• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

دیدار دوستان و آشنایان در قیامت

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: بهشت، قیامت، دوستان، ملاقات، فامیل، دیدارآشنایان، سوره حجر، سوره رعد.

پرسش: آیا انسان در روز قیامت می‌تواند به دیدار افرادی که در دنیا آنان را می‌شناخته برود؟ منظور افرادی غیر از خویشاوندان است که آنان را در دنیا می‌شناخت، آیا می‌تواند به دیدارشان برود؟

پاسخ اجمالی: دیدار تمام بهشتیان با هم را می‌توان از آیات شریفه‌ سوره حجر که می‌فرماید: بهشتیان «روبروی» هم و یا در کنار هم هستند، استنباط کرد. و دیدار خویشان و اقوام نیز در آیه ۲۳ سوره رعد تصریح شده است.



یکی از بزرگ‌ترین لذت‌های انسان بهره‌گرفتن از مجلس انس با دوستان یک‌رنگ و باصفا است؛ از‌این‌رو یکی از نعمت‌ها و لذت‌های بهشتیان ملاقات و دیدار با هم‌دیگر است. از مجموع آیات و روایات می‌توان چنین برداشت نمود که دیدار و مهمانی بهشتیان دست‌کم در دو سطح انجام می‌شود:
• دیدار تمام بهشتیان با هم را شاید بتوان از آیات شریفه‌ای که بیان می‌کند بهشتیان «روبروی» هم و یا در کنار هم هستند، استنباط کرد:
«به یقین، پرهیزکاران در باغ‌ها (ی سرسبز بهشت) و در کنار چشمه‌ها هستند. (فرشتگان به آنها می‌گویند) داخل این باغ‌ها شوید با سلامت و امنیّت؛ هرگونه غلِّ [حسد و کینه و دشمنی‌] را از سینه آنها برمی‌کنیم (و روحشان را پاک می‌سازیم) در حالی که همه برابرند، و بر تخت‌ها روبروی یکدیگر قرار دارند». (این تعبیر در آیات دیگری؛ مانند: صافات، ۴۴؛ دخان، ۵۳؛ واقعه، ۱۶، نیز آمده است.)
بنابراین، تعبیر روبروی هم بودن بهشتیان نشان می‌دهد که آنها اولاً: دارای دیدار عمومی و جلسات جمعی هستند؛ ثانیاً: آنها در جلسات اجتماعی‌شان گرفتار تشریفات آزاردهنده این دنیا نیستند و مجلس آنان بالا و پایین ندارد و از اصول زندگی طبقاتی رنج‌آور این دنیا در آن‌جا خبری نیست. همه برادرند؛ همه روبروی یکدیگر و در یک صف (نه یکی بالای مجلس و دیگری در پایین) می‌نشینند.
البته، این منافات با تفاوت مقام آنها از نظر درجات معنوی ندارد. این مربوط به جلسات اجتماعی آنها است، و‌گرنه هر کدام بر حسب درجه‌ تقوا و ایمان جایگاه مخصوص به خود را دارند.


در قرآن کریم به دیدار خویشان و اقوام نیز اشاره شده است:
«جَنَّاتُ عَدْنٍ یَدْخُلُونهَ وَ مَن صَلَحَ مِنْ ءَابَائهِمْ وَ اَزْوَاجِهِمْ وَ ذُرِّیَّاتهِمْ وَ الْمَلَئکَةُ یَدْخُلُونَ عَلَیهْم مِّن کلُ‌ بَاب؛ باغ‌های جاویدان بهشتی که وارد آن می‌شوند، و پدران و همسران و فرزندان صالح آنها و فرشتگان از هر دری بر آنان وارد می‌شوند».
برخی از مفسران می‌گویند: «نه تنها آیه فوق که بعضی دیگر از آیات قرآن نیز تصریح دارند که در جمع بهشتیان، پدران، همسران و فرزندان آنها که صالح باشند وارد می‌شوند، و این در حقیقت برای تکمیل نعمت‌های الهی بر آنان است، تا هیچ کمبودی حتی از نظر فراق افراد مورد علاقه‌ خود نداشته باشند و از آن‌جا که در آن سرا که سرای نوین و متکاملی است همه چیز تازه و نو می‌شود؛ آنها نیز با چهره‌های تازه و نو و محبت و صمیمیتی داغ‌تر و گرم‌تر وارد می‌شوند، محبتی که ارزش نعمت‌های بهشتی را چند برابر می‌کند.
اگرچه در آیه فوق تنها پدران، فرزندان و همسران ذکر شده‌اند، ولی در واقع همه بستگان در این جمع، حاضرند؛ چراکه حضور فرزندان و پدران بدون حضور برادران و خواهران و حتی سایر بستگان ممکن نیست، و این مطلب با کمی دقت روشن می‌شود؛ زیرا هرگاه کسی بهشتی باشد، پدر صالح او نیز به او ملحق می‌شود، و از آن‌جا که پدر صالح بهشتی است، همه‌ فرزندانش به او می‌پیوندند و به این ترتیب برادران به هم ملحق می‌شوند و با همین محاسبه سایر بستگان نیز در آن جمع حضور خواهند داشت.


۱. حجر/سوره۱۵، آیه۴۵-۴۷.    
۲. صافات/سوره۳۷، آیه۴۴.    
۳. دخان/سوره۴۴، آیه۵۳.    
۴. واقعه/سوره۵۶، آیه۱۶.    
۵. ر.ک:مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۱۱، ص۹۲.    
۶. رعد/سوره۱۳، آیه۲۳.    
۷. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۱۰، ص۱۹۵.    



پایگاه اسلام کوئست، برگرفته از مقاله «دیدار دوستان و آشنایان در قیامت»، تاریخ بازیابی۱۴۰۰/۷/۱۴.    






جعبه ابزار