• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

فرستادن حضرت فاطمه برای باز کردن در

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: حضرت فاطمه، امیرالمؤمنین، هجوم به خانه حضرت فاطمه.

پرسش: در ماجرای هجوم به خانه حضرت فاطمه (سلام‌الله‌علیها) چگونه ممکن است امیرالمؤمنین (علیه‌السّلام) در خانه بنشیند و همسرش را پشت در بفرستد؟

پاسخ اجمالی: اولاً: در برخی نقل‌ها آمده که آنان مستقیماً حضرت فاطمه (علیه‌السّلام) را صدا زدند. ثانیاً: در سندهای دیگر آمده که: زمانی که در زدند، حضرت فاطمه پشت درآمد تا بیعت گیرندگان به خاطر حیا از دختر حضرت رسول و حفظ حرمت پیامبر اکرم (صلی‌الله‌علیه‌وآله) بازگردند.



اولاً معلوم نیست آن چیزی که به ما رسیده، دقیقاً به همان شکل باشد. یعنی افرادی که می‌خواستند به ناحق از حضرت امیرمؤمنان بیعت بگیرند حضرت امیر را صدا بزنند اما حضرت زهرا پشت در آید. بلکه نقل‌هایی داریم که نشان می‌دهد آنان مستقیماً حضرت زهرا (علیه‌السّلام) را صدا زدند. مثلا در کتاب مصنف ابن ابی‌شیبه
[۱] ابن‌ابى شيبه، ابوبکر، المصنف، ج۸، ص۵۲.
نوشته شده: امیر مومنان در زمان بیعت با خلیفه اول، با چند تن از یارانش مانند زبیر به خانه فاطمه رفتند و اجتماع کردند و با او مشورت می‌کردند. وقتی خلیفه دوم از آن اجتماع آگاه شد، آمد و صدا زد: ‌ای دختر رسول خدا! (حضرت امیر را صدا نکردند تا جواب دهد، بلکه حضرت فاطمه را خطاب قرار دادند لذا ایشان جواب داد) اگر آنهایی که در خانه جمع شده‌اند متفرق نشوند خانه را آتش می‌زنیم.
در تفسیر عیاشی، آمده است: فاطمه (سلام‌الله‌علیهم) وقتی دید که آنها داخل کوچه شدند و قصد هجوم به منزل را دارند، در خانه را بست و پشت آن قرار گرفت لذا با آنها مواجه شد.


نیز در سندهای دیگر که به دست ما رسیده است آمده: زمانی که در زدند، حضرت فاطمه پشت درآمد تا بیعت گیرندگان به واسطه حیا از دختر حضرت رسول و حفظ حرمت رسول الله بازگردند. طبق متن الامامة والسیاسة همینطور هم شد و عده‌ای حیا کردند و برگشتند اما باقی افراد هیزم آوردند و آن ماجرا پیش آمد.
در منابع دیگر آمده است خلیفه دوم هنگام آمدن به سمت خانه دختر پیامبر با آتش آمد (و معه قبس من نار) و با فاطمه (علیه‌السّلام) روبرو شدند.
[۵] طبري، محمد بن جرير، تاريخ طبري، ج۳، ص۱۰۱.
[۶] بلاذري، احمد بن يحيي، انساب الاشراف، ج۲، ص۲۸۶.
بنابراین چنین نبود که امام علی (علیه‌السّلام) را صدا کرده باشند، اما حضرت فاطمه (سلام‌الله‌علیهم) پشت در رفته باشد.


۱. ابن‌ابى شيبه، ابوبکر، المصنف، ج۸، ص۵۲.
۲. عیاشی، محمد بن مسعود، تفسیر العیاشی، ج۲، ص۶۷.    
۳. ابن‌قتیبه دینوری، عبد الله بن مسلم، الامامة و السیاسة، ج۱، ص۳۰.    
۴. اندلسی، احمد بن محمد، العقد الفرید، ج۵، ص۱۳.    
۵. طبري، محمد بن جرير، تاريخ طبري، ج۳، ص۱۰۱.
۶. بلاذري، احمد بن يحيي، انساب الاشراف، ج۲، ص۲۸۶.



سایت‌ حدیث‌نت، برگرفته از مقاله «فرستادن حضرت فاطمه برای باز کردن در» تاریخ بازیابی۱۳۹۹/۴/۱۵.    






جعبه ابزار