• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

شبهه طلب‌کردن فدک به‌عنوان ارث از سوی حضرت زهرا

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: پیامبر، فدک، حضرت فاطمه.

پرسش: اگر پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) فدک را بخشید، چرا فاطمه (علیه‌السّلام) بعد از رحلت پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم)، فدک را به عنوان ارث، طلب کرد؟

پاسخ اجمالی: حضرت فاطمه (علیه‌السّلام) در ابتدا اقدام حکومت را در خلع ید کارگزارانش به محاکمه کشید و در مرحله آخر مسأله ارث را مطرح نمود.



فاطمه (علیه‌السّلام) ابتدا به درستی و با راستی تمام، ملکیت خود را بر فدک، اعلام کرد و اقدام حکومت را در خلعِ ید کارگزارانش در فدک، به محاکمه کشید. حکومت وقت، بر خلاف قوانین قضایی و به جای این که متصرّفان نوپیدا را مدّعی بداند و از آنها دلیل و بیّنه بخواهد، فاطمه (علیه‌السّلام) را با آن‌که ذو الید و اختیاردار فدک بود، مدّعی خواند و اقامه بیّنه را بر عهده وی نهاد. فاطمه زهرا (علیه‌السّلام) ناگزیر، شاهدانی آورد و چون دوباره بر خلاف قوانین قضایی، گواهی آنان پذیرفته نشد، باز، ناگزیر از استدلالی اقناعی بهره گرفت و راه دیگری را برای اثبات ملکیّت خود پیمود. به سخن دیگر، فاطمه (علیه‌السّلام) در این دادگاه ناجوان مردانه، در پی اثبات ملکیت فعلی و تسلّطش بر فدک است و در آخرین مرحله می‌فرماید که بر فرض نبخشیدن پیامبر (علیه‌السّلام) هم، بنا به قانون ارث، بخش عظیمی از فدک، به تنها فرزند ایشان، یعنی وی می‌رسد.
[۱] محمّدی ری شهری، محمّد، کرائم قرآن در فضائل اهل بیت، ص۴۴۵ ـ ۴۴۶، انتشار ۱۳۹۴.



۱. محمّدی ری شهری، محمّد، کرائم قرآن در فضائل اهل بیت، ص۴۴۵ ـ ۴۴۶، انتشار ۱۳۹۴.



سایت‌ حدیث‌نت، برگرفته از مقاله «بخشش فدک» تاریخ بازیابی۱۳۹۹/۴/۱۵.    


رده‌های این صفحه : ارث | حضرت زهرا | فدک




جعبه ابزار