاک‌هایی که در آیات قرآن و روایات بدان اشاره شده است.

۲.۱ - آیات قرآن

تقوا و دین‌مداری، اصلی‌ترین ملاک انتخاب دوست می‌باشد؛ چون دو فرهنگ دینی ارزش انسان با معیار تقوا سنجیده می‌شود. چون دوستان با تقوا و پاک‌دامن مانند چتر نجات در هنگام ظهور حوادث انسان را نجات داده، از طوفان‌های خطرناک گناه و معصیت مصون می‌دارد. (به اهمیت تقوا در انتخاب دوست اشاره کرده است).

۲.۲ - روایات

در روایات نیز در خصوص این‌که با چه کسانی دوست شویم، شرایط و اوصاف دوستان شایسته ذکر شده است.
[۴] محمدی ری‌شهری، محمد، میزان الحکمة، ج۲، ص۶۱.
[۵] قمی، شیخ عباس، سفینة البحار، ج۲، ص۲۷.
[۶] شیخ صدوق، محمد بن علی، امالی، مجلس ۵۹، ح ۱.

در پاره‌ای از روایات نیز به اوصاف دوستان ناباب اشاره شده و از دوستی با آنان نهی شده است.
[۷] ابن ابی‌الحدید، هبة‌الله، شرح نهج‌البلاغه، ج۲، ص۲۷۲.
[۸] آمدی، عبدالحمید، غررالحکم و دررالکلم، ج۲، ص۸۱۱.
[۹] مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، ج۱۷، ص۲۱۴.

این دسته از شرایط در اصلِ انتخاب دوست ضرورت دارد و اگر پاره‌ای از آن‌ها وجود نداشته باشد، انتخاب دوست با ملاک‌های شرعی صورت نگرفته است.
آن‌چه از نامه شما برمی‌آید، مشکل شما برخواسته از رعایت نکردن این دسته از شرایط نیست؛ چون هیچ تذکری نداده‌اید که وی از نظر مسائل اعتقادی مشکل دارد یا فاسد و بی‌بند‌و‌بار است و با افراد ناباب رفت‌و‌آمد دارد و... اگر ناسازگاری‌تان ناشی از یکی این‌ها می‌بود، قطعاً به شما توصیه می‌نمودیم که رابطه خویش را با وی قطع کن و بعد از این هیچ توجهی به او نداشته باش؛ چون احتمال دارد در مرور زمان روی شما نیز اثر گذاشته و منحرف سازد؛ بلکه مشکل شما مربوط به دسته دیگری از شرایط دوستی است که اینک بدان اشاره نموده راه اصلاح آن را نیز یادآور می‌شوم.


شرایطی که در استمرار دوستی و رفاقت ضرورت دارد.
بسیاری از این شرایط با استفاده از دانش روان‌شناسی به دست می‌آید و حکایت از میزان موفقیت فرد در روابط بین فردی دارد. برخی افراد، درون‌گرا و عده‌ای برون‌گرا، برخی کنجکاو و پرجنب‌وجوش و عده‌ای کم‌حرف، ساکت و آرام و... این ویژگی‌ها و خصوصیات گرچه ممکن است در زندگی فردی مشکلی ایجاد نکند و انسان تا وقتی که در تعامل با دیگران نیست، اصلاً توجهی به این تفاوت‌ها نداشته باشد؛ اما آن‌گاه که در محیط خانواده، مدرسه یا اجتماع با دیگر افراد در تعامل می‌شود، ممکن است به مشکلاتی برخورد نماید. فردی که شخصیت درون‌گرا دارد و همیشه ساکت است، اگر با فردی که تیپ شخصیتی‌اش برون‌گراست و کنجکاوانه به دنبال جمع‌آوری اطلاعات می‌باشد و دائم دوست دارد بگوید و بشنود، اگر با هم طرح دوست بریزند، قطعاً موفق نخواهند بود، دیر یا زود رشته‌های دوستی آنان سست خواهد شد؛ به خصوص اگر به تفاوت‌های فردی از نقطه نظر روان‌شناختی آگاهی نداشته و کارهای طرف مقابل را به حساب بی‌تفاوتی وی بگذارد و او را متهم سازد که رسم دوستی را رعایت نمی‌کند. به نظر می‌رسد که ناسازگاری شما با دوستتان ناشی از تفاوت‌های فردی باشد، اگر واقعاً این‌گونه است و مشکل اساسی با هم ندارید، با رعایت این نکات می‌توانید روابط خویش را بهبود بخشید.

