• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

زندگی جاویدان

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: زندگی جاویدان، عمر ابدی، پیامبر اکرم صلی‌الله‌علیه‌وآله، حضرت عیسی علیه‌السلام، حضرت عزیر علیه‌السلام، حضرت خضر علیه‌السلام.

پرسش: در سوره انبیاء آیه ۳۴ آمده است: «و ما جعلنا لبشر من قبلک الخلد؛ ما برای هیچ انسانی قبل از تو زندگی جاویدان قرار ندادیم»، پس چرا قرآن به زنده بودن حضرت عیسی علیه‌السلام، حضرت عزیر و حضرت خضر اشاره کرده است؟

پاسخ: خداوند متعال به هیچ‌کس عمر ابدی و دائمی و جاویدان نداده، به‌جز ذات اقدس الهی که واجب‌الوجود می‌باشد.



آیه فوق اشاره به اشکالات و ایرادات مشرکان درباره نبوت پیامبر اکرم ـ صلی‌الله‌علیه‌وآله ـ است، آنها معتقد بودند که اگر پیامبر اسلام ـ صلی‌الله‌علیه‌وآله ـ خاتم پیامبران است، باید هرگز نمیرد تا حافظ آیین خویش باشد. بنابراین مرگ او در آینده، دلیل بر بطلان ادعای او خواهد بود. با نزول آیه فوق، آشکار شده است که دین اسلام قائم به شخص نیست تا با عدمش از بین برود، بنابراین جاودانگی مذهب نیاز به پاسداری دائمی پیامبر ندارد.


اما این‌که آیه فوق، با زنده بودن حضرت عیسی علیه‌السلام تناقض دارد، در پاسخ می‌توان گفت: آیه فوق گویای این مطلب است که «هیچ انسانی را قبل از تو زندگی جاویدان قرار ندادیم»، به این معنی، انسان خلق نشده که عمر و زندگی ابدی و جاویدان داشته باشد. در‌حالی‌که حضرت عیسی ـ علیه‌السلام ـ حیات ابدی ندارند و قبل از قیامت و بعد از ظهور، می‌میرند، «کل نفس ذائقه الموت؛ هر موجود زنده طعم مرگ را می‌چشند».
[۶] قزوینی، محمدکاظم، امام مهدی (عج)، ص ۶۸۶ ـ ۶۷۸، قم، الهادی، ۱۳۷۸ ش.



درباره حضرت عزیر ـ علیه‌السلام ـ باید گفت: طبق آیه ۲۵۹ سوره بقره، ایشان ۱۰۰ سال مرده بودند و دوباره زنده شدند تا اینکه قدرت خداوند را درباره معاد ملاحظه نمایند: «یا همانند کسی که از کنار آبادی عبور کرد که ویران شده بود گفت: چه‌گونه خدا اینها را پس از مرگ زنده می‌کند؟ خداوند او را صد سال میراند، سپس زنده کرد و به او گفت: چه‌قدر درنگ کردی؟ گفت یک روز یا بخشی از روز فرمود: نه، بلکه صد سال درنگ کردی، نگاه به غذای خود کن که تغییری نکرده و به الاغت (که چه‌گونه از هم متلاشی شده) برای اینکه تو را نشانه‌ای بر مردم (در مورد معاد) قرار دهدیم، اکنون به استخوان‌های (الاغ خود) نگاه کن که چه‌گونه آنها را برداشته و به هم پیوند می‌دهیم و... و معروف این است که این شخص حضرت عزیر بوده و در حدیثی از امام صادق علیه‌السلام نیز این موضوع تأیید شده است.


اما درباره زنده بودن حضرت خضر علیه‌السلام باید گفت: در قرآن نامی از خضر نیامده است؛ اما از روایات اهل بیت علیهم‌السلام این‌طور استفاده می‌شود که ایشان پیامبر اعلی بودند و هنوز هم زنده هستند و معلم حضرت موسی علیه‌السلام (که در آیات ۸۲ ـ ۶۰ سوره کهف مطرح است) نیز حضرت خضر ـ علیه‌السلام ـ بوده است.
ایشان هم همانند حضرت عیسی ـ علیه‌السلام ـ طبق آیه فوق «کل نفس ذائقه الموت» قبل از قیامت می‌میرند و زندگی جاویدان و همیشگی ندارند.


در نتیجه خداوند به هیچ‌کس عمر ابدی و دائمی و جاویدان نداده، به‌جز ذات اقدس الهی که واجب‌الوجود می‌باشند.



۱. تفسیر نمونه،‌ مکارم شیرازی، دارالکتب الاسلامیه، تهران، ج ۱۳، ص ۴۰۳.
۲. امام مهدی، محمدکاظم قزوینی، نشر الهادی،‌ ص ۶۸۶ ـ ۶۷۸.
۳. المیزان،‌ علامه طباطبایی، بنیاد علمی و فکری علامه، ج ۱۳، ص ۵۹۷.


۱. انبیاء (۲۱)، آیه ۳۴.    
۲. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج ۱۳، ص ۴۰۳، تهران، دارالکتب الاسلامیه.    
۳. نساء (۴)، آیه ۱۵۷.    
۴. آل‌عمران (۳)، آیه ۵۵.    
۵. آل‌عمران (۳)، آیه ۱۸۵.    
۶. قزوینی، محمدکاظم، امام مهدی (عج)، ص ۶۸۶ ـ ۶۷۸، قم، الهادی، ۱۳۷۸ ش.
۷. بقره (۲)، آیه ۲۵۹.    
۸. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج ۲، ص ۲۹۳، تهران، دارالکتب الاسلامیه.    
۹. طباطبایی، محمدحسین، المیزان، تهران، بنیاد علمی و فکری علامه طباطبایی، ۱۳۶۳.    



سایت اندیشه قم، برگرفته از مقاله «زندگی جاویدان»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۵/۰۸/۲۱.    


رده‌های این صفحه : تضاد آیات | قرآن شناسی




جعبه ابزار