• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

جن سنی

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: جن، مسلمان، روز غدیر.

پرسش: می‌گویند: به دلیل اینکه همه جنیان مسلمان در روز غدیر با امام علی (علیه‌السّلام) بیعت کردند، جن سنی وجود ندارد بلکه آنان یا شیعه هستند یا کافر. آیا این مطلب صحت دارد؟



حدیثی در مورد بیعت جن‌ها با امام علی (علیه‌السّلام) در روز غدیر نیافتیم. هرچند دلیلی هم نیافتیم که نشان دهد همه جن‌های مسلمان، شیعه هستند یا بعضی شیعه و برخی سنی.


چند نکته دراین باره قابل ذکر است:

۲.۱ - حدیث از امام صادق

شاید دلیل بیعت جنیان با امام علی (علیه‌السّلام) حدیث زیر از امام صادق (علیه‌السّلام) باشد:
«انّ یوم النوروز، هوالیوم الّذی اخذ فیه النّبی (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) لامیرالمؤمنین (علیه‌السّلام) العهد بغدیرخم، فاقرّوا له بالولایة، فطوبی لمن ثبت علیها و الویل لمن نکثها، و هو الیوم الّذی وَجَّه فیه رسول اللّه (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) علیاً (علیه‌السّلام) الی وادی الجن، فاخذ علیهم العهود و المواثیق. و هو الیوم الذی ظفر فیه باهل النَّهروان و...»
[۲] مجله علوم حدیث، ش۱۵، ص۹.


«نوروز، همان روز است که پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) در غدیرخم برای امیرالمؤمنین (علیه‌السّلام) بیعت گرفت و مسلمانان به ولایت وی اقرار کردند.خوشا به حال آنان که به این بیعت، استوار ماندند و وای بر آنان که آن را شکستند. و این، همان روزی است که پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) علی (علیه‌السّلام) را به منطقه جنّیان روانه ساخت و از آنان عهد و پیمان گرفت. و همان روز است که علی (علیه‌السّلام) بر نهروانیان پیروز شد و...»
از روایت فوق به دست نمی‌آید که پیمان گرفتن از جنیان در روز غدیر و برای ولایت امام علی (علیه‌السّلام) بوده است. ممکن است چند سال پیش از واقعه غدیر اما در نوروز چنین مأموریتی به امام داده شده است.

۲.۲ - روایت از ابو‌حمزه ثمالی

برای رد این ادعا که همه جنیان مسلمان، شیعه نیستند به روایت زیر از ابو‌حمزه ثمالی استناد کرده‌اند:
«کنتُ اسْتَاذِنُ علی ابی‌جعفرٍ (علیه‌السّلام) فقیلَ: عِندَهُ قَومٌ، اثْبُتْ قلیلا حتّی یخرُجوا، فَخَرجَ قَومٌ انْکرْتُهُم و لَم اعْرِفْهُم، ثُمَّ اذِنَ لی فدَخَلتُ علَیهِ، فقلتُ: جُعِلتُ فِداک، هذا زمانُ بنی‌امیةَ و سَیفُهُم یقْطُرُ دما! فقالَ لی: یا ابا‌حَمزةَ، هؤلاءِ وَفْدُ شِیعَتِنا مِن الجِنِّ جاؤوا یسْالونَنا عَن مَعالمِ دِینِهِم؛
[۳] حلی، حسن بن سلیمان، مختصر بصائر الدرجات، ص۹۶، ح۳.


«برای اینکه خدمت امام باقر (علیه‌السّلام) برسم، اجازه خواستم. به من گفتند: عدّه‌ای نزد آن حضرت هستند. کمی صبر کن تا بیرون بیایند. [پس از چندی] افرادی بیرون آمدند که من آنها را نشناختم. سپس آن حضرت به من اجازه شرفیابی داد.خدمت رسیدم و عرض کردم: فدایت شوم؛ اینک دوران بنی‌امیه است و از شمشیرهایشان خون می‌چکد [و شما با این افراد نا‌شناس ملاقات می‌کنی]؟ فرمود: ‌ای ابو‌حمزه! آنها هیئتی از جنّیان شیعه ما بودند، آمده بودند تا تعالیم و مسائل دینی خود را از ما بپرسند.»

اینکه سخن از عده‌ای از جنیان شیعه در این روایت آمده به این معنا نیست که جن سنی هم هست. شاید در برابر جنیان کافر باشد.

۲.۳ - حدیث از امام صادق در منی

سه) روایت دیگر که به آن استناد کرده‌اند که جن‌های مسلمان به دو دسته شیعه و سنی تقسیم می‌شوند حدیث زیر است:
روزی امام صادق (علیه‌السّلام) در مِنی نشسته بود، عده‌ای نزد او آمدند و رفتند، از حضرت پرسیدند: اینها چه کسانی بودند؟ حضرت فرمود: گروهی از شیعیان جن بودند که برای سؤالات دینی‌شان آمده بودند.
[۵] مجلسی، محمد باقر، بحار الانوار، ج۳۹، ص۱۷۰، حدیث۹.

در این روایت نیز ممکن است جنیان شیعه در برابر جنیان کافر باشند نه جنیان سنی.

۲.۴ - روایت لعن عدو آل‌محمد

چهار) در روایتی آمده است:
«لعن الله عدو آل‌محمد من الجن و الانس؛ خداوند دشمنان اهل‌بیت از جن و انس را لعنت کند.»
معلوم نیست این روایت اشاره به اهل‌سنت داشته باشد و از آن استفاده کنیم که جن سنی هم هست؛ زیرا اهل سنت با اهل بیت (علیه‌السّلام) دشمنی ندارند. ظاهرا این روایت اشاره به جن‌های کافر دارد.


به هرحال با جستجو در روایات نه می‌توان اثبات کرد که جن‌ها برخی شیعه‌اند و برخی سنی و نه می‌توان اثبات کرد که همه مسلمانان آنها شیعه‌اند. اما با توجه به اینکه جن‌ها دارای عقاید گوناگون هستند بعید نیست عده‌ای از جنیان مسلمان، اهل‌سنت باشند.


۱. ابن‌فهد الحلی، المهذب البارع، ج۱، ص۱۹۴-۱۹۵، (م۸۴۱ ق).    
۲. مجله علوم حدیث، ش۱۵، ص۹.
۳. حلی، حسن بن سلیمان، مختصر بصائر الدرجات، ص۹۶، ح۳.
۴. محمدی ری‌شهری، محمد، میزان الحکمه، ج۲، ص۳۰۶، ح۲۸۱۸.    
۵. مجلسی، محمد باقر، بحار الانوار، ج۳۹، ص۱۷۰، حدیث۹.
۶. مجلسی، محمد باقر، بحار الانوار، ج۴۷، ص۱۴۹    
۷. حر عاملی، محمد بن حسن، وسائل الشیعه، ج۱۰، ص۴۳۱.    



حدیث‌نت، برگرفته از مقاله «جن سنی» تاریخ بازیابی۱۳۹۷/۵/۱۶.    


رده‌های این صفحه : مقالات حدیث‌نت




جعبه ابزار