• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

فضایل سوره‌ کافرون

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: سوره‌ کافرون، سوره‌ مکی، قرآن.

پرسش: فضیلت تلاوت سوره‌ «کافرون» را بیان کنید؟

پاسخ اجمالی: در مورد فضیلت تلاوت سوره کافرون روایات زیادی وارد شده است من جمله:
۱. قرائت سوره کافرون برابر با قرائت یک چهارم قرآن است.
۲. شیطان‌های طغیان‌گر را از انسان دور می‌کند.
۳. انسان را از شرک پاک می‌کند.
۴. مومن را از ترس و وحشت روز رستاخیز در امان می‌دارد.
۵. اگر در سفر خوانده شود زاد و توشه انسان را افزایش می‌دهد.




سوره‌ «کافرون» از سوره‌های مکی است و شش آیه دارد.


در مورد فضیلت تلاوت سوره کافرون روایات فراوانی نقل شده است که حاکی از اهمیت محتوای آن است مثلاً از پیامبر اکرم (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) نقل شده است:

•«من قرا قُلْ یا اَیُّهَا الْکافِرُونَ‌ فکانما قرا ربع القرآن و تباعدت عنه مردة الشیاطین، و برا من الشرک، و یعافی من الفزع الاکبر؛ کسی که سوره‌ی «کافرون» را بخواند، مانند آن است که یک‌چهارم قرآن را تلاوت کرده باشد، شیطان‌های طغیان‌گر از او دور می‌شوند، از شرک پاک می‌شود، و از ترس و وحشت روز رستاخیز در امان خواهد بود.»

برخی مفسران معتقدند؛ تعبیر به «ربع القرآن» شاید از آن‌رو باشد که حدود یک‌چهارم قرآن در ارتباط با مبارزه با شرک و بت‌پرستی است، و عصاره آن در این سوره آمده است، و دور شدن شیاطین سرکش برای آن است در این سوره دست رد بر سینه‌ مشرکان زده شد، و می‌دانیم که شرک مهم‌ترین ابزار شیطان است.
در گزارشی آمده است: مردی خدمت پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) آمد و عرض کرد: ‌ای رسول خدا! برای این آمده‌ام که چیزی به من بیاموزی که هنگام خواب بخوانم. پیامبر فرمود:
•«اذا اخذت مضجعک فاقرا قُلْ یا اَیُّهَا الْکافِرُونَ، ثم نم علی خاتمتها فانها براءة من الشرک؛ هنگامی که به بستر رفتی، سوره‌ «کافرون» را بخوان، و در آخرش بخواب که این نشانی از بیزاری از شرک است.»
همچنین گزارش شده است، پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) به جبیر بن مطعم فرمود: آیا دوست داری هر گاه برای سفر بیرون می‌روی در میان همسفرانت باشخصیت‌تر از همه بوده و از تمامشان زاد و توشه بیشتری داشته باشی؟ گفتم: بلی! پدر و مادرم فدایت‌ای رسول خدا. فرمود: سوره‌های «کافرون»، «نصر»، «توحید»، «فلق» و «ناس» را بخوان و «بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمنِ الرَّحِیمِ» را در ابتدای آنها بگو. جبیر می‌گوید: من مال زیادی نداشتم و با ‌کسانی که خدا قسمت می‌کرد، همسفر می‌شدم، و تا هنگام بازگشت از سفر از همه باهمّت‌تر و پرتوشه‌تر بودم.


حسین بن ابی‌العلاء از امام صادق‌ (علیه‌السّلام) نقل می‌کند:
•«عن الحسین بن ابی العلاء قال من قرا قل یا ایها الکافرون و قل هو الله احد فی فریضة من الفرائض غفر الله له و لوالدیه و ما ولدا و ان کان شقیا محی من دیوان الاشقیاء و کتب فی دیوان السعداء و احیاه الله سعید و اماته شهیدا و بعثه شهیدا؛ کسی که سوره‌های «کافرون» و «توحید» را در یکی از نمازهای واجبش بخواند، خدای متعال او، پدر، مادر و فرزندانش را بیامرزد، و اگر شقی باشد نامش از دیوان اشقیا پاک شده و در دیوان پاکان نوشته ‌شود و خدا در زندگی‌اش او را سعادتمند کرده و با پاداش شهیدان بمیراند و در زمره‌ آنان مبعوث گرداند.»


با توجه به این‌که این سوره در «مکه» نازل شده، لحنش نشان‌گر آن است که مسلمانان در اقلیت و کفار در اکثریت بودند، پیامبر اسلام (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) از ناحیه‌ آنها سخت در فشار بود، و مشرکان اصرار داشتند تا حضرتشان را به سازش با شرک بکشانند، پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) بدون آنکه با آنان درگیر شود، با استفاده از این سوره، دست رد بر سینه‌ همه‌ آنان ‌زد.
محتوای اصلی این سوره آن است که نجات در قیامت در گرو توحید و نفی شرک است. و جالب توجه آنجا است که در این سوره دو بار تاکید شده که من معبودهای شما را نمی‌پرستم و این تاکید برای ناامید ساختن آنها است. همچنین دو بار تاکید شده است که شما هرگز معبود من، خدای یگانه را نمی‌پرستید و این دلیلی است بر لجاجت آنها، و سرانجامش این است که ما با هم سازش نخواهیم کرد! من هستم و آیین توحیدی خودم، و شما باشید و آیین شرک آلودتان.


۱. طبرسی، فضل بن حسن، مجمع البیان فی تفسیر القرآن، ج۱۰، ص۸۳۹، مقدمه، بلاغی‌، محمد جواد تهران، ناصر خسرو، چاپ سوم، ۱۳۷۲ش.    
۲. طبرسی، فضل بن حسن، مجمع البیان فی تفسیر القرآن، ج۱۰، ص۸۳۹، مقدمه، بلاغی‌، محمد جواد تهران، ناصر خسرو، چاپ سوم، ۱۳۷۲ش.    
۳. طبرسی، فضل بن حسن، مجمع البیان فی تفسیر القرآن، ج۱۰، ص۸۳۹، مقدمه، بلاغی‌، محمد جواد تهران، ناصر خسرو، چاپ سوم، ۱۳۷۲ش.    
۴. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج‌۲۷، ص۳۸۱، تهران، دار الکتب الاسلامیة، چاپ اول، ۱۳۷۴ش.    
۵. طبرسی، فضل بن حسن، مجمع البیان فی تفسیر القرآن، ج‌۱۰، ص۸۳۹.    
۶. طبرسی، فضل بن حسن، مجمع البیان فی تفسیر القرآن، ج‌۱۰، ص۸۳۹.    
۷. طبرسی، فضل بن حسن، مجمع البیان فی تفسیر القرآن، ج‌۱۰، ص۸۳۹.    .
۸. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج‌۲۷، ص۳۸۱، تهران، دار الکتب الاسلامیة، چاپ اول، ۱۳۷۴ش.    
۹. ر.ک:مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج‌۲۷، ص۳۸۰.    



پایگاه اسلام کوئست، برگرفته از مقاله «تعالیم سوره‌ کافرون» تاریخ بازیابی۱۳۹۹/۹/۱۷.    






جعبه ابزار