• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

سوره‌ یس

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلید واژه: سوره یس، قلب قرآن
پرسش: اهمیت و محتوای سوره یس را بنویسید؟
پاسخ:



چنان که می‌دانیم این سوره در " مکه " ناز شده است، بنابر این محتوای آن از نظر کمی محتوای عمومی سوره‌های مکی است که از توحید و معاد و وحی و قرآن و انذار و بشارت سخن می‌گوید.


در این سوره چهار بخش عمده دیده می‌شود:
۱ـ نخست سخن از رسالت پیامبر و قرآن مجید و هدف از نزول این کتاب بزرگ آسمانی و گروندگان به آن است و تا آیه یازده آن را ادامه می‌دهد.
۲ـ بخش دیگری از این سوره از رسالت سه نفر از پیامبران الهی، و چگونگی دعوت آنها به سوی توحید و مبازره پی‌گیر و طاقت فرسای آنها با شرک سخن می‌گوید که در حقیقت یک نوع تسلی و دلداری به پیامبر و ارائه طریق در انجام رسالت بزرگ او است.
۳ـ بخشی از این سوره که از آیه ۳۳ شروع می‌شود و تا آیه ۴۴ ادامه دارد، پر از نکات جالب توحیدی، و بیان گویا از آیات و نشانه‌های عظمت پروردگار در عالم هستی است، در قسمت‌های اخیر سوره نیز بحث توحیدی و آیات الهی باز می‌گردد.
۴ـ بخش مهم دیگری از این سوره در مسائل مربوط به " معاد " و دلائل گوناگون آن و چگونگی حشر و نشر، و سؤال و جواب در روز قیامت، و پایان جهان، و بهشت و دوزخ سخن می‌گوید، که در این قسمت نکته‌های بسیار مهم و دقیقی است. در لا به لای این بحث‌ها چهارگانه آیاتی تکان دهنده برای بیداری و هشیاری غافلان و بی خبران آمده است که اثری نیرومند در دل‌ها و جان‌ها دارد.
خلاصه این که: در این سوره با صحنه‌های مختلفی از آفرینش و قیامت و زندگی و مرگ و انذار و بشارت روبرو می‌شود که مجموعه‌ای بیدار کننده و نسخه‌ای شفابخش را تشکیل می‌دهد.


سوره "یس"به گواهی احادیث متعددی که در این زمنیه وارد شده، یکی از مهم‌ترین سوره‌های قرآنی است، به گونه‌ای که در احادیث به عنوان " قلب قرآن " نامیده شده است.

۳.۱ - یس قلب قرآن

پیامبر فرمود: "إنّ لکلِّ شیء قلباً وقلب القرآن یس؛ هر چیزی قلبی دارد و قلب قرآن یس است".

۳.۲ - در کلام امام صادق(ع)

در حدیثی از امام صادق(ع) نیز همین معنی آمده است و در ذیل آن می‌افزاید:
"فمَنْ قرء یس فی نهاره قبل أنْ یمسی، کان فی نهاره من المحفوظین و المرزوقین حتی یمسی، ومَن قرأها فی لیله قبل أنْ ینام وُکِّلَ به ألف ملک یحفظونه مِنْ کلِّ شیطان رجیم و مِنْ کلِّ آفة؛ هر کس آن را در روز پیش از آن که غروب شود بخواند، در تمام طول روز محفوظ و پر روزی خواهد بود، و هر کس آن را در شب پیش از خفتن بخواند، خداوند هزار فرشته را بر او مامور می‌کند که او را از هر شیطان رجیم و هر آفتی حفظ کنند..."به دنبال آن فضائل مهم دیگری نیز بیان می‌فرماید.

۳.۳ - خیر دنیا و آخرت

پیامبر فرمود:
"سورة یس تدعی فی التوراة المعمة! قیل: وما المعمة؟ قال: تعمّ صاحبها خیر الدنیا والآخرة...؛ سوره یس در تورات به عنوان "عمومیت آفرین" نامیده شده، سؤال شد: از چه رو به آن عمومیت آفرین گفته می‌شود؟ فرمود: به خاطر این که کسی که همدم و همنشین این سوره باشد، او را مشمول تمام خیر دینا و آخرت می‌کند.."
شاید کمتر سوره‌ای دارای این همه فضیلت باشد. این فضیلت برای کسانی نیست که تنها الفاظ آن را بخوانند و مفاهیم آن را فراموش کنند، بلکه عظمت به خاطر محتوای سوره است.
محتوایی بیدارگر، ایمان ‌بخش و مسئولیت آفرین و تقوازا که وقتی انسان در آن اندیشه کند، در اعمال او پرتو افکن گردد و خیر دنیا و آخرت را برای او به ارمغان می‌آورد.
در آیه ۶۰ این سوره سخن از پیمانی به میان می‌آورد که خداوند از تمام فرزندان آدم گرفته که شیطان را پرستش نکنند که شیطان دشمن آشکاری است: "أَلَمْ أَعْهَدْ إلَیْکُمْ یا بَنِی آدَمَ أَنْ لا تَعْبُدُوا الشَّیْطَانَ إنَّهُ لَکُمْ عَدُوٌّ مُبِینٌ" روشن است هر گاه انسان به این پیمان الهی پایبند باشد. همان گونه که در احادیث آمده، از هر شیطان رانده شده‌ای در امان خواهد بود، ولی اگر این آیه را سرسری می‌خواند و در عمل از دوستان مخلص و یاران وفادار شیطان است، نمی‌تواند به این افتخار بزرگ نائل گردد، همچنین درباره فرد فرد آیات و کلمات این سوره باید این دقت را انجام داد.


۱. تفسیر مجمع البیان، شیخ طبرسی، ج ۸، ص۲۵۵    
۲. تفسیر مجمع البیان، شیخ طبرسی، ج ۸، ص۲۵۵    
۳. تفسیر مجمع البیان، شیخ طبرسی، ج ۸، ص۲۵۵    
۴. سوره یس، آیه ۶۰    



سایت مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی    


رده‌های این صفحه : اسامی آیات و سور | قرآن شناسی




جعبه ابزار