• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

جنیان

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



آیامنبع قابل اعتمادي وجود ندارد تا ما بفهميم كه جنيان از كى خلق شده‌ اند و در چه زمانى مى‌ زيسته‌اند و داراى چه دين و زبان خاصى هستند؟ و به نظر مي رسد آنچه گفته مي شود ريشه اي ندارد.
پاسخ :
نمایه ها:جنیان،خلقت جن، دین جنیان



در جواب به محضر قرآن کریم و اهل بيت عصمت و طهارت رفته و از آنان كمك مى‌گيريم.
قرآن كريم، زمان آفرينش و خلقت جنیان را قبل از خلقت و آفرينش آدميان معرفى نموده و در اين باره اعلام مى‌نمايد كه:
»و لقد خلقنا الانسان من صلصال من حماً مسنون و الجان خلقناه من قبل من نار المسموم«
[۱] . سوره حجر/ ۳۶-۳۷.
»و در حقيقت انسان را از گِلى خشك، از گِلى سياه و بدبو، آفريديم و پيش از آن، جن را از آتشى سوزان و بى دود خلق كرديم«.
هر چند ما نمى‌توانيم، تاريخچه دقيق آفرينش جنیان را از اين آيه شريفه به دست آوريم، لكن صراحت كامل آيه ما را به زمان كلّى خلقت جنيان كه قبل از خلقت انسانهاست، راهنمايى مى‌نمايد و مفسرين قرآن كريم نيز با توجه به اين آیات، همگى زمان خلقت جنيان را به زمانى قبل از آفرينش آدميان، دانسته اند.
[۲] . ترجمه تفسير الميزان، سيدمحمدباقر موسوى همدانى، ج ۳۹، ص ۱۹۰ (تفسير الميزان علامه طباطبايى).



اما از طريق روايات نورانى كه از اهل بیت عصمت و طهارت‌ علیهم السلام رسيده است، مى‌توانيم زمان دقيق ترى را براى خلقت جنيان معرفى و اعلام نمائيم.
از جمله روايتى كه امام باقرعلیه السلام از آباء و اجداد طاهرينش از امام الموحدين اميرالمؤمنين‌عليه السلام نقل مى‌نمايد كه:
»انّ اللَّه تبارك و تعالى »لما« اراد ان يخلق خلقاً بيده و ذلك بعد ما مضى من الجن و النسناس فى الارض سبعه الاف السنه«
[۳] . بحارالانوار محمدباقر مجلسى، ج ۶۰، ص ۸۲. - تفسير قمى، على بن ابراهيم قمى، ج ۱، ص ۳۶.
»همانا (هنگاميكه) خداى تبارك و تعالى اراده نمود تا موجودى را بيافريند.(يعنى انسان را خلق نمايد) و اين در زمانى بود كه از خلقت و آفرينش جن و نسناس هفت هزار سال گذشته بود.
در اين روايت زمان آفرينش جنيان را ۷ هزار سال قبل از آفرينش آدميان معرفى مى‌نمايد. اما در روايت صحبت از موجود ديگرى به نام »نسناس« هم گرديده است كه آنهم از مخلوقات عجيب و شگفت آور خداى سبحان بوده كه به طور كلى برچيده شده و زمين از وجود آنها پاك گشته و ظاهراً بواسطه فساد و فتنه بزرگى كه در زمين انجام مى‌داده‌اند، بواسطه عذاب‌هاى الهى نابود شده‌اند و نامى از آنان نبوده و اثرى از آنها نيست.
[۴] . بحارالانوار، محمدباقر مجلسى، ج ۶۰، ص ۸۲.



و اما در جواب قسمت بعدى سؤال كه فرموده ‌ايد: آيا جنيان داراى زبان و يا دين خاصى هستند؟ جواب مى‌دهيم كه خير. جنيان با توجه به آن قدرت و نيرويى كه خداى تبارك و تعالى در نهاد آنان قرار داده است، مى‌توانند هر زبانى را بفهمند و يا به هر زبانى تكلم نمايند. و آنان از عقل بهره كافى دارند و لغات را كاملاً تشخيص مى‌دهند و اين قدرت مثل عمر طولانى آنان از معجزات و شگفتى‌هاى خالق بزرگ آنان است كه به آنان عطا نموده است.
[۵] . جن و شيطان در ادبیات و اديان، زين العابدين دست داده، ص ۱۱۳ به نقل از منهاج الصادقين.

جنیان دين خاصى ندارند، بلكه دين آنان نيز مثل دين آدمیان است.
[۶] . تفسير اطيب البيان، حاج سيدعبدالحسين طيّب، ج ۱۳، ص ۲۳۱ و ۲۳۲. ناقل كتاب جن و شیطان در ادبيات و اديان، زين العابدين دست داده، ص ۱۱۳.

