• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

صلوات کامل

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: صلوات.
پرسش: چه دلایلی بر وجود عبارت «و آل محمد» در پایان صلوات وجود دارد؟
پاسخ:





۱.۱ - پرسش صحابه از پیامبر

هنگامی که آیه: «إِنَّ الله و مَلائِکَته یُصلون عَلی النَبیّ یا اَیُّها الَّذین آمَنوا صَلّوا عَلَیه و سَلِّموا تَسلیما» نازل گردید، یاران رسول خدا ـ صلی‌الله‌علیه‌وآله ـ از او درخواست کردند که چگونه بر او صلوات بفرستند؟

۱.۲ - پاسخ پیامبر به اصحاب

پیامبر ـ صلی‌الله‌علیه‌وآله ـ فرمود: «لاتصلوا علی الصلاة البتراء»؛ بر من صلوات بتراء (ناقص و بریده) نفرستید». یادآور شدند، پس چگونه درود بفرستیم؟ فرمود بگویید: «اللّهمّ صل علی محمد و آل محمد».
[۲] الصواعق المحرقه، فصل اول، ص ۱۴۶.



موقعیت «آل محمد صلی‌الله‌علیه‌وآله» از نظر فرستادن درود به‌گونه‌ای است که برخی از مذاهب فقهی سنی، ضمیمه کردن آل را بر پیامبر ـ صلی‌الله‌علیه‌وآله ـ لازم دانسته است و در این مورد امام شافعی می‌گوید:

۲.۱ - دیدگاه امام شافعی

یا اهل‌بیت رسول‌الله حبکم
فرض من‌الله فی القرآن انزله
کفاکم فی عظیم القدر انکم
من لم یصل علیکم لا صلاة له
ای خاندان پیامبر دوستی شما فریضه‌ای است که خدا در قرآن فرستاده است. در بزرگی مقام شما همان بس که هرکس بر شما درود نفرستد، نماز ندارد.

۲.۲ - حدیثی از صحیح بخاری

صحیح بخاری نزد اهل‌سنت، صحیح‌ترین کتاب، پس از کلام‌الله مجید است، نظر برادران سنت را به حدیثی که او در صحیح خود در کتاب تفسیر ، ذیل سوره احزاب آورده است جلب می‌کنیم:
عبدالرحمان بن‌ ابی‌لیلی تقل می‌کند: کعب بن‌ معجره مرا ملاقات کرد و گفت: آیا دوست داری حدیثی را به عنوان هدیه به تو تقدیم کنم، آن حدیث این است که روزی پیامبر ـ صلی‌الله‌علیه‌وآله ـ گرامی نزد صحابه آمد، عرض کردیم ای رسول خدا! کیفیت کلی سلام کردن بر شما را از قرآن آموختیم، بفرمایید چگونه بر شما صلوات بفرستیم؟ حضرت فرمود: «اَللهُم صلّ علی مُحمّد و آل مُحمّد، کما صَلّیتَ عَلی إبراهیم اِنَّک حَمید مَجید».
[۳] بخاری، صحیح، کتاب تفسیر، ج ۶، جزء ۲۱۷.



۱. احزاب(۲۳)، آیه ۵۶.    
۲. الصواعق المحرقه، فصل اول، ص ۱۴۶.
۳. بخاری، صحیح، کتاب تفسیر، ج ۶، جزء ۲۱۷.



پایگاه حدیث نت.    


رده‌های این صفحه : اخلاق اسلامی | دعا | صلوات | فضائل اخلاقی




جعبه ابزار