• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

عزاداری ایرانیان برای امام حسین

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: عزاداری، امام حسین، ایران، عرب.

پرسش: ‌چرا عزاداری امام حسین (علیه‌السّلام) در میان ایرانیان بیشتر و با شکوه‌تر از عرب‌هاست که هم‌زبان معصومین‌اند؟

پاسخ اجمالی: دینی که حضرت محمد (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) ارائه نمود مخصوص یک قوم و قبیله یا یک ملت خاص نیست، احساس عرب و غیر عرب نسبت به پیامبر و اهل بیت (علیهم‌السّلام) یکسان است. دولت ایران تنها دولت شیعی است که به شکل کاملی نسبت به عزاداری امام حسین (علیه‌السّلام) و اهل بیت (علیهم‌السّلام) اهتمام خاصی می‌ورزد. اینکه می‌بینیم عزاداری در میان عرب‌ها کمتر بروز می‌کند، بی‌توجهی دولت عراق نسبت به آیین تشیع به علت گرایش آنها به غرب بوده که باعث شده ماهیت اصلی اسلامی خود را از دست بدهند.



دینی که پیامبر ما حضرت محمد (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) ارائه نمود مخصوص یک قوم و قبیله یا یک ملت خاص نیست، بلکه صراط مستقیمی است که جهانیان را به سمت رستگاری هدایت می‌کند و فرزندان رسول خدا و امامان ما شیعیان هم کسانی بودند که پرچم هدایت یک امت جهانی را عهده‌دار بودند.
بنابراین احساسی که یک عرب نسبت به پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) و اهل بیت (علیهم‌السّلام) او ممکن است داشته باشد، با احساس یک غیر عرب بسیار مشابه است، پس در این زمینه گرایش به نژاد و این‌که فکر کنیم اعراب به خاطر نژادشان باید نسبت به اهل بیت حساس‌تر باشند، چندان درست نیست.


یکی از علل این‌که می‌بینیم عزاداری کشورهای عربی برای اهل بیت و خصوصاً امام حسین (علیه‌السّلام) کمتر نمود دارد، بی‌توجهی دولت‌های عربی است نسبت به آئین تشیع و نقشی که زنده نگه داشتن یاد اهل بیت پیامبر در تزکیه‌ی جامعه می‌تواند داشته باشد؛ آنها به خاطر گرایش به غرب ماهیت اصلی اسلامی خود را از دست داده‌اند و در میان کشورها، دولت ایران تنها دولت شیعی است که به شکل کاملی نسبت به عزاداری حسینی و آرمانهای اهل بیت اهتمام می‌ورزد. مثلاً کشور عراق که زمانی پایگاه تشیع به حساب می‌آمد، بعد از روی کار آمدن صدام حسین ماهیت خود را از دست داد و حکومت بعث در شهری مذهبی مثل کربلا مدارس علمیه را از علماء و طلاب خالی نمود، در حالی که قبل از آن هزاران روحانی داشت و با این وجود همچنان مردم در ابراز ارادت نسبت به خاندان پیامبر کوشا هستند.


در کشور عربستان سعودی هم حکومت وهابی آنجا اجازه‌ی ساختن و زیاد شدن مساجد شیعیان را نمی‌دهد و لذا شیعیان اماکنی را با عنوان ملک شخصی می‌سازند و در آن به اقامه عزا می‌پردازند، ولی در این بین کشورهای امیرنشین، بحرین هم وجود دارد که ۸۰% مردم آن شیعه دوازده امامی هستند و حکومت آنجا روز تاسوعا و عاشورا را تعطیل رسمی اعلام می‌کند.


در کشورهای همسایه ایران اهل سنت در اکثریت هستند و شیعیان جمع کوچکی را تشکیل می‌دهند و همین امر مانع ظهور و بروز آنان می‌گردد. کشور کویت تنها ۴۰% شیعه دارد ولی یکصد حسینیه در آن ساخته شده است و بیشتر مجالس عزایی که در آنجا برقرار می‌شود، توسط کسانی است که تبعه کویت و عرب‌زبان هستند، در کشور عمان هم که دو میلیون جمعیت دارد، تنها یکصد هزار شیعه وجود دارد و با این وجود، در شهر تجاری «مطرح» ۶ مسجد و ۱۰ حسینیه وجود دارد در «مسقط» ۳ مسجد و ۳ حسینیه در شهر «لواء» ۳ مسجد و ۳ حسینیه و در شهر «برکه» ۳ مسجد و ۱ حسینیه و ۴ حسینیه و ۳ مسجد در شهر «مصفه» و ۴ مسجد و ۵ حسینیه در «خابوره» و ۲ حسینیه و ۲ مسجد در «صحم» وجود دارد علاوه بر این نمونه‌های دیگری را نه تنها در کشورهای عربی بلکه در اقصی نقاط جهان می‌توان یافت که شیعه در بدترین شرایط و به بهترین شکل به حراست از حریم اهل بیت پیامبر می‌پردازد.
[۱] معتمدی، سید حسین، عزاداری سنتی شیعیان، ج۲، ص۸۲۱، تابستان، اول، ۷۹.



۱. عبدالکریم بی‌آزار شیرازی، عاشورا در سرزمینهای خاورمیانه.
۲. سید حسین معتمدی، عزاداری سنتی شیعیان.



۱. معتمدی، سید حسین، عزاداری سنتی شیعیان، ج۲، ص۸۲۱، تابستان، اول، ۷۹.



سایت اندیشه قم، برگرفته از مقاله "چرا عزداری امام حسین در میان ایرانیان بیشتر وبا شکوهتر از عربهاست که هم زبان معصومین اند؟"، تاریخ بازیابی۱۳۹۹/۱۰/۲۲.    






جعبه ابزار