• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

صفت عفو

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: قرآن، حدیث، صفات الهی، خدا.

پرسش: صفت عفو خداوند را در لغت و قرآن و حدیث توضیح دهید؟



صفت «عفوّ (بخشاینده/ درگذرنده)»، بر وزن فَعول از مادّه «عفو» است که دو معنا دارد: یکی ترک و فرو گذاشتن چیزی و دیگری، جستن چیزی. عفو، یعنی بخشایش خدای متعال نسبت به بندگانش، که از معنای نخست است و فرو گذاشتن ایشان از سوی اوست که از روی بخشش خود، ایشان را کیفر نمی‌دهد.
فراهیدی می‌گوید: هر آن که سزاوار کیفری باشد و او را فرو گذاری، در حقیقت، او را عفو کرده‌ای. معنای دوم نیز طلب و جستن است که فراهیدی درباره آن گفته است: «انّ العُفاة طلاّب المعروف؛ عفوکنندگان، جویندگان نیکی هستند.»


در قرآن کریم، برگرفته‌های مادّه «عفو»، در وصف خدای سبحان، هجده بار به‌کار رفته‌اند و نام «عفوّ» با نام «غفور»، چهار بار و با نام «قدیر»، یک بار یاد شده است.
چنان‌که در بحث واژه‌شناسی گفته شد، عَفو، به معنای تَرک و عَفُوّ، به معنای ترک کننده است. از سوی دیگر، ترک کردن، نیازمند متعلَّق است و متعلَّق فرو گذاشتن خدا در آیات و احادیث، گناهان بندگان است و مقصود از فرو گذاشتن گناهان از سوی خدا، آن است که خدای متعال، کیفر گناهان را فرو می‌گذارد.
راغب اصفهانی، گفته است: عفو، آهنگ نمودن برای دستیابی به چیزی است و «عَفَوتَ عنه»، یعنی: «زدودن گناه او را با روی گردانی از او قصد کردی». پس عفو، همان گذشتِ از گناه است و سخن نیایش‌گران در نیایش: «أسألک العفو و العافیة؛ یعنی: ترک کیفر و به سلامت ماندن را می‌خواهم.»


۱. فراهیدی، خلیل بن احمد، کتاب العین، ج۲، ص۲۵۸.    
۲. عطاردی، عزیز الله، مسند الإمام الصادق، ۸، ص۵۰۳.    



حدیث‌نت، برگرفته از مقاله «صفت عفو» تاریخ بازیابی ۱۳۹۶/۳/۸.    



جعبه ابزار