• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

شعور موجودات

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: ادراک موجودات، تعقل، شعور.

پرسش: بر اساس آیات قرآنی و به ویژه «آیه عرض امانت»، آیا آسمان‌ها، زمین و کوه‌ها نیز مانند انسان‌ها دارای قدرت تعقل و اختیار در انتخاب هستند؟!

پاسخ اجمالی: در آیه ۴۴ سوره اسراء که می‌فرمایید: «آسمان‌های هفت‌گانه و زمین و کسانی که در آنها هستند، همه تسبیح او می‌گویند...» به صورت غیر مستقیم به شعور و ادراک موجودات اشاره شده است، زیرا تسبیح و تحمید فرع بر شعور و ادراک است؛ همچنین از آیه‌ ۷۲ سوره احزاب که بیان می‌کند آسمان و زمین از تحمل بار امانت الهی شانه خالی کردند نیز می‌توان شعور آسمان و زمین را به عنوان موجوداتی مادی استنباط کرد.
عارفان و اهل معرفت نیز معتقدند که همه موجودات شعور دارند؛ آنان بر این باورند که عشق، حیات و شعور در تمام موجودات سریان دارد.



از نظر قرآن کریم و بر اساس مبانی فلسفه و عرفان، تمام موجودات (چه انسان و چه غیر انسان) دارای شعور و ادراک هستند که البته با توجه به استعدادها و قابلیت‌هایی که از طرف خدا به آنها داده شده، این شعور و ادراک دارای درجات متفاوتی می‌باشد.
در همین راستا، آیات متعددی از قرآن بیان می‌دارند که تمام موجودات تسبیح‌گوی خداوند هستند؛ مانند: «آسمان‌های هفت‌گانه و زمین و کسانی که در آنها هستند، همه تسبیح او می‌گویند و هیچ موجودی نیست که تسبیح و حمد او نگوید، ولی شما تسبیح آنها را نمی‌فهمید، او بردبار و آمرزنده است».
در این آیه هر چند به صورت مستقیم به شعور و ادراک موجودات اشاره نشده است، اما روشن است که تسبیح و تحمید فرع بر شعور و ادراک است.
آیه‌ای دیگر بیان می‌کند آسمان و زمین از تحمل بار امانت الهی شانه خالی کردند: «ما به آسمان‌ها و زمین و کوه‌ها امانت را عرضه کردیم. همه از تحمل آن بازماندند و سخت بیمناک شدند، ولی انسان آن را برداشت. براستی که انسان بسیار ستم‌کار و نادان بود».
از این آیه نیز می‌توان شعور آسمان و زمین را به عنوان موجوداتی مادی استنباط کرد؛ زیرا شانه خالی کردن از تحمل بار امانت و نپذیرفتن آن، بدون ادراک و شعور نسبت به امانت مورد نظر، معنایی نخواهد داشت.
آیه‌ دیگری هم داریم که امکان خشوع و خضوع کوه‌ها را مطرح می‌کند: «اگر این قرآن را بر کوهی نازل می‌کردیم، می‌دیدی که در برابر آن خاشع می‌شود و از خوف خدا می‌شکافد! اینها مثال‌هایی است که برای مردم می‌زنیم، شاید در آن بیندیشید».


عارفان و اهل معرفت نیز معتقدند که همه موجودات شعور دارند؛ آنان بر این باورند که عشق، حیات و شعور در تمام موجودات سریان دارد.
[۷] صدرالمتالهین، المبدا و المعاد، ص۲۱۳۷، تهران، انجمن حکمت و فلسفه ایران، ۱۳۵۴ش.
[۹] جمعی از نویسندگان، دومین یادنامه علامه طباطبائی، ص۳۰، تهران، مؤسسه مطالعاتی و تحقیقات فرهنگی، چاپ اول، ۱۳۶۳ش.



۱. اسراء/سوره۱۷، آیه۴۴.    
۲. ر.ک:سایت اسلام کوئست، مقاله «چگونگی تسبیح جمادات و نباتات».    
۳. ر.ک:سایت ویکی پرسش، مقاله «حمد».    
۴. ر.ک:سایت اسلام کوئست، مقاله «تسبیح موجودات عالم در قرآن کریم ».    
۵. احزاب/سوره۳۳، آیه۷۲.    
۶. حشر/سوره۵۹، آیه۲۱.    
۷. صدرالمتالهین، المبدا و المعاد، ص۲۱۳۷، تهران، انجمن حکمت و فلسفه ایران، ۱۳۵۴ش.
۸. صدرالمتالهین، الحکمة المتعالیة فی الاسفار العقلیة الاربعة، ج۷، ص۱۵۳، بیروت، دار احیاء التراث، چاپ سوم، ۱۹۸۱م.    
۹. جمعی از نویسندگان، دومین یادنامه علامه طباطبائی، ص۳۰، تهران، مؤسسه مطالعاتی و تحقیقات فرهنگی، چاپ اول، ۱۳۶۳ش.



پایگاه اسلام کوئست، برگرفته از مقاله «شعور موجودات»، تاریخ بازیابی۱۴۰۰/۴/۲.    






جعبه ابزار