قرائت قرآن با صوت حزین
ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف
کلیدواژه:قرائت قرآن، قرآن خواندن، صوت حزین.
پرسش :چرا در روایات سفارش شده
قرآن را با صوت حزین و اندوهآمیز بخوانیم؟
چرا روایت شده قرآن را حزین بخوانیم؟ و اینکه دعا خواندن و مداحی کردن اکثر مداحان در بلندگوهای مساجد و اماکن مقدس حتی حرم امام هشتم اینقدر گوش خراش است به طوری که انسان با شنیدن صدایشان از چند صدمتری فرار را بر قرار ترجیح میدهد و در واقع هیچ تفاوتی میان عزاداری و جشن وجود ندارد و شنیدن صدایشان واقعاً قابل تحمل نیست؟
در روایات سفارش به
قرائت قرآن با صدای حزین و غمگین شده است؛ زیرا قرآن کریم، کتاب جدّیت
است و شوخی بر نمیدارد و یادآور مسئولیت خطیر انسانی و هشدار دهنده عاقبت بد زندگی بر اساس افکار غلط و روحیّات فاسد، میباشد و پیوسته حقایق
زندگی دنیا و
آخرت را به ما گوشزد مینمایند، از اینرو؛ فضای
نزول قرآن با حزن آمیخته است و اساساً هر چه جدّی است و عمیق و گویای حقیقت، در هالهای از حُزن و اندوه قرار دارد و بر عکس، هر آنچه سطحی است و سرگرم کننده، با سرور و شادمانی همراه میباشد؛ با این توجه است که قرآن پیوسته ما را هشدار میدهد و به جدیت و حُزن میکشاند.
وقتی قرآن، طبیب حاذق
روح و قلب آدمی میباشد، طبیعی است که حال و هوای قرائت کننده در برابر قرآن با ناله و زاری و اضطراب و بیقراری همراه گردد و با دو بال بیم و امید با حال حزین در فضای قرآن سیر نماید.
پیامبر اکرم (صلی الله علیه وآله) فرمود:«به راستی قرآن همراه با حُزن نازل شده است. بنابر این، هنگامی که قرآن میخوانید گریه کنید. و اگر گریه نکردید، حالت گریه بر خود گیرید».
و «نیکوترین مردمان در قرائت قرآن کسی است که به هنگام قرائت آن، صدایش را حزنانگیز کند».
امام صادق (علیهالسلام) میفرماید:«همانا قرآن همراه با حزن و اندوه فرود آمده است. پس آنرا همراه با حزن و اندوه بخوانید».
روایت شده؛ «هنگامی که
امام کاظم (علیه السلام) قرآن میخواند، صدایش را حزنانگیز میکرد و میگریست و شنوندگان تلاوت حضرتش نیز میگریستند».
خلاصه؛ حزین خواندن قرآن هنگام تلاوت، معنویت قاری را افزایش داده و آزاری نیز به دیگران نخواهد رساند و این موضوع نباید با ایجاد مزاحمتی که در برخی موارد -خواسته یا ناخواسته – در برخی محافل مذهبی ایجاد میشود، خلط شود؛ زیرا موضوع دوم، مورد تأیید نیست.
پایگاه اسلام کوئست