۳.۱ - احترام متقابل

با هم توافق نمایید که احترام متقابل را حفظ نموده و با گذشت و ایثار نسبت به هم رفتار کنید. شما اگر واقعاً به دوستتان محل نمی‌گذارید و تحویلشان نمی‌گیرید، کار درستی نیست.

۳.۲ - دخالت نکردن در مسائل خانوادگی

برای دوستتان این نکته را تذکر دهید که دوستی چهارچوب و حدودی خاص دارد و اگر واقعاً می‌خواهد با شما رابطه دوستی داشته باشد، به اسرار خانوادگی و مسائل شخصی شما دخالت نکرده و سعی نکند از هر چیزی سر دربیاورد. شما نیز سعی کنید نگرش مثبت نسبت به وی داشته، سؤالات وی را در حد کلی پاسخ دهید.

۳.۳ - دوست داشتن با رفتار و گفتار مناسب

با رفتار و گفتار خود به وی نشان دهید که او را دوست دارید و شخصیت‌ او نزد شما دارای احترام است، وقتی این بزرگواری را از شما دید، رفتار و عادات نامطلوبش را اصلاح خواهد کرد.

۳.۴ - رفع مشکل مربوط به خانواده

علت این را ‌که در تعطیلی‌ها به دیدار خانواده‌اش نمی‌رود، از وی جویا شوید. ممکن است مشکلی پیش آمده و همین مسئله باعث شده که بیش از حد به شما وابسته شود و نیازهای عاطفی ارضا نشده‌اش را در شما جست‌وجو کند. شاید یکی از دلایل این‌که درباره خانواده شما کنجکاوی می‌کند نیز، این باشد که وی به دنبال گمشده خویش است و انرژی روانی‌اش روی موضع خانواده تثبیت شده است. یک بار برایش پیشنهاد کن که با هم به دیدار خانواده‌اش بروید. چه‌بسا ممکن است مشکلات وی را بتوانید حل کنید.

۳.۵ - یاری کردن دوست در انتخاب همسر

یادآور شده‌اید که دوست شما قصد ازدواج دارد، وی را در انتخاب همسر شایسته یاری نمایید، ممکن است با ازدواج، میزان وابستگی وی به شما کاهش یافته و نیازهای عاطفی و روانی‌اش در کانون گرم خانواده ارضا شود.

۳.۶ - بیش‌تر کردن فاصله ملاقات‌ها

سعی نمایید که فاصله ملاقات‌های شما بیش‌تر شود؛ مثلاً قرار بگذارید که در هفته یک بار هم‌دیگر را ببینید تا از شدت وابستگی شما به هم کاسته شود.


۱. امام علی (علیه‌السلام)، نهج‌البلاغه، ق ۱۲.
۲. حجرات/سوره۴۹، آیه۱۳.    
۳. زخرف/سوره۴۳، آیه۲.    
۴. محمدی ری‌شهری، محمد، میزان الحکمة، ج۲، ص۶۱.
۵. قمی، شیخ عباس، سفینة البحار، ج۲، ص۲۷.
۶. شیخ صدوق، محمد بن علی، امالی، مجلس ۵۹، ح ۱.
۷. ابن ابی‌الحدید، هبة‌الله، شرح نهج‌البلاغه، ج۲، ص۲۷۲.
۸. آمدی، عبدالحمید، غررالحکم و دررالکلم، ج۲، ص۸۱۱.
۹. مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، ج۱۷، ص۲۱۴.




سایت ‌اندیشه قم، برگرفته از مقاله «ملاک انتخاب دوست»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۷/۰۱/۰۷.    



جعبه ابزار