• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

تقرب به خدا و بلایا

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: تقرب به خدا، ابتلا، امتحان، آزمایش الهی، بلا.

پرسش: آیا کسی که رابطه‌اش با خدا بیش‌تر باشد، بیش‌تر به بلا و مصیبت گرفتار می‌شود؟

پاسخ: نخست باید توجه داشت که هیچ وقت نباید از دسیسه‌های شیطان غافل بود. هم‌چنین انسان‌های مؤمن به بلایایی مبتلا می‌شوند؛ اما باید توجه داشت: أ. همان‌طور که واژه‌شناسان گفتند: بلاء، به معنای اختبار و امتحان است؛ ب. دنیا محل امتحان است و همه انسان‌ها امتحان می‌شود منتها این‌که، امتحان نسبت به افراد شدت و ضعف دارد و براساس ظرفیت‌ها و درجاتی که افراد دارند، امتحان می‌شوند؛ ج. یکی از موارد امتحان، ابتلا به مشکلات و مصیبت‌هاست و این مختص به مؤمنان نیست؛ گرچه شاید امتحاناتشان سخت‌تر باشد؛ د. تقرب به خدا منتها درجه کمالی است که ممکن است بنده به آن برسد؛ ازاین‌رو مرتبه امتحان آن باید از مراحل گذشته سخت‌تر و مهم‌تر باشد.
نتیجه این‌که کسی که به درجه بالای کمال می‌رسد، باید منتظر امتحان سخت‌تر باشد، نه عذاب و مصیبت شدیدتر؛ پس با توکل و استعانت از خدا در راه پیشرفت و رسیدن به کمال کوشش نمایید.



شیطان دشمن قسم‌خورده فرزندان آدم است که به عزت و جلال الهی قسم یاد کرده که هرگز از فرزندان آدم دست برندارد تا این‌که همه را گمراه نماید؛ مگر انسان‌های مخلص را که توان تسلط بر آنها را ندارد:
گفت: «به عزتت سوگند! همه آنان را گمراه خواهم کرد، مگر بندگان خالص تو، از میان آن‌ها»!
از‌این‌رو باید توجه داشت که هیچ وقت نباید از دسیسه‌های شیطان غافل بود؛ زیرا در راستای قسمی که خورده است، همیشه در حال وسوسه انسان‌هاست و قابل توجه است شیطان از راهی وارد می‌شود که بتواند آدمی را اغفال نماید با بهانه‌های ظاهراً موجه، حتی از راه عبادات، انسان مؤمن را از رسیدن به کمال باز می‌دارد.


همان‌گونه که خود معترفید، براساس روایات، انسان‌های مؤمن به بلایایی مبتلا می‌شوند، اما باید توجه داشت:

۲.۱ - رابطه بلا با امتحان

همان‌طور که واژه‌شناسان گفتند بلا به معنای اختبار و امتحان است:

«بَلَوْتُ الرجلَ بَلْواً و بَلاءً و ابْتَلَیْته: اخْتَبَرْته، و بَلاهُ یَبْلُوه بَلْواً اذا جَرَّبَه و اخْتَبَره».
بنابراین همیشه امتحان به معنای دچار شدن شخص به مصیبت نیست.

۲.۲ - امتحان انسان‌ها

دنیا محل امتحان است («آن کس که مرگ و حیات را آفرید تا شما را بیازماید که کدام یک از شما بهتر عمل می‌کنید.») و کسی از انسان‌ها نیست که امتحان نشود. نهایت این‌که شدت و ضعف دارد و براساس ظرفیت‌ها و درجاتی که افراد از جهت کمال دارند، امتحان می‌شوند؛ مانند کسانی که مراحل دبستان، راه‌نمایی، دبیرستان، پیش‌دانشگاهی و دانشگاه را طی می‌کنند. طبیعی است که هر کسی از امتحان مرحله خودش برخوردار باشد؛ یعنی نه دانشگاهی امتحان دبستانی را داشته باشد و نه دبستانی امتحان دانشگاهی را.

۲.۳ - ابتلا به مشکلات

یکی از موارد امتحان، ابتلا به مشکلات و مصیبت‌هاست و این مختصّ به مؤمنان نیست؛ گرچه به دلیل طی مدارج بالای کمال به وسیله آنان شاید امتحاناتشان سخت‌تر باشد، (وَ قَالَ النَّبِیُّ (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلم): زمانی که خداوند بنده‌ای را دوست بدارد، او را به سختی‌ها مبتلا می‌کند. اگر شکیبایی نمود، او را برمی گزیند، اگر خشنود شد، برای خود معین می‌نماید.) اما این بدان معنا نیست که دیگران به بلایا و مشکلات مبتلا نمی‌شوند؛ بلکه چه‌بسا انسان‌های گناهکار نیز به بلایایی مبتلا شوند؛ یعنی بسیاری از گناهان است که انجام‌دهنده آن در همین دنیا به کیفرش می‌رسد:

«عَنْ اَبِی‌جَعْفَرٍ (علیه‌السلام) قَالَ: فِی کِتَابِ عَلِیٍّ (علیه‌السلام) ثَلَاثُ خِصَالٍ لَا یَمُوتُ صَاحِبُهُنَّ اَبَداً حَتَّی یَرَی وَبَالَهُنَّ الْبَغْیُ وَ قَطِیعَةُ الرَّحِمِ وَ الْیَمِینُ الْکَاذِبَة ...».

۲.۴ - تقرب به خدا

تقرب به خدا، منتهای درجه کمالی است که ممکن است بنده به آن برسد؛ ازاین‌رو مرتبه امتحان او باید از مراحل گذشته سخت‌تر و مهم‌تر باشد.
پس اگر کسی بخواهد به درجه و مراتب بالای کمال برسد، باید خود را برای امتحان سخت‌تر آماده سازد؛ وگرنه به همان داشته‌هایش بسنده نماید.


نتیجه این‌که کسی که به درجه بالای کمال می‌رسد، باید منتظر امتحان سخت‌تر باشد، نه عذاب و مصیبت شدیدتر. پس با توکل و استعانت از خدا در راه پیشرفت و رسیدن به کمال کوشش نمایید.


۱. ص/سوره۳۸، آیه۸۲ ۸۳.    
۲. ابن منظور محمد بن مکرم، لسان‌العرب، ج۱۴، ص۸۳، ناشر دار صادر، بیروت، چاپ سوم‌، ۱۴۱۴ ق‌.    
۳. ملک/سوره۶۷، آیه۲.    
۴. محدث نوری، حسین بن محمدتقی، مستدرک ‌الوسائل، ج۲، ص۴۲۷، حدیث، ۲۳۶۸- ۳۱.    
۵. کلینی، محمد بن یعقوب، کافی، ج۲، ص۳۴۷، دارالکتب الاسلامیة، تهران، ۱۳۶۵ ه ش، ح ۴.    



پایگاه اسلام کوئست، برگرفته از مقاله «تقرب به خدا و بلایا»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۵/۰۷/۰۵.    



جعبه ابزار