• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

تقدس ازدواج در اسلام

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلید واژه: ازدواج، غریزه جنسی، تقدس، مقدس
پرسش: آیا ازدواج در اسلام مقدس است؟
پاسخ: از دیدگاه اسلام ترک ازدواج و مجرد زیستن نه تنها فضیلتى محسوب نمى شود بلکه به عنوان یک نقیصه و منشأ از دست دادن برکات و آثار فراوان معنوى نیزشناخته شده است و به شدت از مجرد زیستن نکوهش مى کند.



اولا باید بدانیم که خداوند در دنیا نعمت هایی برای انسان ها قرار داده و آنها را برای انسان ها پاکیزه و حلال قرار داده تا استفاده نمایند. خداوند هر آنچه را که موجب لذت انسان می شود، منع نکرده و انسان را از آن بازنداشته است. همان گونه که در قرآن فرموده است : «قُلْ مَنْ حَرَّمَ زِينَةَ اللّهِ الَّتِيَ أَخْرَجَ لِعِبَادِهِ وَالْطَّيِّبَاتِ مِنَ الرِّزْقِ....» بگو ( ای پیامبر) چه کسی زیبایی ها و (لذت های دنیا) را که خداوند برای بندگان خود قرار داده و روزی پاک و طیب را حرام کرده است. بگو آن برای کسانی است که مومن هستند.

۱.۱ - اولا

پس اولا نباید نسبت به هر چیزی که موجب لذت انسان می شود، دیدگاه منفی داشت، همان گونه که خوردن موجب لذت انسان می شود (شهوت شکم)، اما برای حفظ و سلامتی انسان حتی گاهی واجب و لازم می شود.

۱.۲ - ثانیا

اگر اسلام به ازدواج اهمیت قائل شده است به خاطر جنبه شهوی آن نیست، بلکه به دلیل نتایج ارزش مندی است که در پرتو آن به دست می آید.
ازدواج تنها براى ارضای غریزه جنسی نیست بلکه علاوه بر آن،‌جنبه معنوى و سلامت روحی و روانی نیز دارد. ازدواج براى تولید انسان هاى پاک و بقاى نوع، اتخاذ انیس و مونس و شریک و مشاور در زندگى است. ازدواج براى تکمیل معنویت و یارى براى رسیدن به اهداف عالى است. ازدواج براى تحکیم پیوند ها و پیمان هاى اجتماعى است که این جهت ها باید مورد توجه قرار گیرد،‌ هر چند ارضای غریزه جنسی نیز اگر به انگیزه الهى انجام گیرد، ثواب اخروى دارد و باعث مى شود که مرد و زن به گناه نیفتند و یا بر اثر فشار غریزه جنسی گرفتار عقده و ناراحتى روحى نشوند.


از نظر اسلام اهداف اساسی ازدواج عبارتند از:

۲.۱ - رسیدن به آرامش

در نظام الهی و فرهنگ قرآنی ، هدف اصلی از ازدواج رسیدن به آرامش روان و آسایش خاطر، پیمودن طریق رشد، دستیابی به کمال انسانی و نزدیکی به ذات حق است.
تردیدی نیست که از تنهایی به درآمدن، همسر و همراه شدن ، خانوادۀ مستقل تشکیل دادن، ارضای کشش‌های نفسانی و غرایز طبیعی و فرزند آوری از نتایج قهری ازدواج، نیز از مهم‌ترین عوامل مؤثر در آرامش روان، آسایش فکر و جان و احساس رضامندی درونی است.
[۲] غلامعلی افروز، همسران برتر، ص ۲۴

قرآن کریم در معرفی فلسفه ازدواج می‌فرماید: «و یکی (دیگر) از نشانه های خدا این استکه از جنس خودتان همسرانی برای شما آفرید تا در کنار آن‌ها آرامش پیدا کنید» خداوند در این آیه و آیه ۱۸۹ اعراف، ضمن آن که حقیقت زن و مرد را یک گوهر دانسته و هیچ امتیازی از لحاظ مبدأ آفرینش بین آن‌ها قایل نشده، آرامش خاطر و روان را هدف ازدواج و زن را محور آرامش معرفی کرده است.

