• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

تبریک میلاد مسیح

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه:اسلام، مسیحیت،میلاد حضرت عیسی(علیه السلام).
پرسش :حکم تبریک گفتن به مناسبت ولادت حضرت عیسی (علیه السلام) به همسایه و دوستان مسیحی چیست؟



سلام. حکم تبریک گفتن در مناسبت ولادت حضرت مسیح(علیه السلام) به همسایه و دوستان نصرانی ما، از نظر فقه اهل البیت چیست؟ با تشکر


حضرت عیسی(علیه السلام) از پیامبران بزرگ الهی است که ایمان و احترام او بر مسلمانان واجب است. به حکم قرآن کریم مسلمانان تفاوتی میان پیامبران قائل نیستند:«آمَنَ الرَّسُولُ بِما أُنْزِلَ إِلَیْهِ مِنْ رَبِّهِ وَ الْمُؤْمِنُونَ کُلٌّ آمَنَ بِاللَّهِ وَ مَلائِکَتِهِ وَ کُتُبِهِ وَ رُسُلِهِ لا نُفَرِّقُ بَیْنَ أَحَدٍ مِنْ رُسُلِهِ »؛ پیامبر، خود به آنچه از جانب پروردگارش به او نازل شده ایمان دارد. و همه مؤمنان، به خدا، فرشتگانش، کتاب‌هایش و پیامبرانش ایمان دارند. میان هیچ‌یک از پیامبرانش فرقی نمی‌نهیم.
از این رو، میلاد آن پیامبر را علاوه بر مسیحیان به مسلمانان نیز می‌توان تبریک گفت. البته، تبریک به مسیحیان اگر از بابت حسن همجواری و احترام به همسایگان و دوستان مسیحی باشد، مناسب است، ولی اگر تبریک ما نوعی سرسپردگی به آنان بوده و بخواهیم با آنان در خلاف جهت منافع عمومی مسلمانان طرح دوستی بریزیم، صحیح نیست.
قرآن کریم در این باره می‌فرماید:«ای کسانی که ایمان آورده‌اید، یهود و نصارا را به دوستی برمگزینید. آنان خود دوستان یکدیگرند. هر کس از شما که ایشان را به دوستی گزیند در زمره آنها است. و خدا ستم‌کاران را هدایت نمی‌کند».
[۲] سوره مائده/۵، آیه۵۱.     «یا أَیُّهَا الَّذینَ آمَنُوا لا تَتَّخِذُوا الْیَهُودَ وَ النَّصاری‌ أَوْلِیاءَ بَعْضُهُمْ أَوْلِیاءُ بَعْضٍ وَ مَنْ یَتَوَلَّهُمْ مِنْکُمْ فَإِنَّهُ مِنْهُمْ إِنَّ اللَّهَ لا یَهْدِی الْقَوْمَ الظَّالِمین».
در جایی دیگر فرموده است:«ای کسانی که ایمان آورده‌اید، اهل کتاب را که دین شما را به مسخره و بازی می‌گیرند، و نیز کافران را به دوستی برمگزینید. و اگر ایمان آورده‌اید از خدا بترسید».
[۳] سوره مائده/۵، آیه۵۷.     « یا أَیُّهَا الَّذینَ آمَنُوا لا تَتَّخِذُوا الَّذینَ اتَّخَذُوا دینَکُمْ هُزُواً وَ لَعِباً مِنَ الَّذینَ أُوتُوا الْکِتابَ مِنْ قَبْلِکُمْ وَ الْکُفَّارَ أَوْلِیاءَ وَ اتَّقُوا اللَّهَ إِنْ کُنْتُمْ مُؤْمِنینَ».



در پایان تذکر این نکته ضروری است که اگرچه مسلمانان هیچ‌گونه تفاوتی میان رسولان الهی نمی‌گذارند، و همه را از سوی خدا می‌دانند، و همگی را محترم می‌شمارند. اما روشن است که این موضوع، منافاتی با نسخ ادیان پیشین به وسیله ادیان بعد ندارد؛ زیرا همان‌گونه که در جای خود به تفصیل بیان شد، تعلیمات انبیا؛ مانند تعلیمات مراحل مختلف تحصیلی از ابتدایی، راهنمایی، دبیرستانی و دانشگاهی است، اگر چه اصول آن یکی است، ولی در سطوح مختلفی پیاده می‌شود و به هنگام ارتقا به مرحله بالاتر برنامه‌های پیشین کنار می‌رود، در عین این‌که احترام همه آنها محفوظ است.


۱. سوره بقره/۲، آیه۲۸۵.    
۲. سوره مائده/۵، آیه۵۱.     «یا أَیُّهَا الَّذینَ آمَنُوا لا تَتَّخِذُوا الْیَهُودَ وَ النَّصاری‌ أَوْلِیاءَ بَعْضُهُمْ أَوْلِیاءُ بَعْضٍ وَ مَنْ یَتَوَلَّهُمْ مِنْکُمْ فَإِنَّهُ مِنْهُمْ إِنَّ اللَّهَ لا یَهْدِی الْقَوْمَ الظَّالِمین».
۳. سوره مائده/۵، آیه۵۷.     « یا أَیُّهَا الَّذینَ آمَنُوا لا تَتَّخِذُوا الَّذینَ اتَّخَذُوا دینَکُمْ هُزُواً وَ لَعِباً مِنَ الَّذینَ أُوتُوا الْکِتابَ مِنْ قَبْلِکُمْ وَ الْکُفَّارَ أَوْلِیاءَ وَ اتَّقُوا اللَّهَ إِنْ کُنْتُمْ مُؤْمِنینَ».
۴. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج ‌۲، ص ۳۹۸، دار الکتب الاسلامیة، تهران، ۱۳۷۴ش.    



پایگاه اسلام کوئست، برگرفته از مقاله «تبریک میلاد مسیح»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۵/۶/۱.    


رده‌های این صفحه : آداب معاشرت | اخلاق اسلامی




جعبه ابزار