• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

عبادت و روزی

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: عبادت، روزی حلال، فضیلت.
پرسش: معنای این‌که عبادت دارای ۷۰ جزء است و به‌دست آوردن روزی حلال دارای فضیلت بیشتری است، چیست؟

پاسخ:



در روایتی از پیامبر اکرم ـ صلی‌الله‌علیه‌وآله ـ آمده است: «عبادت دارای هفتاد جزء است و کسب حلال، برترین جزء آن به‌شمار می‌رود».
[۱] شیخ صدوق، ثواب الأعمال و عقاب الأعمال، ص ۱۸۰ ؟؟؟، دارالشریف الرضی للنشر، قم، چاپ دوم، ۱۴۰۶ق.



در این‌گونه احادیث باید به چند نکته توجه کرد:

۲.۱ - ۱. نهایت عبادت در بندگی

عبادت دارای معنای گسترده‌ای است و آن عبارت است از: نهایت تعظیم و بندگی دربرابر خدایی که او فقط شایسته آن است. بنابراین هر عمل و تفکر‌ی که در مسیر بندگی و تعظیم الهی باشد، عبادت محسوب می‌شود؛ لذا می‌توان بیش از هفتاد عمل را برشمرد که به نوعی، عبادت به‌شمار می‌آیند و نیازی به ذکر تک‌تک آنها نیست.


این اعداد، احتمالاً عدد واقعی نیستند؛ بلکه منظور، زیادی اعمال (از باب مثال برای کثرت در اجزای عبادت)
[۲] حسینی شیرازی، سید محمد، المال، أخذا و عطاء و صرفا، محقق و مصحح: صاحب، مهدی، ص ۲۰۳، ‌ مؤسسة الوعی الاسلامی، دار العلوم، بیروت، چاپ اول، ۱۴۲۵ق.
است که شأنیت این را دارند که در گستره معنایی عبادت داخل شوند.

۳.۱ - ۳. توجه به کسب روزی حلال

این دسته از روایات، بیانگر مراتب عبادت
[۳] حسینی شیرازی، سید محمد، المال، أخذا و عطاء و صرفا، محقق و مصحح: صاحب، مهدی، ص ۲۰۳، ‌ مؤسسة الوعی الاسلامی، دار العلوم، بیروت، چاپ اول، ۱۴۲۵ق.
و اهمیت و تشویق کسب روزی حلال نسبت به دیگر موارد است؛ زیرا آنچه در نظام اقتصادی اسلام، بیش از هر چیز اهمیت دارد، حلال بودن کسب‌و‌کار است؛ یعنی به دست آوردن مال، از راهی که آزاد است و ممنوعیت شرعی ندارد. به‌علاوه تأثیر تربیتی تغذیه حلال در توفیق انجام دادن اعمال و عبادات، بسیار زیاد است؛ ازاین‌رو بر شخص مسلمان واجب است که در حد ضرورت و به‌قدر توان، کار کند و مخارج خود و خانواده‌اش را تأمین سازد؛ اما شغل او باید مباح باشد و مالی را که صرف هزینه‌های زندگی خود می‌کند، حلال باشد. قرآن کریم از طرفی به کسب حلال امر می‌کند و از طرفی از ضد آن یعنی حرام‌خواری و انجام دادن کار نامشروع نهی می‌کند و آن‌ را پیروی از شیطان می‌خواند و می‌فرماید: «یا أَیُّهَا النَّاسُ کُلُوا مِمَّا فِی الْأَرْضِ حَلالاً طَیِّباً وَ لا تَتَّبِعُوا خُطُواتِ الشَّیْطانِ إِنَّهُ لَکُمْ عَدُوٌّ مُبینٌ»؛ «ای مردم! از آنچه در این زمین است (از انواع خوردنی‌ها) حلال و پاکیزه بخورید و برخوردار شوید و پیروی از گام‌های شیطان نکنید که او برای شما دشمنی آشکار است».


۱. شیخ صدوق، ثواب الأعمال و عقاب الأعمال، ص ۱۸۰ ؟؟؟، دارالشریف الرضی للنشر، قم، چاپ دوم، ۱۴۰۶ق.
۲. حسینی شیرازی، سید محمد، المال، أخذا و عطاء و صرفا، محقق و مصحح: صاحب، مهدی، ص ۲۰۳، ‌ مؤسسة الوعی الاسلامی، دار العلوم، بیروت، چاپ اول، ۱۴۲۵ق.
۳. حسینی شیرازی، سید محمد، المال، أخذا و عطاء و صرفا، محقق و مصحح: صاحب، مهدی، ص ۲۰۳، ‌ مؤسسة الوعی الاسلامی، دار العلوم، بیروت، چاپ اول، ۱۴۲۵ق.
۴. بقره (۲) آیه ۱۶۸.    



پایگاه اسلام کوئست.    


رده‌های این صفحه : اخلاق | اخلاق اسلامی | کسب حلال و حرام




جعبه ابزار