• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

علت عذاب قوم ثمود پس از توبه

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: توبه، سوره شعراء، قوم ثمود، آیه، خداوند.

پرسش: با توجه به آیات ۱۵۷ و ۱۵۸ سوره شعراء، با وجود ندامت قوم ثمود، در حالی‌که هنوز عذاب نهایی واقع نشده بود!؛ چرا توبه آنها پذیرفته نشد و دچار عذاب شدند؟

پاسخ اجمالی: مفسیرین معتقدند که اولاً توبه قوم ثمود بعد از دیدن نشانه‌های قطعی عذاب و همچنین توبه‌ای غیر واقعی بوده است.



این‌که در پرسش مطرح شده، چرا خداوند قوم ثمود را دچار عذاب کرد، در حالی‌که آنها بعد از کشتن شتر صالح (علیه‌السّلام) پشیمان شده بودند؟!
در پاسخ باید گفت؛ با آن‌که آیه ۱۵۷ سوره شعراء ناظر به آن است که گویا قوم ثمود بعد از کشتن شتر پشیمان شده بودند، اما واقعیت آن است که اولاً: توبه و پشیمانی آنها توبه واقعی نبود، و ثانیاً: این‌گونه نبود که آنان بعد از کشتن شتر بلافاصله پشیمان شده باشند، بلکه پشیمانی آنان زمانی بود که نشانه‌های قطعی عذاب را دیده بودند و چنین توبه‌ای پذیرفتنی نیست و سودی نخواهد داشت؛ چرا که قرآن کریم در این زمینه می‌فرماید: «وَ لَیْسَتِ التَّوْبَةُ لِلَّذینَ یَعْمَلُونَ السَّیِّئاتِ حَتَّی اِذا حَضَرَ اَحَدَهُمُ الْمَوْتُ قالَ اِنِّی تُبْتُ الْآن...».
و این‌که قرآن کریم فرمود: «فَاَصْبَحُوا نادِمِینَ»، ندامتشان هنگامی بود که آثار عذاب را مشاهده کردند، و گرنه بعد از کشتن شتر و قبل از بروز نشانه‌های عذاب هنوز بر موضغ خود پایدار بوده و نشانه‌ای از پشیمانی و توبه در آنها مشاهده نمی‌شد. دلیل این ادعا، آیه‌ای از قرآن کریم است که بیان می‌دارد:
«فَعَقَرُوا النَّاقَةَ وَ عَتَوْا عَنْ اَمْرِ رَبِّهِمْ ْ وَ قالُوا یا صالِحُ ائْتِنا بِما تَعِدُنا اِنْ کُنْتَ مِنَ الْمُرْسَلِینَ؛ پس شتر را کشتند و از فرمان پروردگارشان سرپیچیدند، و (سپس با تمسخر) گفتند: ‌ای صالح! اگر تو پیامبری، اکنون ما را دچار عذابی کن که وعده‌اش را می‌دهی!»
آنان تا آنجا پیش رفتند که بر اساس آنچه در آیه ۴۹ سوره نمل آمده است، تصمیم به شبیخون شبانه و کشتن خود حضرت صالح (علیه‌السّلام) داشتند.
بنابراین، چون قوم ثمود طغیان‌گری را از حد گذرانده بودند و در عمل نشان دادند که آماده پذیرش حق نیستند، اراده الهی بر این قرار گرفت که زمین را از وجودشان پاک سازد.


۱. نساء/سوره۴، آیه۱۸.    
۲. فخررازی، محمد بن عمر، مفاتیح الغیب، ج‌۲۴، ص۵۲۵، بیروت، دار احیاء التراث العربی، چاپ سوم، ۱۴۲۰ق.    
۳. اعراف/سوره۷، آیه۷۷.    
۴. طباطبائی، سید محمد‌حسین‌، المیزان فی تفسیر القرآن، ج‌۱۵، ص۳۰۸، قم، دفتر انتشارات اسلامی‌، چاپ پنجم‌، ۱۴۱۷ق.    



پایگاه اسلام کوئست، برگرفته از مقاله «علت عذاب قوم ثمود پس از توبه» تاریخ بازیابی۱۳۹۹/۱۲/۱۶.    






جعبه ابزار