• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

مراقبت حضرت فاطمه از دیگران

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: حضرت فاطمه، فداکاری، ایثار .

پرسش: سیره حضرت فاطمه (سلام‌الله‌علیهم) در مراقبت از دیگران چگونه بود؟

پاسخ اجمالی: تاریخ صحنه‌هایی از ایثار و فداکاری حضرت فاطمه (سلام‌الله‌علیها) از پدر و همسر و فرزندانشان با جلو‌ه‌های خاص آن ثبت کرده است.



مراقبت به عنوان یک اخلاق مهم انسانی به شمار می‌رود. حسی برخاسته از‌ اندیشیدن به دیگران، ایثار و فداکاری. حضرت فاطمه (علیه‌السّلام) از همان خردسالی، احساس عمیق مراقبت از پدر را به جلوه درآورد، تا آنجا که از سوی پدر بزرگوارش، به لقب «اُمّ ابیها» مفتخر شود. حضرت فاطمه (علیه‌السّلام) با وجود کم سالی، تسلّی دهنده پدر در بحبوحه مبارزه توحید و شرک بود. روزی مشرکان محتویات شکمبه شتری را بر سر و روی پیامبر ریختند و فاطمه در غیاب مادرش، پاک‌کننده و آرامش دهنده پیامبر بود. کاری که مشابهش را در جوانی و به هنگام بازگشت پدر و همسرش از سخت‌ترین جنگ‌های صدر اسلام بارها انجام داد و خون از چهره و پیکر این دو قهرمان بزرگ فداکار شُست. بر پایه برخی گزارش‌ها، پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) پس از بازگشت از نبردی سخت و خسته کننده، طبق معمول به فاطمه (علیه‌السّلام) سر زد. فاطمه پدر را غبار آلود، خسته و با لباسی پاره پاره دید. از‌این‌رو، بر چهره و چشمان پدر بوسه زد و گریست.مشابه همین کار را پس از جنگ خونین احد کرد. خون را از چهره پدر زدود، سپس تکه حصیری را سوزاند و از خاکسترش مرهمی ساخت و بر زخم پدر نهاد.
[۲] بخاری، محمد بن اسماعیل، صحیح البخاری، ج۳، ص۱۰۶۶، ح۲۷۵۴.



می‌توان فعالیت‌های حضرت فاطمه (علیه‌السّلام) در تهیه غذا برای همسر و فرزندان را نیز افزود، اما نکته قابل توجه، غذا پختنِ گاه به گاه ایشان و بردن آن برای پدر یا دعوت ایشان به خانه برای خوردن غذا است.
[۳] ر.ک: سیره فاطمی، ج۲ ص۲۱۰ - ۲۱۱، سیره اخلاقی فاطمه.
حضرت فاطمه (علیه‌السّلام) همچنین با تحمل گرسنگی و سختی‌های زندگی فقیرانه صدر اسلام، از فرزندان خود با کمال جدیت مراقبت کرد. او در کمتر از یک دهه و در میان تنگناهای اقتصادی، چهار فرزند به دنیا آورد و آنها را با شیره جانش پرورد؛ کاری که تنها از حس مراقبت کامل و تمام عیار یک مادر بر می‌آید. او حتی برای پس از وفاتش نیز‌اندیشید و برای اینکه فرزندانش بی‌سرپرست نمانند، یکی از زنان خویشاوندش را به همسرش معرفی کرد تا با او ازدواج کند و وی نگاهداری از فرزندان فاطمه (علیه‌السّلام) را بر عهده گیرد. فرزندانی خردسال که بزرگ‌ترین آنها، هشت ساله بود.
[۴] ر.ک: محمّدی ری‌شهری، محمّد، حکمت‌نامه فاطمی، ص۶۱۷، ح۴۲۷.
[۵] محمّدی ری‌شهری، محمّد، حکمت‌نامه فاطمی، ص۶۴۱، ح۴۴۹.



۱. نیشابوری، محمد بن عبدالله، المستدرک علی الصحیحین، ج۳ ص۱۶۹، ح ۴۷۳۷.    
۲. بخاری، محمد بن اسماعیل، صحیح البخاری، ج۳، ص۱۰۶۶، ح۲۷۵۴.
۳. ر.ک: سیره فاطمی، ج۲ ص۲۱۰ - ۲۱۱، سیره اخلاقی فاطمه.
۴. ر.ک: محمّدی ری‌شهری، محمّد، حکمت‌نامه فاطمی، ص۶۱۷، ح۴۲۷.
۵. محمّدی ری‌شهری، محمّد، حکمت‌نامه فاطمی، ص۶۴۱، ح۴۴۹.
۶. ابن‌شهرآشوب، محمد بن علی‌، مناقب آل ابی‌طالب (علیهم‌السّلام)، ج۳، ص۳۶۲.    



سایت‌ حدیث‌نت، برگرفته از مقاله «مراقبت حضرت فاطمه از دیگران» تاریخ بازیابی۱۳۹۹/۳/۲۹.    


رده‌های این صفحه : فضائل حضرت فاطمه | مباحث تاریخی




جعبه ابزار