• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

معیار در انتخاب همسر

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلید واژه: معیار، انتخاب همسر، ازدواج
پرسش: معیار اصلى در انتخاب همسر چیست؟
پاسخ: در انتخاب همسر باید متوجه باشیم مى‌خواهیم کسى را انتخاب کنیم که یک عمر در کنار او زندگى کنیم. نباید این مسئله مهم از روى احساسات و بدون دقت و مشورت انجام گیرد، اولین و مهم ترین معیار متدین بودن همسر می باشد یعنى پاى بندى کامل به اسلام و عمل کردن به آن. پیامبر (ص) فرمود: « علیک بذات الدّین؛ بر تو باد که همسر دین دار بگیری».



یکى از سپرهاى قوى براى حفظ دین ، ازدواج است. تسریع در امر ازدواج فایده‌هاى فراوانى دارد و تأخیر آن زیان‌هاى بسیار. کم‌تر عاملى پیدا مى‌شود که به اندازه فساد و انحرافات جنسی ، به نوجوانان و جوانان لطمه بزند. این مفاسد لطمه هایى مى‌زند که در کل زندگى و در طول عمر انسان تأثیر نامطلوب دارد. حال که ازدواج مفید و لازم است، باید ببینم معیارهاى یک همسر خوب چیست؟


در انتخاب همسر باید متوجه باشیم مى‌خواهیم کسى را انتخاب کنیم که یک عمر در کنار او زندگى کنیم. نباید این مسئله مهم از روى احساسات و بدون دقت و مشورت انجام گیرد، زیرا اگر انسان دچار همسر ناشایست یا نامتناسب و ناهماهنگ شود، کارش بسیار مشکل خواهد بود. مبادا با خود بگوید: فعلاً ازدواج مى‌کنم و اگر در آینده نتوانستیم با هم زندگى کنیم، می توانیم از هم جدا ‌شویم.
براى انتخاب همسر باید معیارهایى داشته باشیم؛ یعنى دختر و پسر، باید ملاک‌ها و میزان هایى داشته باشند و بدانند چه همسرى، با چه مشخصات و چه صفاتى مى‌خواهد . ملاک ها و خصوصیات و صفاتى که در انتخاب همسر باید در نظر گرفته شود دو نوع هستند:

۲.۱ - اولا

آن هایى که رکن و اساس اند و براى زندگى سعادتمندانه حتماً لازمند.

۲.۲ - ثانیا

آن هایى که شرط کمال هستند و براى بهتر شدن زندگى لازم است.



۳.۱ - دین داری

متدین بودن یعنى پاى بندى کامل به اسلام و عمل کردن به آن. پیامبر (ص) فرمود: « علیک بذات الدّین؛ بر تو باد که همسر دین دار بگیری».
نیز فرمود: «کسى که با زنى به خاطر ثروتش ازدواج کند خداوند او را به حال خودش وا مى گذارد و کسى که به خاطر زیبایى با او ازدواج کند در او امور ناخوشایند خواهد دید و کسى که به خاطر دین و ایمانش با او ازدواج کند خداوند همة آن امتیازات را برایش فراهم خواهد کرد».


۳.۲ - اخلاق نیک

پیامبر(ص) فرمود: «با کسى که اخلاق و دینش مورد پسند باشد ازدواج کنید و اگر چنین نکنید فتنه و فساد به وجود خواهد آمد».
همسر بد اخلاق، زندگى را با تلخ کامى همراه مى سازد یا دچار طلاق و جدایى مى شود.

۳.۳ - شرافت خانوادگی

پیامبر(ص) فرمود: «تزوّجوا فى الحجر الصالح فإنّ العرق دسّاس؛ از دامن و خانواده شایسته ازدواج کنید زیرا نطفه و روحیات در فرزندان تأثیر مى گذارد».

۳.۴ - سلامت روح و جسم

بدیهى است که انسان بیمار براى زندگى تلخ کامى به همراه دارد. البته بعضى از بیماری های جسمی و روانى اهمیّت چندانى ندارند ولى خواه نا خواه در زندگى تأثیر دارد.

۳.۵ - همتایى و سنخیّت

حساس ترین موضوع در انتخاب همسر ،‌ تناسب و سنخیت و همتایى زوجین است. زن و مرد هر چه با هم تناسب و هماهنگى بیشترى داشته باشند تنش ها و اختلافات کمتر خواهد بود.
البته هماهنگی، تناسب صددرصد امکان ندارد زیرا هر انسانى داراى روح، اخلاق ، تربیت خانوادگی، محیط و خانواده مخصوص خود است و با دیگرى فرق دارد امّا باید کوشش شود فاصله کمتر باشد. همتایى دختر و پسر در دین داری، فرهنگ و فکر،‌ اخلاق،‌ تحصیلات علمی، سنّ و سال و وضعیت مالى نقش اساسى در زندگى بهتر دارد.
در انتخاب همسر دقت و تحقیق لازم است امّا وسواس و کنکاش بیش از اندازه مطلوب نیست.


۱. وسائل الشیعه، شیخ حر عاملی، ج ۲۰، ص ۵۰    
۲. وسائل الشیعه، شیخ حر عاملی، ج ۲۰، ص ۵۰    
۳. وسائل الشیعه، شیخ حر عاملی، ج ۲۰، ص ۵۰    
۴. وسائل الشیعه، شیخ حر عاملی، ج ۲۰، ص ۵۰؛ «من تزوج امرأة لمالها وکله الله الیه، ومن تزوجها لجمالها رأی فیها ما یکره، ومن تزوجها لدینها جمع الله له ذلک»    
۵. وسائل الشیعه، شیخ حر عاملی، ج ۲۰، ص ۷۶؛ «إذا جاءکم من ترضون خلقه ودینه فزوجوه، إلا تفعلوه تکن فتنة فی الارض وفساد کبیر»    
۶. الاخلاق، شیخ طبرسی، ص۱۹۷    



سایت مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی    


رده‌های این صفحه : ازدواج | جوانان




جعبه ابزار