۲.۲ - بقای نسل

یکی از اهداف جانبی ازدواج، فرزند آوری و بقای نسل است.
امام سجاد(ع) وجود فرزند را از سعادت های انسان می داند.
[۴] وسائل الشیعه، شيخ حر العاملي، ج ۱۵، ص ۹۶
امام صادق(ع) یکی از معیارهای مهم در انتخاب همسر را توان زاییدن فرزند معرفی می‌کند.
[۵] وسائل الشیعه، شيخ حر العاملي، ج ۱۴، ص ۳۳


۲.۳ - پاسخ به غریزه خدا دادی

ازدواج پاسخی است خداپسندانه به خواسته غریزی انسان ؛ زیرا خداوند در وجود انسان غریزه جنسی را قرار داده است.

۲.۴ - حفظ عفت

از هدف مهم ازدواج، حفظ پاکدامنی زنان و مردان و جلوگیری از لغزش‌های گوناگون است، زیرا ازدواج تنها راه ارضای طبیعی تمایل جنسی است،از این رو پیامبر(ص) فرمود: «هر کس ازدواج کند، نیمی از دینش را حفظ کرده، پس باید در نیم دیگر از خدا بترسد»
[۶] سفینه البحار، شیخ عباس قمی، ج ۱، ص ۵۶۱

از دیدگاه اسلام ترک ازدواج و مجرد زیستن نه تنها فضیلتى محسوب نمى شود بلکه به عنوان یک نقیصه و منشأ از دست دادن برکات و آثار فراوان معنوى نیزشناخته شده است.

۲.۴.۱ - تشویق به ازدواج در رفتار امام باقر(ع)

امام صادق(ع) مى فرماید: " مردى نزد پدرم آمد. پدرم از او پرسید: آیا زن داری؟ عرض کرد: ندارم. فرمود: دوست ندارم دنیا و آن چه در دنیا است مال من باشد، ولى شبى را بدون همسر به روز آورم. دو رکعت نماز مرد زن دار بهتر از نماز شب و روز مرد عزب است. آنگاه پدرم هفت دینار به او داد و فرمود:‌با این پول ازدواج کن ".
در روایتى دیگر آمده است: زنى خدمت حضرت باقر(ع) رسید و عرض کرد که میل و رغبتم را براى ازدواج از دست داده ام! حضرت فرمود: چرا؟ عرض کرد: مى خواهم از این جهت کسب فضیلت کنم. حضرت فرمود:‌ از این قصد برگرد. اگر در ازدواج نکردن فضیلت بود،‌ حضرت فاطمه (ع) از تو سزاوار تر بود.
[۸] سفینه البحار، شیخ عباس قمی، ج ۱، ص ۵۶۱


۲.۴.۲ - نکوهش اسلام به عزب بودن

اسلام به شدت از مجرد زیستن نکوهش مى کند. رسول اکرم(ص) مى فرماید: "خوبان امّت من همسرداران و بدان آن عزب ها و بى همسرانند".
حضرت وقتى شنید یکى از یارانش زن و زندگى را رها کرده، خشمگین شد و فرمود: "خداوند مرا براى رهبانیّت نفرستاده بلکه مرا با دینى معتدل و آسان برانگیخته است. من روزه مى گیرم، نماز مى خوانم و با زنان آمیزش دارم. هر کس دین فطرى مرا دوست دارد، باید به سنت و روش من عمل کند وازدواج از سنت هاى من است".
[۱۰] وسائل الشیعه،‌شيخ الحر العاملي، ج ۱۴،‌ص ۷۴



۱. سوره اعراف، آیه ۳۲    
۲. غلامعلی افروز، همسران برتر، ص ۲۴
۳. سوره روم، آیه ۲۱    
۴. وسائل الشیعه، شيخ حر العاملي، ج ۱۵، ص ۹۶
۵. وسائل الشیعه، شيخ حر العاملي، ج ۱۴، ص ۳۳
۶. سفینه البحار، شیخ عباس قمی، ج ۱، ص ۵۶۱
۷. بحارالانوار،‌ علامه مجلسی، ج ۱۰۰، ص ۲۱۷    
۸. سفینه البحار، شیخ عباس قمی، ج ۱، ص ۵۶۱
۹. بحارالانوار، علامه مجلسی، ج ۱۰۰، ص ۲۲۱    
۱۰. وسائل الشیعه،‌شيخ الحر العاملي، ج ۱۴،‌ص ۷۴



سایت مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی    


رده‌های این صفحه : اخلاق اسلامی | ازدواج




جعبه ابزار