هرچند در ميان جنیان دانشمندانى وجود داشته و دارند كه نادانان و جهالِ آنان را راهنمايى مى‌نمايند و حجت خداى بزرگ را بر آنها تمام مى‌نمايند تا راه عذر بر آنها بسته شود و احكام الهى را به آنان برسانند. اما از ميان خود آنان پيامبر و يا پيشوايى كه صاحب شريعت و يا رسالت باشد، وجود ندارد.
[۷] . جن و شيطان در ادبيات و اديان، ص ۱۲



اگر در بعضى از روايات ما اشاره شده كه آنان داراى پيامبرى بودند به نام يوسف و او را كشتند، در واقع صاحب شريعت و پيامبر مرسل نبوده است. بلكه دانشمندى برجسته و عالمى بزرگ بوده كه دين پيامبر انسانها يا پيامبر انسى را به آنها اعلام نمايد.
[۸] . عيون اخبار رضا، ص ۲۴۲، حديث ۲۶. - تفسير اطيب البيان، حاج سيدعبدالحسين طيب، ج ۱۳، ص ۲۳۱ و ۲۳۲، ناقل كتاب جن و شيطان، زين العابدين دست داده، ص ۱۱۲.

جنّيان در زمان هر پيامبرى پيرو دين همان پیامبر بوده‌اند. در زمان حضرت عيسى ‌عليه السلام پيرو حضرت عيسى و در زمان حضرت موسی‌علیه السلام پيرو دين حضرت موسى بوده‌اند و در زمان نبى گرامى اسلام‌صلى الله عليه وآله، پيرو آن حضرت بوده و مسلمان مى‌باشند.
[۹] . جن و شيطان، زين العابدين دست داده، ص ۱۰۷ و ۱۳۲.

و همچنين در متون روايى ما، داستانهاى عجيبى درباره جنيان نقل شده. مثل داستان حضور جنیان هنگام تلاوت قرآن كريم توسط پيامبر اكرم‌صلى الله عليه وآله در مكانى ميان مكه و طايف.
[۱۰] . جن / ۱۱ و ۱۴ و ۱۵.
يا داستان فردى از جنيان كه خدمت نبى گرامى اسلام رسيد و عرضه داشت من در زمان هابیل و قابیل بوده‌ام. در زمانيكه نوح‌عليه السلام در كشتى نشست با او بوده‌ام و زمانيكه حضرت ابراهيم‌عليه السلام در آتش افتاد نيز با او بودم و از پيروان حضرت موسى‌عليه السلام و عيسى‌عليه السلام بوده‌ام و الان نيز نزد شما آمده و سلام تمام پيامبرانى را كه ديده‌ام به شما ابلاغ مى‌نمايم و مى‌خواهم مسلمان شوم.
[۱۱] . تفسير قمى، ج ۲، ص ۲۹۹ (على بن ابراهيم قمى).

اينها همه حكايت از يك امر مسلم دارند و آن پيروى جنیان از دين پيامبران آدمیان است و جنّیان خود داراى دين مستقل نمى‌باشند. و امام واجب الاطاعه و مرجع تقلید آنان همان امام واجب الاطاعه آدميان و مرجع تقليد انسانها است و از ميان خودشان امام و يا مرجع و يا مخبر ندارند. به همين جهت شيعيان آنان در تمام تكاليف مثل شيعيان انسى و بشرى هستند.
[۱۲] . تفسير قمى، على بن ابراهيم قمى، ج ۱، ص ۳۷۵.



۱. . سوره حجر/ ۳۶-۳۷.
۲. . ترجمه تفسير الميزان، سيدمحمدباقر موسوى همدانى، ج ۳۹، ص ۱۹۰ (تفسير الميزان علامه طباطبايى).
۳. . بحارالانوار محمدباقر مجلسى، ج ۶۰، ص ۸۲. - تفسير قمى، على بن ابراهيم قمى، ج ۱، ص ۳۶.
۴. . بحارالانوار، محمدباقر مجلسى، ج ۶۰، ص ۸۲.
۵. . جن و شيطان در ادبیات و اديان، زين العابدين دست داده، ص ۱۱۳ به نقل از منهاج الصادقين.
۶. . تفسير اطيب البيان، حاج سيدعبدالحسين طيّب، ج ۱۳، ص ۲۳۱ و ۲۳۲. ناقل كتاب جن و شیطان در ادبيات و اديان، زين العابدين دست داده، ص ۱۱۳.
۷. . جن و شيطان در ادبيات و اديان، ص ۱۲
۸. . عيون اخبار رضا، ص ۲۴۲، حديث ۲۶. - تفسير اطيب البيان، حاج سيدعبدالحسين طيب، ج ۱۳، ص ۲۳۱ و ۲۳۲، ناقل كتاب جن و شيطان، زين العابدين دست داده، ص ۱۱۲.
۹. . جن و شيطان، زين العابدين دست داده، ص ۱۰۷ و ۱۳۲.
۱۰. . جن / ۱۱ و ۱۴ و ۱۵.
۱۱. . تفسير قمى، ج ۲، ص ۲۹۹ (على بن ابراهيم قمى).
۱۲. . تفسير قمى، على بن ابراهيم قمى، ج ۱، ص ۳۷۵.



سایت اندیشه قم    


رده‌های این صفحه : جن | کلام




جعبه ابزار