• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

طراحی ناکثین برای پیکار با امام علی

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: ناکثین، حضرت علی (علیه‌السّلام)

پرسش: ناکثین برای جنگ با حضرت علی (علیه‌السّلام) چگونه برنامه‌ریزی کردند و اهداف سران آنها چه بود؟

پاسخ اجمالی: ناکثین به طمع مال و قدرت برای طراحی نقشه جنگ در مکّه اجتماع کردند. چون به معاویه اطمینان نداشتند و کوفه هم متمایل به امام علی (علیه‌السّلام) بود شام و کوفه را مناسب ندیدند و در نهایت بصره را برای مکان جنگ انتخاب کردند.



اساسِ شورای ناکثین، جای درنگ دارد. آنان جهت برنامه‌ریزی برای رویارویی با امیر‌مؤمنان در مکّه اجتماع کردند. طلحه، زبیر، عایشه، مروان بن حکم، یعلی بن منیه، عبد‌اللّه بن عامر، عبد‌اللّه بن زبیر و افرادی از این دست، نشستند تا محلّ جنگ را معیّن سازند و نقشه جنگ و راه‌های رویارویی را طرّاحی کنند.
هریک از اینها ویژگی‌های خود را داشتند. طلحه و زبیر،
شیفته قدرت بودند و در سر، هوای ریاست و خلافت داشتند. مروان، مردی فریبکار، وسوسه‌گر و به دور از دیانت بود. عبد‌اللّه بن عامر، حاکمی برکنار شده بود که جیب‌هایش را از دینار و درهم بیت‌المال، پُر کرده بود و همین‌طور، یعلی بن منیه. بدین‌ترتیب، قدرت‌طلبی، رفاه‌جویی و هوا و هوس‌ها با فتنه‌ای کور به هم آمیختند و از دل آنها، «پیکار جمل» بیرون آمد.


این گروه، پس از بررسی‌های فراوان، بصره را برگزیدند؛ زیرا از یک‌سو به معاویه اطمینان نداشتند تا به سوی شام روند و از سوی دیگر، به دنبال مکانی بودند که هم زمان، پایگاه نظامی نیز باشد و هیچ شهری جز کوفه و بصره، این ویژگی را نداشت.
آنان به جهت تمایل کوفیان به امام علی (علیه‌السّلام) و تمایل بصریان به عثمان، بصره را برگزیدند؛ افزون بر آن‌که ابن‌عامر، در بصره نفوذ داشت؛ زیرا وی زمانی حاکم آن دیار بود و این، همان چیزی بود که آنان را برای گِردآوردن مردم و دستیابی به آگاهی‌های لازمی که در جنگ مفید می‌افتاد، کمک می‌کرد.


۱. دینوری، ابن‌قتیبة، الإمامة و السیاسة، ج۱، ص۷۹.    
۲. ابن‌اعثم کوفی، احمد، الفتوح، ج۲، ص۴۵۳.    



سایت‌ حدیث‌نت، برگرفته از مقاله «طراحی ناکثین برای پیکار با امام علی» تاریخ بازیابی۱۳۹۹/۹/۱.    


رده‌های این صفحه : جنگ های امام علی | ناکثین




جعبه ابزار