• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

مراد از یقطعون در آیه ۲۷ سوره بقره

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: خداوند، قرآن کریم، آیه.

پرسش: در آیاتی مانند «ویقطعون ما امر الله به ان یوصل»، آنچه خداوند فرمان داده تا با آن پیوند برقرار کنیم، چیست؟

پاسخ اجمالی: در این آیه آمده است که فاسقان پیوندهایی را که خدا دستور داده تا برقرار بماند را از هم می‌گسلند. این پیوندها شامل پیوندهای فراوانی؛ مانند پیوند خویشاوندی، پیوند دوستی، پیوندهای اجتماعی، پیوند و ارتباط با رهبران الهی و پیوند و رابطه با خدا است.



همان‌گونه که در پرسش آمده، قرآن کریم در مواردی، دستور خدا به برخی پیوندها را یادآور می‌شود:
«الَّذینَ ینْقُضُونَ عَهْدَ اللَّهِ مِنْ بَعْدِ میثاقِهِ وَ یقْطَعُونَ ما اَمَرَ اللَّهُ بِهِ اَنْ یوصَلَ وَ یفْسِدُونَ فِی الْاَرْضِ اُولئِکَ هُمُ الْخاسِرُون؛ [فاسقان] کسانی هستند که پیمان خدا را، پس از محکم ساختن آن، می‌شکنند و پیوندهایی را که خدا دستور داده برقرار سازند، قطع نموده، و در روی زمین فساد می‌کنند اینها زیان‌کارانند.»


در این آیه خداوند سه ویژگی برای فاسقان و نافرمانان بیان کرده است:
۱.پیمان‌شکنی در برابر خدا.
۲.قطع نمودن آنچه که خدا فرمان به پیوند آن داده است.
۳.فساد در زمین.
در توضیح ویژگی دوم که مورد سؤال قرار گرفته است، باید گفت:
اگرچه مفسران با توجه به برخی روایات، «...اِیَّاکَ وَ مُصَاحَبَةَ الْقَاطِعِ‌ لِرَحِمِهِ فَاِنِّی وَجَدْتُهُ مَلْعُوناً فِی کِتَابِ اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ...الَّذِینَ یَنْقُضُونَ‌ عَهْدَ اللَّهِ‌ مِنْ بَعْدِ مِیثاقِهِ‌ وَ یَقْطَعُونَ ما اَمَرَ اللَّهُ بِهِ اَنْ یُوصَلَ‌...». منظور از «ما اَمَرَ اللَّهُ بِهِ اَنْ یوصَلَ» را تنها صله رحم و حفظ رابطه خویشاوندی دانسته‌اند، ولی دقت در مفهوم آیه نشان می‌دهد که معنای وسیع‌تر و عمومی‌تری را می‌توان از آن برداشت کرد که مسئله قطع رحم و قطع ارتباط با خویشاوندان تنها یکی از مصداق‌های آن است؛ زیرا آیه می‌گوید: فاسقان پیوندهایی را که خدا دستور داده تا برقرار بماند را از هم می‌گسلند. این پیوندها شامل پیوندهای فراوانی؛ مانند پیوند خویشاوندی، پیوند دوستی، پیوندهای اجتماعی، پیوند و ارتباط با رهبران الهی و پیوند و رابطه با خدا است، و به این ترتیب نباید معنای آیه را منحصر به قطع رحم و زیر پا گذاشتن رابطه‌های خویشاوندی دانست؛ لذا بعضی از مفسران آن‌را به قطع رابطه با پیامبران و مؤمنان، یا قطع رابطه با پیامبران دیگر و کتب آسمانی آنها که خدا دستور پیوند با همه آنها را داده است تفسیر کرده‌اند. پیدا است که این تفسیرها نیز بیان‌کننده بخشی از مفهوم کلی آیه است. ضمن این‌که در برخی تفاسیر، عبارت «ما اَمَرَ اللَّهُ بِهِ اَنْ یوصَلَ» در قرآن به پیوند با اهل‌بیت پیامبر (علیه‌السّلام) نیز تفسیر شده است.


۱. بقره/سوره۲، آیه۲۷.    
۲. کلینی، محمد بن یعقوب، کافی، ج‌۲، ص۳۷۷، محقق، مصحح، غفاری، علی اکبر، آخوندی، محمد، تهران، دار الکتب الاسلامیة، چاپ چهارم، ۱۴۰۷ق.    
۳. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۱، ص۱۵۴، تهران، دار الکتب الاسلامیة، چاپ اول، ۱۳۷۴ش.    
۴. عروسی حویزی، عبد‌علی بن جمعه، تفسیر نور الثقلین، ج۱، ص۴۵، محقق، رسولی محلاتی، سید‌هاشم، قم، اسماعیلیان، چاپ چهارم، ۱۴۱۵ ق.    



پایگاه اسلام کوئست، برگرفته از مقاله «مراد از قطع نمودن آنچه که خدا فرمان به وصل آن داد» تاریخ بازیابی۱۳۹۹/۱۱/۱۵.    


رده‌های این صفحه : آیات سوره بقره | فاسقان | مباحث قرآنی




جعبه ابزار